Faset Eklem Blokajı – Faset Medial Dal Blokajı ve RFT
Yazar Alp Gurbet • Algoloji Doktoru • 12 Mart 2021 • Yorumlar:
Omurgayı oluşturan vertebra adını verdiğimiz kemiklerin birbiri ile bağlantısını sağlayan faset ekleminin dejeneratif ve travmatik nedenlere bağlı olarak hasarı, boyun veya belde lokalize veya nadiren bacak ön ve arka yüzüne yayılım gösteren bel ve boyun ağrısının en önemli nedenlerinden biridir. Ağrının nedeni faset eklemler olarak saptandığında faset eklem blokajı ve sonrasında radyofrekans termokoagülasyon (RFT) uygulanabilir.
İşlemin Uygulanışı
İşlem ameliyathanede görüntüleme (C-kollu skopi) altında yapılmalıdır. İşlemden 4 saat önceden itibaren aç kalmanız gerekmektedir. Ameliyathanede yaşamsal fonksiyonlarınız anestezi uzmanı tarafından takip edilecektir. Damar yolundan ağrı kesici ve sedasyon sağlayıcı ilaç uygulandıktan sonra işlem uygulanmaya başlanır.
Faset eklem blokajı için C-kollu skopi ile eklemler görüntülendikten sonra lokal anesteziyi takiben faset ekleme 10 cm uzunluğunda iğne ile ulaşılır.
Lokal anestezik uygulamasından sonra hastanın ağrısı istenen düzeyde azaldıysa RFT uygulaması ile uzun süreli rahatlama sağlanabilir. Bu uygulama hemen faset blok sonrası aynı seansta yapılabileceği gibi 1-2 hafta sonra da uygulanabilir. İşlem faset blok enjeksiyonu gibi ameliyathanede uygulanmaktadır. Yine görüntüleme altında giriş yeri belirlenerek özel RF iğneleri ile faset median sinirlere ulaşılarak RFT cihazı ile sinirin ağrı taşıyan lifleri ısı ile hissizleştirilir.
İşlem Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
-
Sedasyon uygulamaları için işlemden önce 4 saat kadar aç kalınması gerekmektedir.
-
Tansiyon ilaçları işlem sabahı çok az suyla alınmalıdır. Kan sulandırıcı ilaçlar 1 hafta önceden kesilmelidir. Bu ajanlar yerine düşük molekül ağırlıklı heparin kullanımına başlanır.İşlem Sonrası Yapılması Gerekenler
-
İşlem sonrası 1- 2 saat istirahat etmeniz yeterli olur.
-
Girişimden sonra azalan ağrı şikayeti 4-6 saat içinde tekrar başlayabilir. Bu durum lokal anesteziğin etkisinin ortadan kalkmış olmasından kaynaklanır.
-
Girişim sonrası 2-3 gün istirahat etmeniz uygun olacaktır ve bir müddet beli veya boynu aşırı zorlayacak hareketlerden kaçınılmanız gerekmektedir.
-
Ağrı kesici ilaçlar eğer ağrı şikayeti varsa 2-3 gün kullanılabilirİşlemin
Kimlere Uygulanmaz?
-
Girişim yerinde veya sistemik enfeksiyonu olanlar
-
Girişimi istemeyenler