EVLİLİK ÖNCESİ TERAPİ NEDEN GEREKLİDİR ?
Yazar Hülya Arslan Kaba • 23 Haziran 2017 • Yorumlar:
Evlilik, kişilerin geleceğine maddi ve manevi yatırım yaptığı bir süreçtir. Bu yatırımın amacı ömür boyu mutlu olmaktır.
Evlilik M.Ö. 2000 yıllarından günümüze kadar değişip gelişerek devam eden vazgeçilmez bir gerçektir. Kültürler arasında farklılıklar gösterse de tüm toplumlarda geleneksel olarak oturmuş ve resmi olarak kabul edilmiş tek birliktelik şeklidir. Bu birliktelik, toplumları ayakta tutan en önemli güçlerden biridir.
Flört dönemi, iki taraf içinde aldatıcı bir dönem olabilir. Duyguların etkisiyle bireyler karsı tarafa sadece olumlu yönlerini sergiledikleri gibi, flört ettikleri bireylerin olumsuz yönlerini de görmezden gelmektedirler. Oysaki evlenmeye hazırlanan bireylerin birbirini sağlıklı bir şekilde tanıyabilmeleri için aklı ve mantığı ön plana almaları gerekmektedir (Tarhan 2008: 34). Tarhan (2008: 35) bir insanı tanımanın üç yolundan bahsetmektedir. Birincisi, bireyin geçmişi hakkında bilgi edinmektir. İkincisi, insan ilişkilerinde bıraktığı izlenimlerin incelenmesidir. Üçüncüsü ise kişinin kendisini tanımaya çalışan taraf üzerinde bıraktığı etkidir.
Bireyler es adayları ile ilgili bu analizleri yapmadan evlilik kararı almamalıdır. Bu nedenle evlenmeye karar veren çiftlerin, evlilik öncesi terapiden geçmeleri, evlilik boyunca çıkabilecek sorunları önlemede büyük rol oynar.
Eslerin birbirini tanıması, aralarındaki uyumsuzluklarla bas etme yollarını öğrenmesi, ilişkilerinde sorunlar artış göstermeden önleminin alınması, çiftlerin gelecekteki olası sorunlar için hazırlanması ve bu sorunlar anlamlı duruma gelmeden çözme becerilerinin öğretilmesi, olumsuz sonuçlar yaşanmadan ilişkinin sürmesine ve geliştirilmesine katkı sağlayabilir. Bu nedenlerden dolayıdır ki önleme programları son derece önemlidir.
Son yıllarda evlilik terapileri yaygın olarak sürdürülmesine rağmen, evlilikle ilgili sorunların ortaya çıkmadan giderilmesi ile ilgili önleyici çalışmaların yapılmasının yerinde olacağı kanaatine varılmıştır. Bu nedenle, bireyler daha evlenmeden çiftler arasındaki ilişkileri geliştirmek ve sorunlar ortaya çıkmadan önlemek amacıyla evlilik öncesi ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik eğitim programlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu programlar, ilişkilerinde şiddetli sorunlar yasamayan çiftlere yöneliktir ve daha doyum verici, daha kalıcı evliliklerin oluşturulabilmesi konusunda faydalıdır. İletişim, uzlaşma ve problem çözme becerileri, benlik gelişimi ve çiftler arası yakınlığın artırılmasına odaklanan, öğretici, yaşantısal, dinamik ve yapılandırılmış bir eğitimden oluşmaktadır.
Çiftlerin ilişkilerini zenginleştirmelerine ve sorunların önlenmesine yardımcı olacak becerileri öğretmek amacıyla düzenlenmiş bu programlar önleyici bir yaklaşım olup, evlilik kalitesini arttırma ve evlilik ilişkilerini geliştirmeye yardım eder. Evlilik öncesi danışma, evlilik öncesi ilişkilerin geliştirilmesi ve daha dengeli evlilikler ortaya koyarak boşanmaların önlenmesini amaçlamaktadır.
Evlilik öncesi terapinin amacı çiftleri evliliğe hazırlamaktır. Evlilik öncesinde bireyler, evlilikle ilgili beklenti içerisindedirler. Bu beklentiler gerçekleşmediği takdirde, evlilikte hayal kırıklığı ve mutsuzluk yaşanır. Evliliklerin sorunsuz başlaması ve mutlu devam etmesi için, öncelikli olarak bireylerin kendisini ve evlenmeye karar verdiği kişiyi tanıması ve beklentilerin netleşmesi son derece önemlidir. Evlilik uyumunu arttırma ve işlevsel evlilikler gerçekleştirmede evlilik öncesi terapi faydalı olmaktadır.
