Erken Boşalma Tedavisi
Yazar Zengibar Özarslan • Psikiyatrist • 28 Haziran 2019 • Yorumlar:
Erken boşalma ile ilgili tanımlamaların hemen hepsinde farklı süreler verilmektedir. Aslında erken boşalmadan kasıt boşalmanın kontrol edilemediği istemsiz, denetimsiz boşalma olarak söylenebilir.
Cinsel ilişkinin ön sevişme zamanı dahil, cinsel hazza maruz kalan, zihinsel ve bedensel uyaranların etkisinde, orgazm tetiklenme anını kaçırma ile istemsiz boşalma gerçekleşir. Erken boşalmanın süresi vajina girişi öncesi ise ağır erken boşalma olarak tanımlanabilir. Nesnel bir ölçüm olarak vajene giriş çıkışların sayısı ile de tanı konabilir. 8-15 girdi çıktı ya da derecesine göre 1,2,3,5,7 dakika gibi süreler verilebilir. Yine de çok değişken süreler olduğu için süreden bağımsız, sevişmeden yeterince zevk alamadan istemsiz boşalma diyebiliriz.
Boşalmayı kontrol edememe derecesine göre tanımlarsak;
1) Girişten önce boşalanlar
2) Girer girmez boşalanlar
3) Girişten birkaç dakika sonra kontrolsüz olarak boşalanlar
4) Girişten sonra süreye bakmaksızın kendi iradesi dışında boşalanlar
Erken boşalma erkeklerde çok sık görülen bir cinsel işlev bozukluğudur. Her 3-4 kişiden birinde erken boşalma sorunu mevcuttur. Erken boşalma sorunu yaşayan erkeklerde cinsel alanda kendine güvende azalma, eşini tatmin edememe hissi, yeni ilişki kurmaktan kaçınma, performans kaygısı ile sertleşme sorunu ve cinsel isteksizlik görülebilir.
Düzenli bir cinsel ilişkiye rağmen boşalma kontrolünün sağlanamamasının sebepleri arasında klasik koşullanma teorisi vurgulanmıştır. Masturbasyon ya da cinsel ilişki sırasında yakalanma korkusu, uygunsuz ortamlarda (asansör, park, bahçe, genelev gibi) deneyimlemeler, kaygı, endişe, suçluluk hissi nedeniyle acele edildiğinde hızlı yanıt döngüsü ile erken boşalma görülür.
Hayvanlarda ki cinsel ilişki neredeyse sadece üreme üzerine olduğu için av avcı rolünde doğa da her hayvan bu korkuyla hızlıca gerçekleşen cinsel ilişkiye girerler. Doğal olarak ta erken boşalma sağlanır. İnsanların da yerleşik, korunaklı hayata geçene kadar doğada verdiği sınav bugün genetik olarak bir erken boşalma döngüsü oluşturmuş olabilir diyenler de var. İnsanlar cinselliğe sadece hayvanlar gibi üreme olarak bakmadığı için, cinsel hazzı uzun tutmak adına mastürbasyonla başlayan düzenli cinsel ilişkilerle boşalma kontrolünü bu döngüden çıkarmaya çalışırlar. Nasıl ki çocukken idrarı tutmayı ve uygun zaman geldiğinde boşaltmayı öğreniyorsak gençlik döneminin başında bol bol tecrübe ederek boşalma kontrolünü sağlamaya başlar.
Erken boşalma sorununa biyolojik nedenler, kaygı bozukluklar (özellikle sosyal fobi), madde kullanımı ya da yoksunluğu, hipertiroidi, prostat hastalıkları gibi sebepler de etken olabilir.
Sertleşme sorunu yaşayan erkekler sertleşme kaybolmadan vajene giriş yapmalıyım kaygısı ile erken boşalma yaşayabilirler. Performans kaygısı olarak da başarısız olacağım, zevk veremeyeceğim kaygısı ile kontrolsüz, istemsiz boşalmalar görülebilir.
Erken boşalma kontrolünü sağlamaya çalışmak için; bedeninden gelen duyumlara ve hazza karşı direnç gösterme, dikkatini dağıtmak için olmadık şeyler düşünme, cinsel ilişki öncesi mastürbasyon yapma, anestezik kremler kullanma, hazzını arttıracak istek ve arzulardan uzak durmaya çalışma hem boşalma kontrolünü sağlama da hem de sertleşme sorunu yaşamada erkekleri kaçınılmaz sona götürür. Üstelik cinsel zevki azaltan, boşalmadan haz almayan bir cinsel ilişkiye döndürür.
Cinsel hazzı arttırır, boşalma sürecini tetikler diye ön sevişmeden kaçınma, partneriyle cinsel ilişki sırasında uyaranları kısıtlama ya da konuşmayarak zevkini engellerim kaygısıyla kontrol anını kaçırma sık görülen kaçınma davranışlarıdır.
İlk cinsel ilişki deneyimlerini hayat kadınları ile yapanlarda başarısızlık hissi hayat kadının mekanik tutumu ile hayal kırıklığıyla sonuçlanabilir. Daha sonraki deneyimleri de aynı olur kaygısıyla istenmeyen sonuçlar doğurmaya başlar.