Evlilik Bir Kaçış Olabilir Mi?
Yazar Zeynep Burcu Çetinkaya • 3 Ekim 2024 • Yorumlar:
Danışanlar ilk seansa geldiklerinde onlara cevabını önemseyerek sorduğum sorulardan biri: Evlenirken, evliliğe dair motivasyonunuz ne olmuştu?
Aslında ben evliliği bir kaçış olarak görmüştüm….böyle olacağını hiç düşünmemiştim!
Evliliğe adım atarken bu motivasyon da olmanın üzerine düşündüğümde aklıma ‘Yağmurdan kaçarken doluya tutulmak’ deyimi aklıma geliyor.
Bu yazı, bu durum içinde yaşayan kişiyi yargılamak, dışlamak, etiketlemek, eleştirmek için değil. Ama eğer bu motivasyon ile evliliğe adım atıyor isen birlikte bakalım isterim bu durumun terazideki dengesine; getirisine, götürüsüne..
Kök aileyle yaşanılan sorunlar (fiziksel, sözel, psikolojik …) birey üzerinde olumsuz etkiler bırakabilir. Kaldırılamayanlar kaldırılabilene oranla fazla olduğunda bir çıkış yolu aramak, o durumdan kurtulmayı istemek anlaşılabilir bir yerde elbette. Kaçtığında sığındığın yer evlilik mi olmalı üzerine biraz düşünmek gerekir. Sana iyi gelmeyen bir yerden kaçarken evliliği bu durumun kurtarıcısı olarak görmek; gömleğin düğmesini baştan yanlış iliklemek gibi olur. Düğmeyi yanlış ilikleyip gömleğin görüntüsünü bozuk göstermeye kadar gitmek yerine neden baştan düğmenin yanlış iliklendiğinin farkında olmayalım ki?
‘Konuşması kolay gel de gör yaşadıklarımı!’ diyebilirsin aslında öncelikli tek hedefin; kurtulacağını ümit ederek her şeyin daha iyi olacağını düşünmek.. Ama bu düşünce temelinde inşa ettiğin evlilik sana ne kadar iyi gelecek işte orası hayal ettiğin gibi olmayabilir.
Sesi duyulmayan “Takıntı” kitabında:
“İlişkilerle var olmayı, bununla birlikte ilişkiler içinde kendisini öldürmemeyi öğrenen, gelişen, büyüyen, sınırları olan, kendini koruyan, farklı olmayı da benzeşmek kadar kabullenen ve bu nedenle suçlu hissetmeyen, utanmayan, kaygılanmayan bir “ben” inşa etmek önemlidir.”
Demem o ki; kaçtığın yerdeki “ben” ile kurtuluşun olarak gittiğin yerdeki “ben” arasında bir fark var mı? O “ben” ler kendinin farkında olmadığı sürece kaldığın yer ile gittiğin yer sadece mekan ve kişi değişikliği yapmış olacak.
Bu yazı, umuyorum senin için fayda sağlar.
İlişkiler içinde kendini öldürmemen dileğiyle..
Sevgiyle..