Evde Kaldığımız Günlerde Ruh Sağlığımızı Nasıl Koruyabiliriz?
Yazar Tuğçe Ertekin • Psikolog • 13 Nisan 2020 • Yorumlar:
Dünyanın mücadele ettiği COVID-19 salgını her geçen gün hayatımızı daha da kısıtlamaya devam ediyor. Bizler bu zor süreci olabildiğince evlerimizde kalarak geçirmeye çalışıyoruz ama bu sürecin ne zaman son bulacağına dair belirsizlikler devam ettikçe bu durum bizi zaman içerisinde kaygı ve depresyona doğru götürebilir. Koronovirüs tehdidi karşısında kaygı hissetmemiz normal bir tepkidir hatta bu durum bizi gerekli tedbirleri almamızı sağlar ancak zaman zaman kaygılarımız artabilir çünkü belirsizlik bizim kaygı düzeyimizi daha çok arttıran bir durumdur. Artmış kaygıda zaman içinde bizi depresyona doğru sürükler. İşte bu sebeplerden evde geçirdiğimiz bu günleri sürecin geçmesini bekleyerek değil, sürece adapte olarak geçirmemiz bize kendimiz daha iyi hissettirecektir. Çünkü ne zaman son bulacağını bilmediğimiz bu süreç bizlerin tahammül sınırını zorlayarak bizi fazlasıyla sinirli, gergin, tedirgin, her an tetikte olma hali ile karşı karşıya getirebilir. Bütün bu olumsuz durumları yaşamamak yada yaşıyorsak kurtulmak için bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekir.
1.Düzenli uyumaya çalışın. İşe, okula vs, gitmediğiniz için uyuma ve uyanma saatlerinde kaymalar yaşanabilir. Bu durumlarda kişiler yeterince dinlenmiş bir vaziyette olmazlar. Kişilerin dinlemiş olarak kalkmaları için gerekli olan uyku saati kişiden kişiye değişkenlik gösterir.
2.Kendinize liste hazırlayın. Bu liste o gün içinde neler yapacağınıza dair liste olsun. Liste yapmanız gereken ev işleri ya da gündelik görevlerinizden oluşabilir. Listedekileri tamamlamak size kendinizi daha iyi hissettirecektir ve evde kaldığınız zamanları daha verimli geçirmenizi sağlayacaktır.
3.Kişisel bakımlarınızı atlamayın. Tatil günlerimizde bunlara dikkat etmeyebiliriz ama ilerleyen süreçte bunları yapmamamız kendimizi daha çok salmamıza sebep olabilir.
4.Evde birlikte yaşadığınız kişiler ile zaman geçirin. Örneğin, sofrada beraber oturun, sohbet edin, beraber yemek yiyin, oyunlar oynayın, film seyredin, eski fotoğraflara bakın. Gündeminizde devamlı koronovirüsün konuşulmamasına dikkat edin.
5.Kendinize yeni hedefler belirleyin. Unutmayın ki bu günler bir gün bitecek. Tekrardan dışarı çıkacaksınız, okula, işe gideceksiniz, arkadaşlarınızla buluşacaksınız, sahilde yürüyeceksiniz, komşularınızla bir yerde oturup sohbet ederek kahvelerinizi içeceksiniz, yapmak istediğiniz başka aktiviteleri gerçekleştireceksiniz. Bu aktivitelere yenilerini de ekleyebilirsiniz. Bunları bu süreçte planlayarak süreç bittikten sonra hayata geçirebilirsiniz.
Unutmayın bu konuyu devamlı gündeminizde tutmak size pek de fayda sağlamayacaktır, gündeminizi biraz değiştirerek bu zor zamanları daha verimli daha dolu dolu geçirebilirsiniz. Böylelikle kaygılarımızın daha da artmasını önleyerek bu süreci daha tolere edilebilir hale getirebiliriz.