Erken Başlangıçlı Skolyoz

Yazar Aslıhan Kuşvuran • 7 Haziran 2024 • Yorumlar:

Skolyoz Araştırma Topluluğu tarafından 10 yaşından önce ortaya çıkan skolyoz tüm spinal deformiteleri ‘Erken Başlangıçlı Skolyoz (EBS) ’ adı altında sınıflandırmıştır.Heterojen bir grup olan EBS hastalarının daha iyi tanımlanabilmesi, takibi ve ilerleme riskine göre tedavisinin planlanmasına yardımcı olmak amacıyla EBS’lu çocuklar diğer yaş gruplarına göre ayrı olarak sınıflandırılmaya ihtiyaç duyulmuştur. Adölesan (ergenlik) idiyopatik skolyoza nazaran EBS tanısı alan çocuklar mutlak tedavi gerektirmektedir ve tedavi hayat kurtarıcı olabilir. EBS’ lu çocuklar; EBS’ nin nedenine göre, skolyoz derecesine göre, kifoz (kamburluk) ve ilerleme riskine göre 4 ana başlık altında tiplerine göre değerlendirilir ve tanı alır.

EBS’un oluşma nedenleri;

1- Konjenital (doğumsal) kemik ve kaburga defektleri,

2- Nöromusküler (kas ve sinir sistemi)’ne bağlı bozukluklar,

3- Sendromik hastalıklar,

4- İdiyopatik (nedeni bilinmeyen) şeklinde 4 gruba ayrılır.

Konjenital/yapısal eğrilikler omurganın ve/veya kaburgaların gelişim anormalliklerine bağlı gelişir. Aslında bu anormal gelişimler gebeliğin ilk 6 haftasında oluşur. Omurlar veya kaburgalarda formasyon (oluşum) veya segmentasyon (ayrışma) anormalllikleri vardır. Hastaların omurga anatomisi röntgenle,3 boyulu tomografi ve Mr ile değerlendirilir.

Nöromusküler skolyoz; omurgada ve kostalarda yapısal neden olmadan sadece nöromusküler nedenlere bağlı ortaya çıkan skolyozdur.Bunlar çok çeşiti nörolojik ve kas hastalıklarına bağlı gelişebilir.

Sendromik skolyoz; Konjenital/yapısal veya nöromüsküler nedenlerle ilgisi olmayan birçok sendromik hastalığın bir parçası olarak ortaya çıkabilirler.

İdiyopatik skolyoz;belirgin bir nedeni bulunamayan veya altta yatan diğer nedenlerin bulunmadığı EBS’dur.

EBS’lu çocukların ayrıntılı ve dikkatli değerlendirilmesi çok önemlidir. Hastanın hikayesi anne karnındaki durumundan,doğum sonrası problemler ve şu anki diğer hastalıklarının sorgulanması son derece önemlidir. Fizik muayenede normal skolyoz muayenesine ek olarak diğer hastalıklar yönünden de değerlendirilmesi gerekmektedir. EBS’ da etkilen çocuğun yaşı, skolyoz açısı,kifoz açısı ve ilerleme risklerinin belirlenmesi ve hekim tarafından bilinmesi gerekir. Genellikle bu çocuklar multidisipliner hekimler arası koordinasyonu gerektiren çocuklardır. İlk 5 yaş toraks (göğüs kafesi) ve ve Akciğer gelişimi son derece önemlidir.

Tedavi yukarıda belirtilen faktörlere göre belirlenir. Tedavide; Alçılama, korse tedavisi ve cerrahi tedaviler hastanın yaşına ve eğriliğine göre uygulanır. 

Tüm çocuklarımıza ve siz ebeveynlere sağlıklı günler diler sevgilerimi sunarım.

Uzm. Dr. Aslıhan Kuşvuran

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Aslıhan Kuşvuran Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)