Estetik Amaçla Diş Tedavisine Karar Veren Bir Kişinin Aklından Geçenler

Yazar Ahmet KiğılıDiş Hekimi • 3 Şubat 2017 • Yorumlar:

%96 


Hepimiz bir çok şeye sahip olmak isteriz.Sahiplenmek istediklerimizin bir kısmı ulaşılabilir bir kısmı ise ulaşılması zor olabilir.Sahiplenme dürtüsü insanlara mutluluk verir.
Güzel dişler ile etkili bir gülümseme insan ilişkilerinde bilinç altına yerleşen pozitif olgu olarak karşımıza çıkar.Doğuştan etkili bir gülümsemeye sahip olanların yapması gereken bu kazanımı korumak iken bu şansı bulamamış olanların tercih edeceği estetik çözümler olacaktır.
Dişhekimliği bilim dalının ağırlıkla ilgilendiği konu estetik uygulamalar ve kaybedilen dişlerin tekrar yerine konabilmesi için üretttiği çözüm yöntemleri üzerinedir.
İşte Estetik amaçla diş tedavisine karar veren bir kişinin aklından geçenlere verilecek cevaplar Dişhekimlerinin mesleki tecrübelerinin cevaplarıdır.
Hastaların hemen hemen hepsi tedavi başlamadan once tedavi bitiminde kazanacakları görünümü merak ederler.Estetik uygulama bitiminde en büyük endişe yada heyecan yapılan restorasyonların pişmanlık uyandırıp uyandırmayacağı tedirginliğidir.Bu tedirginliğin giderilmesi örnek vaka paylaşımları yada geçici estetik demo çalışmaları ile mümkün olabilir.Dijital yazılımlar ile tahmini final görünüm hasta ile tedavi öncesinde paylaşılabilir. Tüm bu uygulamalara ragmen sonuç yine bilinmezliğini koruyacaktır.
Bu endişelerin giderilmesi ancak hastanın tam olarak ne istediğini anlatması Dişhekiminin de bu isteklerin ne kadarının mümkün olabileceğini hastası ile paylaşması gerekir.Hastalara yapılması mümkün olmayan gereksiz sözler estetik restorasyonların bitim aşamasında büyük çatışmalara yol açacağı unutulmamalıdır.
Dişlerin büyüklükleri ve gülümseme sırasında dudakları ne kadar tamamladıkları en çok merak edilen beklentilerin başında gelir.Tedavi öncesinde ne istediğini tam olarak ifade edebilen hastaların bu istekleri karşılandığı zaman ortaya çıkan sonuç  mutuluk verici olacaktır.Her zaman çok beyaz diş estetik olmayacağı gibi doğal algılanması için seçilen  ara renklerde estetiği karşılayamayabilir.Renk seçimi hastanın  ten rengi ve kişilik yapısı ile belirlenmelidir.Hastanın tüm dişlerine estetik restorasyon uygulanmayacaksa mevcut kalan dişler renk seçminde rehber olacaktır.

 

%85


Yapılacak olan estetik restorasyonların maliyeti her ne kadar çok değişkenlik göstersede ülkemizdeki maliyetler yurtdışından daha düşüktür.En pahalı olanın en iyi olamayacağı gibi en ucuzun da en kötü olamayacağı  tartışılabilir.
Estetik restorasyonlarda size verilecek olan  Fiyat=Maliyet+Kar dır. 
Asıl tartışılabilir konu maliyeti oluşturan unsurlardır.Maliyet sadece kaliteli ve estetik başarısı yüksek olan  seramik esaslı  diş restorasyonu  için  doktorun ödediği rakam değildir.Doktorun size sunduğu kaliteli hizmet için mesleki eğitimi,ayrıntılara verdiği önem yüzünden harcadığı zaman,takip ettiği kurslar yayınlar için harcadığı zaman ve rakam,tedavi bititkten sonra size kalıcı başarı için harcayacağı zaman ve malzeme, standart olan kira –maaş-vergi-yatırım vb. gibi birçok unsur maliyeti oluşturacaktır.İşte bu maliyeti oluşturan her bir unsur sizin tedavilerinizin başarısını  ve estetik beklentinizin karşılanmasını direkt etkileyecektir. İnsan sağlığı ve yüksek estetik beklenti söz konusu olduğunda tartışılacak konu fiyattan daha çok Hekimin çalışmaları ve kullanacağı malzemenin,yöntemin ne olacağıdır.

