Erken Çocukluk Çağı Çürükleri (Biberon Çürükleri)
Yazar Ekin Kenci Şahin • Çocuk Diş Hekimi (Pedodontist) • 24 Ekim 2019 • Yorumlar:
**“Biberon çürüğü” ya da “ Erken Çocukluk Çağı çürüğü” nedir?
Çocuklarda erken çocukluk çağı çürüğü ya da yaygın bilinen eski ismi ile biberon çürüğü, çocuklarda genellikle üst ön bölgedeki kesici dişlerin diş etine yakın yüzeylerinde beyaz opak lekeler şeklinde başlayarak hızlıca ilerleyen çürükleri tarif etmek için kullanılır. Beyaz opak lekeler zamanla yerini sarı-kahverengi bir görüntüye bırakır. Bu aşamadan sonra dişlerin damak ve dudaklara bakan düz yüzeylerinde kahverengi çukurcuklar şeklinde ilerleyerek dişlerin kırılması ile sonuçlanabilir.
**Bu durumu önlemek için neler yapılabilir?
-Oluşumu ve ilerlemesi konusunda en önemli tavsiyeler beslenme ve temizlik alışkanlıklarını içermektedir. İlk dişin çıkmasıyla birlikte beslenme sonrası fırçalama, mümkün değilse ıslak temiz bir bez veya tülbentle diş yüzeylerinin temizlenmesi gerekmektedir. Çocuğunuzun dişlerini temizleyemiyorsanız en son su içirmeniz yüzeylerin kısmen yıkanmasını sağlayabilir. Bunun yanı sıra biberon ve emzik kullanımının düzenlenmesi gerekmektedir. İlk dişin çıkması ile bir çocuk diş hekimi/ pedodonti uzmanı muayene sırasında sizi bu konuda bilgilendirecektir.
- Annelerinde tedavi edilmemiş çürük bulunan çocuklar erken çocukluk çağı çürüğü açısından daha yüksek risk altındadır. Çocuğunuzun diş sağlığı için mümkünse hamilelik dönemi öncesinde ya da hamilelik sürecinde ağız sağlığınız için kontrollerinizi aksatmayın.
-Gece beslenmesi, çürüğün oluşumu ve ilerlemesi konusunda dikkat edilmesi gereken bir konudur. Gece yatmadan önce verilen emziğin şekerli yiyeceklere batırılması ya da biberon içerisinde bal, pekmez reçel gibi gıdalar eklenmesi çürük oluşumunu hızlandıracaktır. Bir yaşından sonra gece sık emziren annelerin çocukları çürük oluşumu açısından risk altındadır; bu nedenle bir yaşından sonra gece emzirmesini doktorunuza danışarak düzenlemeniz önerilir. Çocuklarda erken dönemde meydana gelen çürüklerin tedavisi uzman bir diş hekimi tarafından yapılmalıdır.