Evlilik = Kişilerin ortak alanda problem çözme becerisidir. Çiftler ömür boyu beraber yaşamak için problemleri çözmeyi iyi bilmeleri gerekiyor.
Evlilik öncesi terapi eğitsel ve önleyici bir çalışmadır. Bu çalışmada hedefler;
Öncelikli olarak çiftlerin evliliğe ilişkin mitleri belirlenir. Gerçekçi olmayan beklentiler ve sayıltılar sebebiyle evlilik ilişkileri zedelenmektedir. Evliliğe ilişkin gerçekçi olmayan ve partneri hakkındaki gerçekçi olmayan beklenti ve düşünceler hakkında analizler yapılır. Bu beklenti ve düşünceler gerçekçi hale dönüştürülür.
Evliliğin kişisel sorunlardan kaçmak için sığınılacak bir kurum olmadığı ve verilen kararın doğruluğu analiz edilir. Evlilik için hazır olup olmadıklarını fark etmeleri sağlanır.
İyi bir evlilik kurabilmek için güçlü benlik saygısına gerek olduğu fark ettirilir.
İlişki analizlerini yapmak, ( Evlilik için uyumlu bir çift olup olmadıklarını değerlendirmek ) Bu değerlendirmede arkadaşlık ilişkileri, problem çözme becerileri, ortak ritüeller ve ortak hayaller analizden geçirilir.
Cinsiyet farklılıklarını rağmen birbirlerini anlamaları sağlanır. Ama çiftlerin birbirine benzemesini sağlamak değildir. Farklılıklarla bir bütün oluşturmaktır.
Bireylerin ben bilincin den biz bilincine geçmesine yardımcı olmak. Fakat biz olduktan sonrada beni unutmamak gereklidir. Şöyle düşünmek gereklidir. Ayşe ve Bora evleniyor. Ayşe A kümesi , Bora da B kümesidir. Bunlar ayrı ayrı küme durumundayken evlenip ortak paylaşımları olan kesişen küme haline dönüşürler.
Fakat çiftler evlendikten sonra biz artık evliyiz düşüncesiyle yapışık ikiz gibi hareket etmeye başlarlar. Bu durumda sonrada sıkılmaya başlarlar. Bu yüzden çiftlerin bireysel alanları ve ortak alanları olması gerektiği ve bunun evlilik sürecine olumlu etkisi olduğu aktarılır.
İletişimde kullanılan dili ve davranışları düzenlemek için yapılandırma yapılır. Dil, düşünceleri ve davranışı değiştirir. Çiftlerin birbirine hitap şekilleri son derece önemlidir. Öfke iken birbirlerine nasıl davranmaları gerekir, konuyu nasıl çözebilirler
Problem çözme becerilerini geliştirmektir. Amacımız problemsiz evlilik yaratmak değildir. Problemi nasıl çözmemiz gerektiğini bilmektir.
İlişkide yakınlığı ve ilgiyi arttırmak evlilikte son derece önemlidir. Çiftler sevmek ve sevilmenin ötesinde değerli hissetmek isterler. Bu nedenle çiftlerin birbirine yakınlığı ve ilgiyi arttırması son derece önemlidir.
Evlendikten sonra ortak alanlarını ve bireysel alanlarını yapılandırmak. Çiftlerin beraber yapmaktan zevk aldıkları alanları belirlemektir.
Kendi aileleri ile eşleri arasında dengenin kurulmasını sağlamaktır. Evlilik iki kişi arasında kurulan birliktelik değildir. Bütün aile dengelerini içine alır. Sadece eşlerin birbiriyle iyi anlaşması yeterli değildir. Aile bütünün birbiriyle uyum içerisinde olması gerektiği ve uyumun nasıl sağlanacağı çiftlere aktarılır.
Evlilikte sağlıklı cinsel yaşam ile ilgili bilgilendirme yapmaktır. Evliliğin temeli olan cinsellik hakkında çiftlerin mitleri ve yaklaşımları ve beklentileri belirlenir. Sağlıklı cinsel yaşam hakkında bilgilendirme yapılır.
Evlilik çiftlerin bir ömür boyu oynadığı evcilik oyunu gibidir. Eğer bu oyunu kurallarına göre oynarlarsa evlilikten keyif alırlar. Ama taraflardan biri mızıkçılık yaparsa evlilikte sürekli sorun yaşarlar ve bu oyunu oynamaktan vazgeçerler.
Evlilik öncesi terapinin amacı, çiftlere bu oyunun kurallarını öğretmek ve mutlu olmalarını sağlamaktır.