Erken Boşalma

Yazar Berk KarataşÜrolog • 16 Ocak 2018 • Yorumlar:

Erken boşalma kişinin , boşalma üzerinde kontrolünün ve denetiminin olmamasıdır.Kişiler ilişkiye başlamadan , başlar başlamaz yada başladıktan kısa bir süre sonra istemediği halde boşalır.

Erken boşalma erkeklerin %30 ‘unda görüldüğü söylenir. Gerçekte erken boşalması olan erkeklerin bir çoğu tedavi amaçlı doktora başvurmadıkları için hastalığın toplumdaki oranı tam bilinmemektedir.Erkeklerin en sık görülen cinsel sağlık sorunu olmasına rağmen malasef bu durumu değiştirnek isteyen erkek sayısı çok azdır.

Yapılan araştırmalarda erken boşalan erkeklerde penisin vagen içindeki süresi ortalama 1.8 dakika olduğu belirtilmiştir.Aslında süre sadece bir durum saptamasıdır , önemli olan bu 1,8 dakikalık süre çiftlere yeterlimidir.Eğer çiftler gerçek anlamda mutlu ise buna erken boşalma denemez ve sorun yoktur.En iyisi zaman hesabı yapmamaktır.

Erken boşalan erkelerin hemen hemen tamamında kendilerine olan özsaygıları azalmıştır ,

partnerini tatmin edemediklerinden dolayı utanç ,mahcupluk ,aşağılık , kızma , öfke ve benzeri duygular mevcuttur.İlişkiye başlarken ‘yinemi başlamadan bitecek’ ,‘yinemi rezil olacağım’ duygusu ve düşüncesi çok yaygındır.

Erken boşalan hastalarda ve partnerlerinde en sık görülen cinsel sorun cinsel isteksizliktir.1 dakikada biten erkeğin zevki tadamadığı ve partnerinin doyuma ulaşmadığı bir eylemi her iki tarafta doğal olarak istemeyecektir.İnsanoğlu yapamadığı bir eylemi sürekli yapmaya çalışmaz.Bir süre sonra vazgeçer.Kısacası cinsel isteksizlik olur.

Erken boşalmayı kabaca iki şekilde sınıflandırabiliriz;

Baştan beri olan erken boşalmanın en önemli sebebi kazanılmış davranışlardır.Tüm hayatı boyunca banyoda tuvalette kaçak kaçak acele ederek mastürbasyon yapan erkeklerin ilişkide erken boşalması kaçınılmazdır. Bu kazanılmış alışkanlık ilişkide gerçeğe dönüşmektedir.

Sonradan başlayan erken boşalmanın anlık psikolojik travmalar veya ortaya çıkan hastalıklar (guatr ,hormon bozuklukları, prostat hastalıkları gibi) ile ilişkisi çok kuvvetlidir.Bu durum genel olarak hasta tarafından ifade edilir veya kolayca testler ile saptanabilir.Sorun ortadan kalkınca boşalmada normale döner.

Erken boşalma kısır bir döngüdür.Erken boşaldıkça stres ve başarısızlık artar, başarısızlık arttıkça erken boşalma daha da artar.Tedavide, bu döngüyü kırmak esastır.

Erken boşalma tedavisi araba kullanmayı öğrenmek gibi süreç gerektiren bir tedavidir.Bir anda olmaz , zaman içinde ve yavaş yavaş gerçekleşir.Başarma isteği ve azmi var ise sonuç başarıdır. En önemli nokta kişinin ‘yeter artık ben erken boşalmak istemiyorum’cümlesini tekrar tekrar kendine söylemesi ve bu amaçla gerekli fedakarlıkları sonuna kadar yapmasıdır.Aksi halde başarısızlık kaçınılmazdır.




Erken boşalma tedavisinde temel esaslar ;

Davranış ve bilgi tedavisi ile kalıcı bir tedavi yapılabilir.Tedavide 3 temel nokta vardır.Önce kendini sonra partnerini tanıma ,cinsel bilgiler almak ve cinsel heyecanını kontrol edebilme.Heyecanını kontrol eden boşalmayı da kontrol edebilir. Heyecan kontrolü ise boşalma kaslarını ve nefesini kontrol etmekten geçer.

İlaç tedavileri kullandığınız sürece etkili olabilir.Bazı ilaçlar ilişki öncesi bazı ilaçlar tüm hayat boyu kullanılması gerekir.İlaçların penisin vagen içindeki süreyi 1-3 kat artırdığı tespit edilmiştir.Ben hepsinin avantajlarını ve dezavantajlarını anlatıyorum.Beraber bir tanesine karar verip kullanıyoruz.Bazen bırakıp bir diğerine geçiyoruz.Davranış tedavisi alanlarda çoğunlukla ilaç tedavisine ihtiyaç kalmıyor.

Şok dalga tedavisi yada ED1000 tedavisi erken boşalmayı engellemez.Ama kişi tedavi süresince örneğin ilişki süresini 1 dakikadan 7-8 dakikalara hatta istediği süreye kadar çekince penisde sertleşme sorunu olabilir.Penise kan akımında yetersizlik olabilir.Yani 100 metre koşucusu 10 km koşamaz.Bunun için kaslarını ,damarlarını nefesini ayarlaması ve çalışması gerekir.Bu nedenle gerek mevcut kan akımını artırmak gerekse de sertleşme kaybını önlemek için tüm erken boşalan hastalara şok dalga tedavisini öneriyorum. Bunu tedavinin bir parçası olarak görmekteyim.​​

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar