Eyvah! Sürekli Acıkıyorum!
Yazar Simge Erdem • Diyetisyen • 22 Haziran 2020 • Yorumlar:
Gün içerisinde sürekli acıkma hissi ile savaşanlar, kendini sürekli buzdolabının önünde bulanlar, çok sık saatler içerisinde elim ayağım titriyor hissi ile karşılaşanlar için gelin birlikte olası sebepleri inceleyelim
-
Rafine şekerli ürünleri sık tüketiyor olabilirsin.
Şekerli gıdalar kan şekerini çok hızlı yükseltir ve kana hızlı karışan şeker çok hızlı tükenir ve çabuk acıkma hissini oluşturabilir.Şekerli gıdaları ya da doğal şeker kaynağı olan meyveleri bile ola tek başına değil, bir protein kaynağı ile tüketmek ( süt ürünleri ya da çiğ kuruyemişler güzel bir örnek olacaktır ) kan şekerini dengeler ve çabuk acıkma hissini ortadan kaldırır.
-
Çok hızlı yemek yiyor olabilirsin
Hızlı yemek yemek, tokluk sinyalleri devreye girmeden kısa süre içerisinde önümüzdeki besini bitirmemize sebep oluyor ve bu faktör de tekrar acıkmamıza sebep oluyor. Beynimizin ‘evet sen artık doydun,bu kadar besin yeterli ‘ diyebilmesi için çiğneme süremizi arttırmalı ve en az 20 dakika boyunca sofrada kalmalıyız.
3 )Düşük Kan Şekerin ( Hipoglisemi ) olabilir
Kan şekeri hızlı düştüğü zaman organlarımız metabolize edebileceği yeni bir besin arayışına girer ve bu durum beynimize açlık sinyalleri olarak iletilir. Bu sebeple kan şekeri düşüklüğü olan bireylerin 3 saatten daha fazla aç kalmaması ve kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşüren basit karbonhidrat ( şeker ve şeker türevleri ) gruplarını fazla fazla almaması tavsiye edilir.Yine de önlem alabileceğimiz noktalar olsa da kan değerlerimize rutin bir şekilde baktırmalı ve gerekirse ilaç tedavisi ile birlikte beslenme tedavisi yöntemine başvurmalıyız.
-
Su tüketimin çok düşük olabilir
Beyinde açlık ve susuzluk merkezi birbirine çok yakın bir bölgede bulunmakta ve bazen susamış olmamıza rağmen acıkmış gibi hissetmemize sebep olabilmektedir. İlk acıkma sinyali geldiğinde öncelikle bir şeyler atıştırmaya çalışmaktansa su içmeyi tercih etmeli ve böylece günlük su tüketimimizi de arttırmaya çalışmalıyız.
-
Duygu durum değişikliklerinden ötürü yemek yemeye sarılıyor olabilirsin ;
Yemek yeme ihtiyacı fizyolojik ya da psikolojik faktörlere göre değerlendirilmelidir. Üzgün olduğumuz anlarda,stresli olduğumuz anlarda ya da tam tersi mutlu hissettiğimiz anlarda daha fazla yemek yemek istiyorsak aslında gerçek anlamda bir enerji kaynağına ihtiyacımız yok demektir. Özellikle son dönemlerde içerisinde bulunduğumuz durumlardan ötürü stresli olabilir,kendimizi sürekli mutfakta ve buzdolabının önünde buluyor olabiliriz. Psikolojik olarak aç hissettiğimiz ve yemek yediğimiz her anın sonunda kendimizi mutlu hissedebiliriz fakat unutmayalım ki uzun vadede bir mutlulukla sonuçlanmayacaktır.
6 ) Güzel bir uyku uyumuyor olabilirsin
Gün içerisinde en az 6 saatlik uyku periyodunu tamamlamayan kişilerde yeteri kadar uykusunu almayan kişilere nazaran günde 382 kcal kadar daha fazla enerji aldığı yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.Bu sebeple uyku takibimizi güzel yapmalı ve yeteri kadar uyuduğumuzdan emin olmalıyız.