Erken Gebelikte Karşılaşılan Sorunlar ve Pratik Çözümleri
Yazar Neriman Çelik • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 17 Aralık 2019 • Yorumlar:
KANAMA: birçok anne adayı için korkutucu bir durum olarak görülse de erken gebelik kanamlarının çoğu masumdur ve birkaç gün içinde spontan geriler. 18. haftadan küçük gebeliklerde %15 gibi olduça yüksek sıklıkta görülürler . Kanama hafif lekelenme şeklinde , 1-2 peti dolduracak kadar yoğun , pembe, açık kırmızı veya koyu kahverengi pıhtılı şekilde olabilir . Kanamanın rengi prognoz açısından önemli değildir . Birçok hastada kanamalar serviks olarak adlandırılan rahim ağzından gelir . Gebelikteki hormonal değişiklikler rahim ağzını döşeyen hücrelerin dışa doğru büyümesine neden olur . Ektropion olarak adlandırılan bu durum fizyolojiktir ve lekelnmelerin çoğundan sorumludur. Bazen palsenta arkasında subkorionk kanamlar görülebilir . Ultasonografide plasenta arkasında hipoekojenik alan olarak yansıyan bu durumlar da çoğunlukla kendiliğinden küçülür . Çok geniş kanama alanları gebelik devamlılığı açısından risk oluşturabilir.
Çoğu kanama 10 gün içinde azalarak kesilir . Mutlak yatak istirahati gerekli değildir ancak çok ağır fiziksel aktivite ve cinsel ilişkiden bu dönemde kaçınmak uygundur. Kanama miktarının artması ,parça düşmesi ve şiddetli kramp tarzında ağrılarının olması durumunda doktorunuzla iletişim kurmanız gereklidir.
KASIK AĞRILARI :
Gebeliğin çok erken dönemlerinde birçok hasta adet sancılarına benzer kasık ağrısı tarifler . İmplantasyon aşamasındaki embriyo rahim kasılmalarını tetikleyerek bu ağrılara sebep olabilir . Genellikle geçicidir ve istirahatle geçer . Gebelik haftası ilerledikçe ,özellikle 18-19 . haftadan sonra daha belirgin hale gelen Round ligaman ağrısı olarak bilinen kasık bölgesi , labia ve vajen girişine kadar olan bölgede hissedilen ağrılar hissedilebilr . Daha çok ani hereketlerle tetiklenen gerilme , çekme hissi uyandıran ağrılardır . Uterusu karın ön duvarına tutnmasını sağlayan bağların gerilmesine bağlı oluşur ve zararsızdır .
Gebelikte artan progesteron seviyeleri barsak hareketlerinde yavaşlama , kabızlık ve gaz şikayetlerinin artmasına bağlı olarak da karın- kasık ağrılarına sebep olabilir .Gebelikte nadiren de olsa ağrının ciddi sebepleri olabilir şiddetli kasık- karın ağrısına yüksek ateş , kötü kokulu vajinal akıntı veya kanama , bulantı kusam gibi diğer belirtiler eşlik ediyorsa idrar yolu enfeksiyonu , böbrek taşı , over kisti , over torsiyonu , dış gebelik, , apandisit , pelvik enfeksiyonlar gibi daha ağır durumlar söz konusu olabilmekte . Bu durumda sizi takip eden doktorunuzla iletişim halinde olmanız gereklidir.
BULANTI-KUSMA -KOKULARA KARŞI HASSASİYET
Gebelikte artan östrojen ve progesteron hormonları ve gebelik hormonu olan betaHCG gebelik kusmalarını çok erken haftalarda tetikleyebilir. Birçok anne adayı için günlük işlerini yapmasını engelleyecek boyutlarada ve hayat kalitesini etkileyecek kadar şiddetli olabilmektedir . Tipik olarak bulantı 6-7. hafta civarında başlar , 9-10 haftalarda şiddeti en üst seviyededir, 12-13. haftalar civarında azalır , bazı hastalarda 16. haftaya kadar devam edebilir. .Bu seyir kandaki beta HCG hormonunun artışına parleldir . Ciddi kilo kaybı, ketozis ve dehidratasyona neden olursa Hiperemezis Gravidarum olarak adlandırılır , bu hasta grrubunda hastanede tedavi gerkli olabilmektedir. Bazı basit önlemler bu dönemi daha rahat atlatmanıza yardımcı olabilir. Fırsat bulduğunuzda dinlenmeye çalışın, yorgunluk bulantıyı arttırabilir. Sizi rahatsız eden , bulantınızı tetikleyen koku ve gıdalardan kaçının. Kuru, katı gıdalar bulantıyı bastırmada daha etkili – tost ekmeği , galeta, çubuk kraker, leblebi .. Sık ve az beslenin , yağsız gıdaları tercih edebilirsiniz. Zencefil içeren içecekler tüketebilirsiniz . Bazı hastalarda su içmek bile bulantıyı tetikleyebilir Bol sıvı tüketmeniz gekermekte , bu yüzden sıvıyı ayran komposto , limonata veya taze sıkılmış meyve suyu olarak almanız daha kolay olabilir . Yemeklerinizi soğuk tüketebilirsinz, sıcakken gıdalar daha çok koku yayar. Şiddetli bulantı-kusma durumularında doktorunuzla etkileşim içinde olamnız gerekli .
KABIZLIK, ŞİŞKİNLİK
Progesteron hormonu düz kasları gevşetici etkisi ile barsak düz kaslarını da etkileyerek peristaltizmin azalmasına bu da kabızlık şikayetinin ortaya çıkmasına neden olur . Aynı sebepten dolayı gaz , şişkinlik gibi şikayetler de olmakta . Gebelik esnasında başlanan demir takviyesi de kabızlığa katkıda bulunabilir . Liften zengin gıdalar tüketmek ( tam buğday ekmeği, tahıllar,sebzeve meyveler, fasuliye ve mercimek gibi baklagiller )ve bol sıvı almak sorunun çözülmesinde etkili olabilir. Probiotik içeren yoğurt , kefir, fermente gıdalar ( tuzsuz turşu ve tarhana ) şikayetleri hafifletebilir.
YORGUNLUK ,UYKU HALİ , BAYGINLIK
Erken gebelikte birçok anne adayı hipotansiftir . Bu da halsizlik ve yorgunluk hissini arttırır . Yine uzun süreli ayakta kalkmak, ani ayağa kalktığında tansiyon eğerlerinin çok düşmesi vagal senkop olarak bilinen bayılmalara neden olabilir. Bu dönemde bol sıvı tüketmek, fırsat boldukça dinlenmek , aniden ayağa kalkmak gibi tansiyonu düşürecek hareketlerden kaçınmak gereklidir.