Estetik Burun Ameliyatı
Yazar Murat Bitgen • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 24 Nisan 2019 • Yorumlar:
Ülkemizde en sık yapılan estetik ameliyat rinoplastidir. (estetik burun ameliyatı). Rinoplasti operasyonu burundaki şekil bozuklukları ve nefes alma problemlerini gidermek için yapılan, burun kemik ve kıkırdaklarının yeniden şekillendirildiği bir uygulamadır. Burun üstünde kemer olması, burun ucu düşüklüğü, burun genişliğinin fazla olması, burun eğrilikleri, burun deliklerinde asimetri gibi durumlar bu operasyonla giderilebilir. Ayrıca hastaların birçoğunda nefes alma problemleri de mevcuttur. Geçirilmiş travmalara yada doğuştan gelen durumlara bağlı olarak orta duvar eğriliği(septum deviasyonu) olan hastaların bu şikayetleri de operasyon sırasında düzeltilebilmektedir.
Estetik burun ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirilir. Hastalar aynı gün hastaneye yatırılır, tek kişilik odalarda hazırlıkları tamamlanır. Yaklaşık 1,5 saat süren operasyonun ardından hastalar dinlenmeye alınırlar. 1 gün hastanede yatırıldıktan sonra taburcu edilirler. Hastaların burnunda kanama kontrolü için 3-4 gün kadar silikon tamponlar kalır. 1 hafta süre ile burun üstünde atel bulunur. Ateller çıktıktan sonra 5 gün kadar da bant yapıştırılır. 15 gün içinde hastalar normal hayatlarına dönebilir. Ödemlerin tamamen inmesi 1 yıl kadar sürebilir.
Estetik burun ameliyatının açık ve kapalı olmak üzere iki çeşiti vardır. Hastaların talepleri ve yapılacaklara göre ameliyat şekline karar verilir. Açık ameliyatta burun altından küçük kesi uygulanır, diğer kesiler burun içinde olacak şekilde planlama yapılır. Kapalı ameliyatta tüm kesiler burun içinde olmaktadır. Hastaların talepleri dinlenir, tıbbi olarak hastaya sıkıntı çıkarmayacak düzeltmeler yapılabilir. Burun ameliyatından sonra hastanın kendine olan güveni artar, toplumsal ilişkileri kuvvetlenir. Ameliyattan önce iyi araştırma yapılması, öngörülebilir taleplerde bulunulması ameliyat başarısını artıran etmenlerdir. Ameliyattan sonra 1 ay kadar ağır spor yapılmaması gözlük takılmaması önerilir.