Erken Doğuma Neden Olan Faktörler
Yazar Nilgün Turhan • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 18 Aralık 2020 • Yorumlar:
Gebelik süresi normal şartlarda son adetin başladığı gün referans alınarak 40 hafta yani 280 gündür. Bazı durumlarda bu süre kısalabilmekte ve uzayabilmektedir. Gebelik döneminde bazı anormal durumların yaşanması sebebi ile erken doğum gerçekleşebilmektedir.
Erken doğum riskini arttıran faktörler; annede idrar yolu enfeksiyonları, plasenta yapısındaki anormallikler, bebeğin suyunun fazla olması (Polihidramnios), çoğul gebelikler (ikiz-üçüz), rahim ve rahim ağzındaki yapısal anormallikler ve miyom gibi rahim duvarındaki iyi huylu tümörler olarak sıralanabilmektedir. Aynı zamanda gebelik sürecinde ameliyat geçirmek veya karın bölgesine darbe almak gibi durumlar da erken doğuma neden olabilmektedir.
Erken Doğumda Risk Faktörleri
Anne adayı; 18 yaşından küçük 35 yaşından büyük ise, daha önce erken doğum yapmış ise, gebelik döneminde alkol ve sigara kullanmış ise, doğum öncesi kilosu yetersiz ise ve doğum aralarındaki süre kısa ise erken doğum riski artmaktadır. Aynı zamanda stres faktörünün de erken doğuma sebep olabileceği unutulmamalıdır. Erken doğum belirtileri; karın bölgesinde ağrı ve sertleşme, kasıklarda ağrı ve kramp, bel ağrısı, doğum suyunun gelmesi veya vajinadan sulu akıntı gelmesi, lekelenme veya kanama olması, karın bölgesinden aşağıya doğru baskı hissi yaşanması gibi durumlar erken doğum belirtileri arasındadır. Bu belirtileri yaşayan anne adayları zaman kaybetmeden doktoruna ulaşmalıdır.
Gebelik döneminde Braxton-Hicks olarak isimlendirilen, son haftalarda hissedilen düzensiz kasılmalar doğuma hazırlık kasılmalarıdır, dinlenmekle geçer. Bu kasılmalardan farklı olarak yaşanan erken doğum kasılmalarının doktor tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Gebeliğin son üç ayında bel ve sırt bölgesinde kronik ağrı ve basınç hissi, ishal ve bağırsak krampı gibi durumlar yaşanırsa doktora başvurmak gerekir. Erken doğumun çoğu zaman nedeni bilinmemekte ve önlenememektedir.
Erken doğumu önlemek için bol sıvı içmek ve sık sık dinlenmek, erken kasılmalar başlarsa yatak istirahati büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda sağlıklı beslenmek, doktor kontrollerini aksatmamak ve doktorun önerilerine uymak, stresten uzak kalmak ve kronik hastalıkları kontrol altına alınması erken doğum riskini azaltabilir.
Yazar
Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.
Randevu al Profili görüntüleyinYorumlar: (0)
Yazar
Nilgün Turhan
Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.