ERKEN GEBELİK KAYBI

Erken gebelik kaybı nedir?

Gebeliğin ilk 13 haftası olan gebelik kaybına ‘erken gebelik kaybı’ denir.

 

Erken gebelik kaybı sıklığı nedir?

Gebelik tanısı konulan olguların %10’u erken gebelik kaybı olarak sonlanır.

 

Erken gebelik kaybı neden olur?

Olguların yarısı o fetusun kromozomlarındaki anormal sayıya bağlıdır. Sadece o gebelik için oluşan bir problemdir. Anneden gelen yumurta veya babadan gelen spermde kromozom sayısı 23’den farklı ise döllenmiş yumurtadaki kromozom sayısı anormal olacak ve bebeğin gelişimi de normal olmayacaktır.

Tanımlanabilen diğer nedenler ise hormonal bozukluklar, enfeksiyonlar, annenin tibbi problemleri, yuvalanma sırasında bozukluklar, yaşam tarzı (sigara, alkol, beslenme bozukluğu, radyasyon, toksik maddeler, aşırı kafein gibi), anne yaşı,

 

Erken gebelik kaybına neden olan belli aktiviteler var mıdır?

Bazı hastalar düşük sebebi olarak kendilerini suçlar, yanlış yaptıkları bir şey olduğunu düşünür. Çalışmak, egzersiz, cinsel ilişki veya gebelik öncesi doğum kontrol hapı kullanmak erken gebelik kaybı nedeni değildir. Bunların suçlanması için kanıt yoktur. Gebelikteki mide bulantısı-kusma da neden değildir. Duygulanımdaki ani değişiklikler de, bir darbe veya düşme eylemi de etken değildir.

Sigara ve alkolün erken gebelik kaybına neden olduğuna dair verler çelişkili olsa da başka zararlı etkileri kanıtlandığından uzak durulması önerilir. Günde 200 mg.’dan az kafein tüketiminin bir zararı yoktur.

 

Erken gebelik kaybı açısından riskli gruplar var mıdır?

Anne yaşı arttıkça erken gebelik kaybı oranı da artar. Olguların üçte biri 40 yaş üstü kadınlarda görülür. <35 yaşda oran %15, 35-45 yaş arası %20-35 iken >45 yaşda %50’ye kadar çıkar. Bir düşük yapmış olmak diğer gebelik için riski çok az arttırır, ancak bilimsel anlamlı oranda değilidir bu artış.

 

Erken gebelik kaybına dair şikayet ve bulgular nedir?

Kanama ve kramp tarzında ağrı en sık şikayetlerdir. Ağrı sıklıkla bele de vurur ve adet sancısından daha şiddetlidir. Kanama, pembemsi renkte bir akıntı veya açık kırmızı veya kahverengimsi kanama ki kramp şeklinde ağrı eşlik etmeye bilir şeklinde olabilir. Kanama olan gebelerin ancak yarısında erken gebelik kaybı görülür. Lekelenme ve hafif kasık ağrısı normal gebelik bulguları arasındadır. Kanama sıklıkla kendiliğinden durur ve gebelik normal seyrine devam eder. Aynı şikayetler dış gebelikde de olabilir.Kilo kaybı, gebelik şikayetlerinde ani azalma veya kaybolma, pıhtı tarzında parça düşürme, 5-20 dakikada bir, düzenli gelen kasılma da diğer olası şikayetlerdir. Bu şikayetler varsa mutlak hekiminize haber vermelisiniz

 

Erken gebelik kaybı tanısı nasıl konur?

Kanama ve kramp tarzında ağrı şikayetleriniz varsa hemen doktorunuza başvurmalısınız. Kanamanın ne zaman başladığı, miktarı, eşlik eden bulgular, süresi hep sorgulanır. Ultrason ile gebelik kesesinin rahim içinde olup olmadığı kontrol edilir. Kesede bebek imajı ve kalp atımı var mı? diye bakılır. Kanda gebelik testi (beta-hCG) istenebilir. Bazen takipte bu gereklidir. Beta-hCG’nin düşük veya düşüyor olması kötü gebelik akibeti bulgusudur. Seri ultrason ve kan testleri gerekir bazen tanıyı netleştirmek için. Bazen de rahimin tahliyesi ile dış gebelik mi? düşük mü? ayrımı yapılabilir ancak.

 

Erken gebelik kaybında tedavi gerekir mi?

Gebelik kaybı olunca bazen rahim içinde gebelik ürünleri (plasenta) kalır ve kanamaya devam eder. Hem de ölü dokunun içerde olması enfeksiyona neden olabilir. Bu yüzden temizlenmesi gerekir. Bu durum daha çok ileri gebelik haftalarında söz konusudur.

Kan grubunuz Rh negatif ise kan uyuşmazlığı iğnesi (anti-D immünoglobülin) yapılır işlemden en fazla 72 saat içinde. Bu durum sonraki gebeliklerde kan uyuşmazlığına bağlı sorunlardan korunmak içindir.

 

Erken gebelik kaybında cerrahi dışı tedavi seçenekleri var mıdır?

Aşırı kanama ve enfeksiyon bulgusu yoksa, ultrasonda geride kalan fazla bir parça görüntüsü yoksa bir seçenek bekleyip parçaların kendiliğinden düşmesini beklemektir. Genellikle 2 haftayı bulur takip süresi. Az da olsa daha fazla da sürebilir içerisinin tamamen boşalması. Diğer bir seçenek ilaç tedavisidir ancak üklemizde söz konusu ilacın bu işlem için kullanılması yasal değildir.

 

Cerrahi dışı tedaviler sırasında ne beklenmelidir?

Kanamanız olacaktır. Genelde adet kanamasından daha fazladır ve daha uzun sürer. Kramp tarzında ağrı, ishal ve bulantı da görülebilir. Düşüreceğiniz parça pıhtı tarzında olacaktır, fetusa benzemeyecektir. Ultrason ve kanda beta-hCG takibi ile cerrahi gereksinim kararı verilir.

 

İyileşme sürecinde ne beklenir?

Kanama lekelenme tarzında olabilir. Enfeksiyon riski açısından tampon kullanımı ve ilişki yasağı 1-2 hafta önerilir. Şu bulgular varsa acil başvurmanız gerekir: Aşırı kanama (2 saat boyunca saat başı bir büyük boy ped dolusu kanama), ateş, üşüme, titreme, şiddetli ağrı.

 

Tekrar gebe kalınırsa sorun olur mu?

İlk üç aydaki erken gebelik kaybı genellikle bir kereye mahsustur. Çoğu kadın sonradan sağlıklı gebelik geçirerek çocuk sahibi olur. Tekrarlayan gebelik kayıpları nadirdir. Ancak iki gebelik kaybından sonra araştırma yapılması gerekir. Bir neden bulunamazsa çiftlerin tedirgin olmasını gerektiren bir şey yoktur.

 

Erken gebelik kaybından ne kadar zaman sonra tekrar gebelik düşünülmelidir?

Bir kayıptan hemen 2 hafta sonra yumurtalama olup gebe kalabilirsiniz. Tekrar gebe kalmak istemiyorsanız hemen korunmaya başlamanız gerekir. Rahim içi araç dahil her türlü yöntemi kullanabilirsiniz. Gebelik istiyorsanız da beklemenizi gerektiren tıbbi bir engel yoktur. Belki bir sonraki adeti bekleyip son adet tarihini bilirseniz, o ayda gebe kalmanız durumunda gebelik haftası hesabı daha kolay olacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Başak Baksu Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Perinatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)