Erken Evre Akciğer Kanserinde Cerrahi
Yazar Hasan Fevzi Batırel • Göğüs Cerrahı • 6 Şubat 2021 • Yorumlar:
Erken evre akciğer kanseri ne demek?
Erken evre akciğer kanseri hastalığın daha birinci evrede olması demek . Bu aşamada hastalık akciğerin sadece bir parçası içerisinde yer almakta ve herhangi bir lenf bezine sıçramamış demektir. Erken evreyi de kendi içinde üç gruba ayırıyoruz. 1 cm’den küçük tümörler evre 1A, 1-2 cm arasındakiler evre 1B, 2-3 cm arasındakiler ise evre 1C olarak sınıflandırılır.
Erken evre akciğer kanserinin belirtileri nelerdir?
Genellikle hiçbir belirtisi yoktur. Check-up veya başka bir hastalık nedeniyle yapılan taramalarda ortaya çıkar. Nadiren küçük tümörler dahi bazı maddeler salgılayarak eklem ağrıları veya parmakta çomaklaşmaya neden olabilir.
Erken evre olduğuna nasıl karar verebiliriz?
Tomografi ve PET tomografi ile hastalığın yaygınlığı konusunda bilgi ediniyoruz. Beyin MR’ı çektirmekte de fayda görüyoruz. Çünkü çok küçük akciğer tümörleri dahi bazen beyne sıçrayabiliyor. 1 cm’in altındaki tümörlerde vücudun başka bir bölgesine sıçrama pek rastladığımız bir durum değil.
Erken evre tümörlerin hepsi aynı mı?
Aynı değil. Bazıları sertleşmiş şekilde görülüyorlar.
Bazıları ise zatürre tarzında ortaya çıkıyorlar. Zatürre tarzı olanlar daha yavaş ilerliyorlar.
Ameliyat öncesi neleri yiyip içebilirsiniz, nasıl hazırlanmalısınız?
Günlük 3-5 km yürüyüşler öneriyoruz. Ayrıca tatlı ve karbonhidrat (ekmek, pilav, makarna, börek, çörek) tüketimini azaltmanız iyi olur. Her gün bir yumurta, biraz yoğurt, et/balık veya tavuk alarak bol proteinli bir diyet almak ameliyat sonrası iyileşmeyi hızlandırıyor.
Nasıl bir ameliyat beni bekliyor?
Erken evre akciğer kanserinde uygulanan ameliyat akciğerin tümörü içeren parçasının çıkarılmasıdır (lobektomi). 1 cm’den küçük tümörlerde lobun alt parçası olan segmentin çıkarılması (segmentektomi) uygulanabilir. Ayrıca en az 6 lenf bezinin çıkarılması da ameliyatın temel prensibidir. Bu ameliyatların tamamı 3-4 cmlik tek bir kesi veya 2 kesi ile kapalı yöntemle yapılır. Açık ameliyat nadiren gerekir.
Hastalık sadece akciğerde ise lenf bezleri neden alınıyor?
Çünkü tomografi ve PET tomografi ile erken evre olduğu görülse dahi, %5-10 hastada mikroskobik olarak tümör hücreleri lenf bezlerine yayılmış olabiliyor. Bu durumda ameliyat sonrası uygulanacak tedavi şekli değişebiliyor.
Ameliyat sonrası kemoterapi gerekiyor mu? Nasıl takip edileceğim?
Patoloji sonucuna göre eğer lenf bezlerine sıçrama yoksa ve tümör 2 cm’den küçükse kemoterapiye gerek olmuyor. Bazen hücre karakteri saldırgan ise hastalara kemoterapi önerilebiliyor. Ama bu da nadir bir durum. Takip için ilk iki yıl 3 ayda bir, iki yıldan sonra 6 ayda bir, 5 yıldan sonra yıllık takipler gerekiyor. Takibiniz ameliyatınızı yapan cerrahınız ve onkoloji doktoru tarafından yapılıyor.