Evlilik Bunalımı Mı ? Evlilik Öncesi Eğitim Mi?
Yazar Kimya Çifçi Dumlu • Aile Danışmanı • 17 Haziran 2021 • Yorumlar:
Son nefesime kadar gözlerinin içine bakarak yaşamama izin verir misin?
Benimle evlenmezsen eğer ben seninle evlenirim!
Benimle beraber Halley kuyruklu yıldızının geçişini izler misin? (Bir sonraki geçiş tarihi 2061 yılı) Hatıram yerine hayatım olur musun?
İnsanların hayattaki hedefleri farklıdır.Kimi çok iyi bir kariyer,kimi çok para kazanmak,kimi ise çok ünlü olmak ister.Pek çok insanın öncelikli hayalleri arasında da mutlu ve sağlıklı bir birlikteliğe sahip olmak vardır.
Bu nedenle çiftler yeni bir ilişkiye başlarken mutlu bir gelecek,umutlu ve güzel günler hayal eder.Peki ama herşey bu kadar güzel başlarken; evlenme teklifi ederken;kullanılan bu kadar güzel ve özel sözlerden sonra neler oluyor da yerini “Boşanmalı mıyım” sorusu alıyor.
İlk ayların heyecanı durulunca olası sorunların bireyler tarafından ret ve kabul edilmesi ilişkilerindeki yapının şeklini belirlemektedir.Bazı çiftler sorunları konuşmaktan kaçınarak sorunları çözümlemeden yok sayarak ilişkilerini zamanla bunalım dönemine sokmakta ve çözümün olmadığını düşünmektedirler.Yaşadıkları hayal kırıklığı ile “Ben böyle hayal etmemiştim.” şikayeti ile beraber çözümün boşanmaktan başka çare olmadığını düşünmektedirler.
Peki ama bu durum neden kaynaklanıyor?
Çiftler evlilik yaşamında kendilerini nelerin beklediğini bilmemektedir.Kimi birey çevreden gördüğü olumsuz ve hüsranla biten evlilik örnekleriyle evliliğe önyargılı başlarken; kimi birey de toz pembe görülen evliliklere özenip gerçek dünyadan uzaklaşmaktadır.
Olumsuz evlilik örnekleri kişilerde daha çok bencillik duygusu oluşturmakta,ailenin dayanağı olan “BİZ” duygusunu kaybettirmektedir.Olumsuz evlilik örnekleri mutlu evliliklerin azaldığı hissini vermekte ve iki farklı cinsin iki farklı düşünce yapısının ortak bir çatı altında olamayacağına inandırmaktadır.
Sosyal medyada daha çok karşılaştığımız toz pembe evlilikler de ise çiftler sanal evliliklerde gördüklerini referans alıp,ilişkilerine ütopik düşüncelerle başladıkları için kendi evliliklerinde de aynı yaşam modelini isterler.Toz pembe evliliklerde eşler arası düşünce çatışmaları yoktur,kişiler sürekli uyum içindedirler ve birbirlerini ruh ikizi olarak adlandırırlar.
Bu iki uç örnek de evlilik kurumuna psikolojik olarak zarar vermektedir.Toplumun temeli olan aile kurumu gibi önemli bir kurumun geleceği ve sürekliliği için çiftlerin evlilikte kendilerini nelerin beklediğini,evliliğin omuzlarına yükleyeceği sorumlulukları,kendilerine yeni edinecekleri rolleri bilerek; her evliliğin kendine özel ve farklı olduğunu,evlilikte inişler ve çıkışlar olabileceğini öğrenmeleri gerekir.Evlilik öncesi eğitim ile
çiftler; evlilikte kendilerini nelerin beklediğinin,olası bir problemle karşılaştıkları zaman neler yapabileceklerinin bilincinde ve hazırlıklı olacaklardır. Çünkü çiftlerin içinde büyüdükleri ortamdan çok farklı kültürel yapılardaki ailelere katılmaları,pek çok sorunu beraberinde getirebilir. Evlilik öncesi eğitim ile eşlerin, muhtemel sorunlar karşısında çözüm bulmaları kolaylaşacak ve yaşanabilecek herhangi bir kriz anında o krizi yönetme ve düzeltme becerisine sahip olacaklardır.Evlilik öncesi eğitim ile; evlilikte iletişim ve yaşam becerileri,aile hukuku, evlilik ve sağlık gibi konular ile bu süreci daha bilinçli yürütebileceklerdir.Çiftler evliliğe daha gerçekçi beklentilerle başlayacak ve evlilik daha sağlam temeller üzerine kurulmuş olacaktır.
Evlilik bunalımı yaşamadan alınan evlilik öncesi eğitimin önemi dünyada gün geçtikçe artmaktadır.
Evlilik öncesi eğitim konusunda alacağınız Aile Danışmanlığı rehberliğindeki eğitim ile hem kendinizi tanıyarak hem de ilişkinizdeki bizi tanıyarak daha sağlıklı ve mutlu bir evlilik için adım atmış olacaksınız.