Estetik Diş Eti Düzenlemeleri
Yazar Mehmet Cihan Şengün • Diş Hekimi • 23 Ağustos 2019 • Yorumlar:
Estetik olarak göze hoş gelen, uyumlu ve temiz bir gülümseme sağlamanın ilk adımı diş ve diş etinin uyumunu sağlamaktır. Güldüğümüzde gözüken diş eti miktarı, dişlerimizin görünümünü de etkiler. Asimetrik, düzenli olmayan dişeti kenarları, dişlerimizin düzensiz ve gülüş hattımızın doğru olmadığı izlenimini verir. Eğer dişetlerinde bir çekilme var ise, dişlerimiz olduğundan daha uzun görünebilir. Ağız bakımı yetersizliğinde oluşan enflamasyon (diş eti hastalığı) nedeniyle dişetleri normalden daha şiş ve kırmızı halde görünmekte bu durum da diş ve dişeti arasındaki harmoniyi bozmaktadır. Hastalığın ilerlemesi ile görülen ödemli ve kalınlığı artmış dişeti kenarı hem dişlerinizin görünüşünü ikinci plana atar, diş rengini daha farklı algılanmasına neden olur hem de plak ve besin birikiminden dolayı dişeti hastalığını daha da şiddetlendir, ağız kokusunu arttırabilir.
Enflamasyonun artması ile dişleri destekleyen diş eti dokuları etkilenmeye ve çekilmeye başlar. Dişeti sadece dişin ön planından değil dişlerin arasından da çekilebilir. İlerleyen hastalıkla beraber dişler arasında papil denen diş arası diş eti dokusunun da kaybolması ile siyah boşluklar olarak adlandırdığımız aralıklar oluşabilir.
Tüm bu anlatılanlar estetik bir gülüş için dişeti sağlığının çok önemli olduğunu göstermektedir. Dişeti sağlığı ağız hijyeni ile sağlanır. Dişeti sağlığına ilk adım hekimin detertraj işlemi uygulamasıyla diş taşı temizliği ile atılır. Ardından dişleri nasıl fırçalamamız gerektiği anlatılır ve düzenli kontroller ile diş ve dişeti sağlığı idame edilir. Bu ilk adımda bireyin uygulamaları ve sabrı çok önemlidir. Çünkü tedavinin büyük bir kısmı bireyin doğru ve düzenli diş fırçalamasına bağlıdır. Dişeti hastalığının gelişerek diş dokularına zarar vermesi yanında doğuştan da diş ve dişetleri düzensiz de olabilir. Bu durumda da ağız hijyeni önemlidir. Dişler ile diş etleri arasında bir harmoni sağlanmalıdır ki yüzümüzü gülümsetecek bir gülüşe sahip olalım.
Sonuç olarak hem hastalıklardan meydana gelen hem de doğuştan gelen harmoni bozukluklarının estetik durumu giderilmelidir. Estetiği geliştirmek de, diş eti estetiği uygulamaları sayesinde mümkün olmaktadır.
Özet ile;
-
Dişeti manikürü de diyebileceğimiz “Gingivoplasti” ile dişetlerinde minimal düzenlemeler yapılabilir
-
Düzenlenmesi gereken dişeti miktarı daha fazla ise, “Gingivektomi” dediğimiz işlem ile daha ayrıntılı bir işlem yaparak bu estetik düzeni elde edebiliriz.
-
Damak dokusundan elde edilen “Bağ Dokusu Grefti” ile daha karmaşık bir prosedür sayesinde çekilme olan bölgelerin örtünmesini, kapanmasını sağlayabiliriz.
-
Güzide insan Kemal Sunal'ın gülmesi olarak da bahsedebileceğimiz gülerken diş etlerimizin normalden daha fazla görünmesi probleminde ‘’Flep’’ uygulaması yapılabilir.