Evlilik Bir İllüzyon Mu?
Yazar Levent Soylu • Psikiyatrist • 12 Kasım 2020 • Yorumlar:
Sevgili danışanlarım, her kurum gibi evlilik kurumu da çeşitli değişimler geçiriyor; Kadının rolünün değişmesi, farklı kültürlerden insanların hızla evlenmeleri, negatif ekonomik koşullar, boşanmanın daha fazla kabul görüp kolaylaşması gibi faktörler, evlilik sorunlarının ve boşanmaların artmasına yol açmaktadır. Yaklaşık evlenen her iki ya da üç kişiden birisinin boşanması ve boşanmayan grubun ise yarıdan çoğunun mutsuz olduğunu ifade etmesi, haklı olarak şu soruyu gündeme getirmektedir; Evlilik bir illüzyon mu?
Şöyle düşünün size bir ortaklık teklif ediliyor ancak, yüzde 50 olasılıkla bu şirket batacak ve batmasa bile yüzde 50 ihtimalle bir şey kazandırmayıp sizi yoracak. Hanginiz böyle bir işe ortak olursunuz? Peki evlilikte benzer olasılıklar olmasına rağmen, neden çoğunlukla aşkla, tutkuyla böyle önemli bir kuruma büyük umutlarla ortak oluyoruz? Sanırım bu sorulara verilebilecek en önemli cevap ihtiyaçlarımız ve umutlarımız. Psikolojide önemli bir kavram olan ihtiyaç kavramına göre “en önemli ihtiyaç davranışa yön verir”. Madem evlilik halen en çok kabul gören ilişki biçimi, o zaman evlilik kurumunun hangi ihtiyaçlara cevap verdiğine (varsayımsal olarak) bir göz atalım;
-
Güven, güvenlik
-
Sevgi, paylaşım
-
Seks? (düzenli ve güvenli seks)
-
Çocuk
-
Düzen
-
Bildiğini yapma şansı
-
Toplumla uyum (topluma uyumlu, kuralları ve çerçevesi olan bir kurumla yol almak ve yaşama anlam vermek)
Yukarıdaki ihtiyaçlara ek olarak, evli olmayan insanların da varoluşsal olarak mutsuz ya da yalnız oldukları, ya da boşanan insanların boşanmayan insanlara göre ne kadar mutsuz, suçlu ya da pişman oldukları gibi konular hesaba katıldığında evlilik kurumunun neden halen en yaygın ilişki ve yaşam biçimi olduğu gerçeği anlaşılabilir.
Sonuç olarak evlilik zor, ancak çok çeşitli ihtiyaçları giderebilme ihtimali açısından da vazgeçilmez görünen bir kurum. Boşanma bir seçenek ancak iyi bir analiz, emek ve terapi sonucunda alınabilecek bir karar. Farklı perspektiflerde (bakış açılarında)uzlaşma, basit iletişim teknikleri, ilk 6 yaş etkisinden kurtulma, saygıyı yeniden inşa etme ve benzeri başlıklarla çalışarak evliliği daha keyifli ve huzurlu yaşamak mümkün. Hepinize saygı, sevgi ve huzur dolu bir evlilik dilerim.