Et Tüketimi Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Yazar Nida Doğan KızılbayDiyetisyen • 14 Ağustos 2019 • Yorumlar:

Et; sığır, koyun, kümes av ve deniz hayvanlarının yenebilen kaslarıdır. Et; protein, yağ, su ve minerallerden oluşmaktadır. Az miktarda glikojen ve B vitaminlerini içermektedir. Etin yarısından fazlası ise sudan oluşmaktadır.

Gün içerisindeki besinlerimizin toplam kalori içeriğini %55-60 KARBONHİDRATLAR, %12-15 PROTEİNLER ve %25-30 YAĞLAR oluşturmalıdır. Bir beslenme uzmanı tarafından planlamış diyet programı, bireyin şahsi protein tüketim miktarını ortaya çıkarmış olacaklardır. Aynı zamanda protein ihtiyacınız kg başına 1-1,5g/gün olacak şekilde de hesaplanabilmektedir.. Örn: 90kg bir bireyin, günlük protein ihtiyacı 90-135g/gündür. Bu protein ihtiyacımızı kırmızı et, beyaz et, yumurta, peynir, kurubaklagiller, süt ve yoğurt ile karşılayabilmekteyiz. Bireysel ihtiyaçlarımıza göre ise bu protein çeşitlerinden hangisinin daha ağırlıklı tüketilmesi gerektiğine karar verilmektedir. Özellikle B12, demir, çinko, A ve E vitaminleri açısından yetersizlikleri olan bireyler için kırmızı et büyük önem taşımaktadır. Bu bireylerin protein ihtiyaçlarının büyük bölümünü, yaklaşık %40-50’si kadarını, kırmızı et oluşturmalıdır.

Dengeli bir beslenme programında günlük 2-3 porsiyon kadar et grubu tüketilmelidir. Kırmızı et tüketimine ise haftada en az 2 kez yer verilmelidir. Etin besin değerlerinden maksimum fayda sağlayabilmek için ise yanında mutlaka yeşil yapraklı besinlerin tüketimine özen gösterilmelidir.

Yaklaşan kurban bayramında ise eti nasıl tüketmeliyiz bir bakalım;

  • Büyük baş hayvanların ölüm katılığı (etin kesildikten sonraki sertlik hali) 0°C de on günde, 15°C de üç günde kaybolur ve yenecek duruma gelir. Bu sebeple etin dinlenmesine izin verilmelidir.

  • Kırmızı et mümkün olduğu kadar iyi pişmiş bir şekilde tüketilmelidir. Pişirme sırasında etin merkezi sıcaklığının 72°C olması gerekmektedir.

  • Izgara ya da kızartma yapmak yerine etler yahni olarak ya da buharda pişirilmelidir.

  • Yüksek sıcaklıklarda kısa süreli pişirme yapılmalı ve et kesinlikle ateşe temas etmemelidir. Et ile ateş arasında en az 15cm kadar mesafe bulunmalıdır.

  • Yanmış ya da tütsülenmiş etler tüketilmemelidir. Eğer et yandıysa yanık parçalar kesilip atılmalıdır.

  • Kırmızı et sarımsak, limon suyu ya da zeytinyağı ile marine edildiği taktirde kansorjen madde oluşumu azalacaktır.

  • Eğer eti yüksek sıcaklıklarda pişirmek gerekli ise eti sıklıkla çevirerek yanmasını önlemek gereklidir.

  • Çiğ ette kullanılan hiçbir malzemenin pişmiş et ile temas etmemesine dikkat edilmelidir.

Hiçbir besin tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Bu bayramda porsiyon kontrolünü sağlayanlardan olmanız dileğiyle, sağlıklı, mutlu bayramlar dilerim.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)