ERKEN YAŞTA İNTERNET KULLANIMINA BAŞLAMANIN BİREYLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Yazar Kaan Yavuz • Psikolog • 16 Aralık 2016 • Yorumlar:
İnternet çağımızın en önemli buluşlarından biridir. Kimilerine göre en önemli buluş
olmakla birlikte vazgeçilmez bir imkanlar bütünüdür. İmkanlar bütünü derken kastettiğim
internet mecrasının içerisinde gündelik yaşamda, gerçek hayatta olan birçok şeyin
bulunmasıdır. Öyle ki internet aleminin içerisinde neredeyse “yok yok” diyebiliriz. Hatta
insanların birçoğu yüksek bir zihinsel çaba harcayarak internet dünyasını günden güne
zenginleştirmeye ve gerçek yaşama yakınlaştırmaya çalışıyor. Tahmin ediyorum önümüzdeki
on yıl içerisinde internet insanlığın fizyolojik ihtiyaçları hariç birçok ihtiyacını giderebilecek
hale gelecektir. Böylelikle bizlerde sanal yaşam ile gerçek yaşamı iç içe geçirerek sosyal
varlıklar olma özelliğimizi yitirmek tehdidiyle karşı karşıya kalacağız.
Bu tehdit artık tüm dünya tarafından ciddiye alınmakla birlikte kişilerin; özellikle
erken yaşlarda internet, sosyal medya ile tanışan kişilerin davranışsal, bilişsel, sosyal yönden
olumsuz etkilendiği görülmektedir. Bu kişilerin içinde bulundukları psikoseksüel gelişim
dönemleri de dikkate alındığında yaşadıkları kimlik kargaşasının daha da arttığı
gözlemlenmektedir. Eğer ki ergenlik dönemini baz alırsak yaşanılan bu kimlik arayışı
sürecinde, internet ortamında yaratılmış olan sahte veya sanal kişilik prototipleri ergenlerde
ideal benliği gerçek olmayan ve ulaşılması oldukça zor olan bir konuma sokmaktadır. Hali
hazırda ergenlik döneminin karmaşık düşünce yapısı içinde olan, depresyona meyilli ve
benlik saygısı yeni yeni oluşan bireylere bir de bu oluşturulan idealler eklendiğinde birey
nezdinde içinden çıkılmaz bir hal almaktadır.
Genel olarak erken yaşta internet kullanımının problemli internet kullanımını
doğurduğunu yapılan araştırmalar göstermektedir. Yani erken yaşta internet kullanımının
bireyi sosyal yaşamdan uzaklaştırdığını, bilişsel olarak odak noktasının sanala sabit kalıp
gerçekliğe dönmekte zorlandığını, davranışsal olarak obsesif(telefona sıklıkla bakmak vs.)
davranışlara sürüklediğini söyleyebilirim.
Yazımı problemli internet kullanımı ve bağımlılığa örnek olacağını düşündüğüm ve
yaşamış olduğum bir örnekle bitirmek isterim. Geçenler de bir danışanım telefonunun şarjı
bittiğinde tamamen çocuk saflığıyla bana şu sözleri sarfetti. “Telefonum açık veya yanımda
olmayınca kendimi çıplak gibi hissediyorum”.