Erken Yaşta Ekranla Büyüyen Çocuk
Yazar Selin Demircan • 7 Mart 2023 • Yorumlar:
Merhaba sevgili okuyucular. Bu yazımda sizlere ve çocuğunuza yararlı olabileceğini düşündüğüm bir konuyu ele almak istedim: "Çocukların ekrana bakma süresi ile dikkat ve gelişim seviyesi arasındaki ilişki".
Teknolojinin hayatımızın merkezinde olduğu bu çağda, ebeveynlerin en sık karşılaştığı soru ve problemlerin başında telefon, tablet ve televizyonu çocukla hangi yaşlarda tanıştırmak gerektiğidir. Çocuklar dijital çağda tablet ve cep telefonlarından habersiz mi büyümeli? Yanıtım evet, habersiz büyümeliler. En azından belli bir yaşa kadar. Çocuğunuzun yüksek teknolojili aletlerden habersiz büyümesi, eğitim hayatında bu araçlar olmadan büyüyeceği anlamına gelmez. Teknoloji hayatımızın odak noktalarından birisi ve çocuk mecburen ekranlarla karşılaşabiliyor. Benim altını çizmek istediğim nokta, çocuğun teknolojiyle tanışmaması değil, hayatının merkezine teknolojiyi almaması gerektiğidir.
Önceki yapılan araştırmalara bakıldığında çocukların erken yaşta teknolojiyle tanışmasının faydalarına işaret eden görüşlere karşı, ekrana bakılmasının çocukların gelişimine ve sağlığına zararlı olabileceğine dair sonuçlar mevcuttur. Çocukların ekrana bakma süreleri arttıkça duygusal, bilişsel ve dil gelişimlerinin ciddi derecede hasar gördüğü bir diğer araştırmada bulgulanmıştır.
Yapılan araştırmalarda teknoloji kullanımının çocuğu olumsuz etkilediği saptanmıştır. Tablet/telefon başında olan çocuk, sessizleşmekte ve iletişimden eksik kalmaktadır. Böylelikle dil gelişimi aksamaktadır. Ayrıca dikkat ve odaklanma süreleri de sekteye uğramaktadır. Zihinsel olarak eksiklerin dışında ekrana bakan çocuk, kas gelişimini de düzgün tamamlayamaz ve fiziksel ağrılar çekebilmektedir. Erken yaşta ekrana maruz kalan çocukta sosyal gelişim olumsuz etkilenmekte, içe kapanıklık ve yalnızlık çekmesine sebep olabilmektedir. Sık sık ekranla haşır neşir olan çocukta otizm ve benzeri gelişimsel bozukluk meydana gelebilmekte ve anormal davranışlar sergilenmesine zemin hazırlayabilmektedir.
Yukarıda saydığım negatif sonuçların yaşanmaması için çocuklara oyunlar aracılığıyla iletişim becerilerini ve fiziksel yeteneklerini geliştirmeniz gerekmektedir.
Çocuğun ekran ile olabildiğince geç tanışması çocuk için en sağlıklısı olacaktır. Teknolojinin öğretim yolu fazla olsa da aynı öğretileri ebeveynler de verebilmektedir. Çocuklarınızı sağlıklı insanlar olarak yetiştirmeyi istiyorsanız, onları ekrandan alıkoymayı hedefliyorsanız daha fazla bilgi için bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
Psikolog Selin DEMİRCAN.