Fibrokistler İle Meme Kanseri İlişkisi
Yazar Bülent Öztürk • Genel Cerrah • 24 Aralık 2019 • Yorumlar:
Bu yazımda; son yıllarda birçok ünlü ismin de bu hastalığa yakalanması ile adını sıkça duyar olduğumuz, bazı hastalarımın ifadesi ile “grip gibi oldu doktor bey” cümlesinden de anlaşılacağı gibi sıklığı artan meme kanserinden bahsedeceğim.
Kadınlar arasında yaygın olan 3(üç) kanser:
-
MEME
-
AKCİĞER
-
KOLOREKTAL (kalın barsak) kanserleridir.
Meme kanseri tek başına kadınlarda %32 oranda kanserden sorumludur.
Kanser 40-79 yaşlarındaki kadınlarda en yaygın ölüm nedeni olarak görülmektedir.
Meme kanseri 20 yaş altında çok nadirdir ve 30 yaşın altında kadınlarda meme kanseri, toplam hastaların %2’sinden azını oluşturur. Hastalığın sıklığı:
-
40 yaşta 93’de 1’e
-
50 yaşta 50’de 1’e
-
60 yaşta 24’de 1’e
-
70 yaşta 14’te 1’e
-
80 yaşta 10’da 1’e yükselir.
Meme kontrol ve meme muayenesine gelen birçok hastada USG ‘de FİBROKİSTİK DEĞİŞİKLİKLER saptanır. Hastaların sıklıkla sorduğu soru:
- Meme kanseri ile ilişkisi var mı? Bu soruya açıklık getirelim.
Fibrokistik değişiklikler proliferatif ve nonproliferatif durumları içeren histolojik değişiklikler grubundan oluşmaktadır. Meme kanseri görülme riski fazla olan kadınlar spesimenleri proliferatif değişiklikler gösterenlerden oluşur.Nonproliferatif değişiklikler önemli ölçüde meme kanseri riskini arttırmaktadır.
Meme –Over kanseri sendromlu aileye üye bir kişi ;
-
18 yaşından itibaren aylık kendi kendini muayene yapmalı.
-
25 yaşından itibaren yarı yılda bir klinik muayeneden geçmeli.
-
25 yaşında veya hastalığın görüldüğü aile bireyinin hastalığın başladığı yaştan 10 yıl önce mamografiye başlamalıdır.
Meme Kistleri ve Tümör İlişkisi
Her 14 bayandan birinde memede kist gelişmektedir ve bu kistlerin %50’si birden çok sayıdadır veya tekrarlayandır.Birçok bayanda ilk kist formasyonu 35 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır.Yapılan bir araştırmada 3000 kist aspire edilmiş (iğne ile içindeki sıvı boşaltılıp patolojik incelenmiş sadece 3’ünün (%0.1) kanser olduğu raporlanmıştır.
Kistik hastalığı olan bayanlar için kanser gelişme riski ile ilişkili olarak küçük veya mikroskobik kist olan bayanlarda artmış kanser riskini gösteren hiçbir çalışma mevcut değildir.