Fetal İntrakardiyak Ekojen Odak Nedir?
Yazar Şahver Melek Avcı Orhun • Radyolog • 28 Kasım 2022 • Yorumlar:
Kalpte ekojenik odak, ultrason ile doğum öncesi fetal anomali taramasında saptanabilen görece yaygın bir bulgudur.
Kalp kapaklarının fonksiyonunu sağlayan papiller kaslarda fokal mineralleşme artışı nedeniyle olduğu düşünülmektedir.
Genetik olarak normal olan fetusların yaklaşık % 4-5' inde saptanabilir. Asya'da daha yaygın görülebilmektedir.
Intrauterin dönemde yapılan ultrason incelemesinde dört odacıklı bir kalp içinde, kemiğe eşdeğer parlaklıkta, milimetrik ekojenik (parlak) odak olarak görülür. Çoğunlukla tek ve 3 mm' den küçüktür.
Intrakardiyak ekojenik odakların çoğu tek taraflıdır. Sıklıkla sol ventrikülde saptanır ancak daha nadiren sağ ventrikülde ya da her iki ventrikülde bulunabilir.
Trizomi 21'li (Down sendromu) fetüslerde görülme sıklığı yaklaşık % 12 olup normal populasyona göre insidans artmıştır ancak, izole bir ekojenik odak ile anöploidi arasındaki ilişkinin sıkılığı hala tartışmalıdır. Biventriküler ya da sağ ventrikül yerleşimli ekojen odağın anöploidi için daha yüksek risk faktörü olduğu düşünülmektedir.
Kalpte ekojenik odak mevcutsa bu durum diğer maternal risk faktörleri, ek sonografik patolojik bulgular ve anomaliler ile birlikte yorumlanmalıdır.
Fetal anomali açısından yüksek riskli gebeliklerde ya da ekojenik odak dışında ek sonografik bulgu varlığında anöploidi açısından genetik danışmanlık düşünülebilir.
Normal bir gebelikte tek başına görüldüğünde spesifik olmayan bir varyant olarak kabul edilir, bu nedenle izole bir bulgu olarak kalpte ekojenik odak saptanan bir fetüste karyotip analizi yapmak gerekli değildir.
Ayrıca izole bir bulgu olarak saptanan kalpte ekojenik odak ile konjenital kalp hastalığı arasında, anöploidik anomali olmadığı sürece, doğrudan bir ilişki yoktur.
Ekojenik odak genellikle 3. trimesterde kaybolmaktadır.