Evliliğin / İlişkinin En Temel 12 Gereksinimi
Yazar Ebru Ceylan Ertürk • 19 Eylül 2024 • Yorumlar:
İlişkinin temel gereksinimleri ve bu gereksinimlerin azlığı, çokluğu bir sorunun göstergesi olabilir. Bu gereksinimleri sıralayacak olursak; Aşk, Sevgi, Sadakat, Saygı, Romantizm, Doğru İletişim, Doğru Cinsellik, Kaliteli Zaman, Değer Verme, Değer Görme, Uygun İdeal Ortam, Para/Maddiyat
Aşk; ilişki de basit ve küçük hataları tolere etmeye yardımcı olan en önemli besleyici unsurlardan biridir. Partnerinizi ilk gördüğünüz de hoşunuza giden/sizi bağlı tutan şey devam ediyor mu ?
Sevgi; “Çünkü ve Eğer” koşulların içine hapsolmamış, “rağmen” lerle koşulsuz, çıkarsız vücut bulmuş sevgi ilişkinin sürdürülebilirliği açısından oldukça önemlidir. Sevgi, sürekliliği olması gereken bir kavramdır. Yaşam boyu devam edebilmesi oldukça önemlidir.
Romantizm; İlişki de sıradanlıktan ve monotonluktan kurtulmamıza yardımcı olan en temel unsurlardan birisi de romantizmdir. Kısaca olağanın dışında hareket edebilme becerisidir. Bunu yaparken kalıplaşmış romantizm algısından çıkıp standartlara bağlı olmadan hareket edebilmek önemlidir.
Kaliteli Zaman; Birlikte aynı anda aynı şeye odaklanmak geçirilen zamanın kalitesini doğru orantıda etkilemektedir. Paylaşımın güçlenmesi ilişki dinamiğine olumlu katkılar sağlayacaktır. Kaliteli zaman şartlara ve koşullara bağlı olarak tayin edilmelidir.
Sadakat; Mutlu bir ilişki için üzerinde çalışılması gereken en önemli konu, çiftlerin kendi aralarındaki duygusal sadakat durumunu her daim korumak için çaba harcamalarıdır. Duygusal sadakat korunduğunda, ilişki içerisindeki diğer dinamikler de sağlam bir şekilde ilerlemeye devam edecektir. En derin haliyle: onu onunla paylaşman gereken zamana sadık olmalısın.
Doğru İletişim; Partnerinizi ne kadar tanıyorsunuz ? Neden konuşamıyorsunuz ? İlişki de nasıl konuşulması gerektiğini partnerinize öğretmeye çalışmayın. Öncelikli olarak o konuşmanın önündeki engeli fark etmekte fayda vardır.
Doğru Cinsellik; Cinsellik bütün olarak değerlendirilmelidir. Bileşenlere dikkat etmek gerekmektedir. Doğru partner- doğru uyaran- uygun ortam- tavır- üslup- davranım .
Saygı; Değeri, üstünlüğü,yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir nesneye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu olarak tanımlanan saygı ilişkilerin en temel duygularından biridir.
Değer verme; Her ilişkinin dinamiğinin farklı olmasının yanı sıra her bireyin de “değer verme” şekli farklıdır. Önemli olan bu durumu partnerinizle birlikte ilişki dinamiğinize uygun şekillendirebilme ve yansıtabilmektir.