Evlilikte Eş Seçimi

Evlilik geçmişten günümüze gelen vazgeçilmez bir gerçektir. Evlilik kurumsallaşmış bir yol, bir ilişkiler sistemi, kadınla erkeği karı-koca olarak birbirine bağlayan, doğacak çocuklara belli bir statü sağlayan yasal bir ilişki biçimidir. Evlilik kararı, eş seçimi insanın hayatında önemli kavşaklardır. Kişinin vermiş olduğu karar kimlerle nasıl bir hayat süreceği, kiminle çocuk sahibi olacağını belirleyen etkili bir karardır. Eş seçiminde verilen doğru kararlar evliliğin doyumunu da olumlu etkiler. Günümüzde boşanmaların artmasıyla birlikte evlilik öncesi faktörlerin etkisi daha fazla anlaşılmaya başlandı.

Peki eşimizi neye göre seçeriz?

Uzun süreli bir birlikteliği düşünen kişiler birçok faktörü göz önünde bulundururlar. Biz insanlar biyolojik varlıklarızdır. Eş seçimi yaparken bir takım itici güçler etki eder. Evrimsel açıdan kadınlar eş seçiminde ve cinsel ilişkide daha seçici olurlar. Daha sonra doğacak çocukları için yetenekli, ev geçindirme becerisine sahip, sorumluluk sahibi bir erkeği eş olarak tercih ederler. Erkekler ise cinsel ilişkiler, özellikle de kısa süreli olanlar konusunda daha az seçici olacak ve sağlıklı çocuklara gebe kalacak, doğuracak ve çocukları yetiştirecek özelliklere sahip kadınları tercih ederler.

Bir başka anlayışa göre kadın ve erkekler her ikiside nazik, anlayışlı, zeki ve heyecan verici kişiliğe sahip partnerleri tercih etmek isterler. Kadınlar erkeklerden iyi gelir getirme  kapasitesini önemserken, erkekler kadınlarda çekiciliği önemsemektedirler. Eğitim düzeyi,  yaş, kişilik özellikleri, vb. faktörler önemsenmektedir. Bunun yanı sıra benzer aile yapıları  benzer hayat görüşleri, aynı değer yargılarına sahip bireyler uyumlu bir birliktelik yaşamakta  zorlanmazlar. 

Peki evlilikten beklentiler nasıl olmalıdır? 

Beklentiler evliliğe yüklenen anlamı da belirler. Evlilikten beklenti seviyesinin yüksek  olması, eşler arasında yaşanan sorunların en önemli nedenlerindendir. Çünkü yüksek  beklentilerin evlilikte karşılanmaması, kişinin hayal kırıklığı yaşamasına neden olur. Bu  yüzden evlilik, uzun bir yolculuğa çıkmak gibi düşünülmeli, iyi ve kötü zamanların da  olabileceği unutulmamalıdır. Önemli olan evliliğin paylaşım noktasında nasıl  yaşanabileceğinin bilinmesi ve ortak değerler olup olmadığıdır. Bununla beraber, evlilik  kararında her şeyin insanın kontrolünde olması ve yüzde yüz uyumu bulmak mümkün değildir

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Suna Basmacı Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Pedagoji, Aile Danışmanlığı Uzm. Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)