Erteleme Huyunu Nasıl Aşabilirsin?

Yazar Melis Keskin • 14 Kasım 2023 • Yorumlar:

Ertelemek aslında tembellikten dolayı değildir. Bazen ertelemeye birtakım psikolojik zorluk ve rahatsızlıklar sebep olabilir. Örneğin; mükemmelliyetçilik, duyguları regüle edememe hali, depresyon, anksiyete bozukluğu vb.

Ancak bazen de bakış açınızdan kaynaklı olabilir. Bu yazı bakış açınızı genişleterek ertelemeyi aşmanıza yardımcı olabilir;

Burada kritik 2 nokta var

1. Bir şey yapmak için sürekli istek gelmesini beklemek,

2. Bir şeyleri ertelediğin için kötü hissetmek ve kötü hissettiğin için hiçbir şey yapmak istememek.

Fark ettiyseniz burada bir döngü var

Bir şeyi yapmak için istek gelmesini bekleriz ancak bu doğru değildir. Çünkü "Önce eylem sonra istek" ilkesi devreye girer. Daha öncesinde yapmadan önce hiç istek duymadığınız ama yaptıktan sonra çok memnun kaldığınız bir şey olmuştur. Spor yapmak, odanızı toplamak, aranması gereken birini aramak, işinizde bir şeyi tamamlamak, okulda projenizi, ödevinizi yapmak gibi.

Bir şeyleri yapmak için istek bekliyoruz ama bekledikçe gelmiyor bazen ve sonrasında stres olmaya başlıyoruz, kapamızı dağıtmaya çalışsak da olmuyor, aklımız hep ertelediğimiz işte. Stres olduğumuz için de iyice ertelemeye başlıyoruz. Çünkü iyi hissetmiyoruz.

Bu döngüyü kırabilmek için size bir önerim var, o da şu

1. Ertelediğiniz şeyi yaptığınızı hayal ettiğinizde ne kadar iyi hissedeceğinizi düşünüyorsunuz? 1-10 arası bir puan verin. 

2. Ertelediğiniz şeyi yapın.

3. Bir de o işi yaptıktan sonra ne kadar iyi hissettiğinizi puanlayın.

Genelde tahmin ettiğimizde daha çok haz alırız ve sonuçta çok daha iyi hissederiz. 

1. ve 2. şık arasındaki farkı gördüğünüzde zaten ertelemenin sizi ne kadar sıkıntı içine soktuğunu daha iyi anlayacaksınız. 

Denemekte fayda var. 

Ve yorgun hissetmek, isteksizlik, ertelemek, ilgi kaybı hayatınızın bu döneminde zorlandığınız ve depresif hale geldiğinizin bir işareti olabilir,

Saydığım durumlar hayatınızı engeleyecek dereceye geldiyse destek almaktan kaçınmayın. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)