Erteleme Problemi
Yazar Damla Polat • 5 Nisan 2023 • Yorumlar:
Günümüzde birçok alanda sınava girildiğini hepimiz biliyoruz. Ve sınavlardan boğulan birçok kişinin de olduğu aşikardır. Ders çalışmaktan bunalmak, ne yaptıysam bir türlü olmuyor diyenler ve sadece okul hayatı olarak sınırlamadan günlük herhengi bir olayında da başarılı olmak isteyenler vardır. Bir işe başlamak o şi bitirmenin yarısıdır. Bir gerçek var ki, erteleme sorunu olan kişilerde yapacağı işe başlamakta zorluk çekerler. Hemen hemen herkes yapacağı işi ertelemeye çalışır. Sizde bu şekilde yapıyorsanız ‘ben zaten böyleyim, zamanımı zaten yönetemem’ diyerek kabullenmeyin. Çünkü erteleme sorunu bir zaman yönetimi sorunu değildir. Tam tersine bir duygu yönetimi sorunu olarak karşımıza çıkar.
Bir işe başlarken önceden aklımızı meşgul etmeyen çevresel kişisel olan bir takım olayları zihnimiz düşünmeye başlayabilir. Amaç yapılan işi ötelemektir. Ve bunun için de planlar yaparak başka bir duruma dikkatini veririler. Aynı zamanda işi yaptıktan sonra beğenmeyeceğini düşünen insanlar bu işi ertelerek kaçmak isterler. Genellikle mükemmeliyetçi olan kişilerde çok sık rastlanan bir durumdur. Tam olarak bu duygular ve düşüncelere bize erteleme davranış olarak geri dönüyor.
Bu düşüncelerin derinden incelendiğinde düşüncenin alt kısmında yatan durum ise endişe, özgüvensizlik, kendinden şüphe etmek gibi negatif olan bu duygulardır. Fark etmesekte bu duygular yaptığınız işi ertelemesine hatta bu iş ile duygu arasında görülmez bir bağ kuruyoruz. O yüzden bunlaradan kaçınarak dikkatimizi başka bir tarafta tutmaya çabalıyoruz. İşi her ertelendiğimizde bu negatif duygular git gide daha çok büyüyor.
Ertelemek yerine asıl yapmak istedğimiz işi yapmak istiyorsak beynimizi biz yönetmeliyiz. Tamamlanması zor bir iş olabilir ve bunu yapmamak için erteliyor olabilirsin. Öncelikle bu işe başlarken parçalara ayır ve sadece bir tanesine odaklanarak onu yönet. Zaten beyin çok büyük bir iş olduğu için onu erteliyor. Onu küçültür ve devam edersen beyin bunu kabul eder.