 

%79


Tedavinin süresi planlama ile belirlendiğinde risklerde bu zamanlamaya dahil edilmelidir.Estetik amaçlı diş restorasyonlarında ortalama süreler belirlidir.Ancak bu süreye etki edebilecek nedenler tedavi öncesinde planlanmalıdır.Hastaya uygulanan tedavilerde yumulak dokuların vereceği cevap bazı durumlarda önceden tahmin edilemeyebilir.Dişeti estetiği için tahmin edilen bekleme süresi 2 -3 hafta iken hastanın metabolik cevabı bu süreyi uzatıp kısaltabilir.Her durumda geçici diş restorasyonları ile bu süreler rahatlıklla tolere edilebilir.
Tedavi süresi için acele edilmesi doktorun hata yapma ihtimalini artırabilir.Estetik beklentinizin karşılanabilmesi için hekimize zaman konusunda baskı yapmamanız sizin lehinize olacaktır.

 

%51


Bir çok hastanın tedavi sırasında yada sonrasında ağrısı olacağı düşüncesi tedavilerden kaçmasına neden olduğu gerçektir.Tedavi sırasında ağrı hissinin olması o bölgenin anestezisinin yetersiz olmasındandır.Anestezik maddeler ağrı hissini çok nadir vakalar hariç tamamı ile yok etmektedir.Günümüz teknolojisi sizin tedavi sırasında maksimum konforunuzu sağlamak için bir çok yöntem ve gereç geliştirmiştir.İğne hissinin bile ortadan kaldırıldığı düşünüldüğünde tedavilerinizde ağrı duymanız hemen hemen mümkün değildir.Hekimin tedavi sırasında ağrı duyan bir hastaya vereceği kaliteli hizmet tartışılmalıdır.
Tedavi sonrasında basit ağrı kesiciler ile engellenebilecek ha ssasiyet ve ağrı olabilir.Ağrı kontrolünde tek sorumluluk doktora ait değildir.Tedavi öncesi ve sonrasında hekimin uyarılarına dikkat edilmemesi ağrıya neden olabilir yada ağrının geçmesini engelleyebilir.Hekiminizin uyarılarının her birinin yada yasaklarının nedenleri bilimsel olarak kanıtlanmıştır.Bu konuda hekiminize uyarılarına uymanız size fayda sağlayacaktır.

 

%47


En çok israf edilen,tüm insanların sahip olabileceği en değerli şey  zaman dan başka bir şey değil…Herşeye zaman ayıran bizler  zamanı  kaliteli yaşayabilmek için sağlıklı olmak zorundayız.,Diş tedavilerinde  gereken zaman da basit bir planlama ile rahatlıkla bulunabilir.Bu planlama bilinenin aksine çok rahatlıkla yapılabilir.

 


%39


Diş tedavilerinin büyük kısmında olduğu gibi estetik restorasyonlar içinde dişlerde minimal miktarda aşındırma gereklidir.Yapılacak olan estetik restorasyon seçeniğine gore dişlerinizdeki aşındırmanın miktarı çok az miktarlara kadar hatta bazen hiçbir aşındırmaya gerek kalmadan tamamlanabilir.
Aşındırma yada madde kaybı  sizin mevcut dişlerinizin formuna,birbirleri ile ilişkilerine,boyutlarına gore değişkenlik gösterir.Bu konuda doktorunuz size dha detaylı açıklamayı yapacaktır.Sanılanın aksine dişelrinizde size zarar verecek ölçekte aşındırma yapılmamakatadır.Yapılan aşındırmanın miktarı kadar yada daha fazlası seramik ve benzeri madddeler ile yerine konmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)