Fibromiyalji Tedavisi Nedir?
Yazar Evrim Duruöz • Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Uzmanı • 15 Şubat 2021 • Yorumlar:
Fibromiyalji sendromu; kas-iskelet sisteminde uzun süreli olabilen, vücutta yaygın ağrı ve hassasiyete yol açan bir tür yumuşak doku romatizmasıdır. Bazen yumuşak doku romatizması ya da kas romatizması olarak adlandırılmaktadır.
Fibromiyalji belirtileri ve onunla ilgili problemlerin şiddeti kişiden kişiye değişebilir veya zamanla azalarak kaybolabilir. Stres genellikle semptomları kötüleştirir.
Fibromiyalji Belirtileri
Toplumda yüzde 2-4 oranında ve daha sıklıkla kadınlarda görülür.Hastalarda yaygın yumuşak doku ağrıları ve beraberinde uykusuzluk, kabızlık, diş sıkma, çenede kilitlenme, sabahları yorgun uyanma, bellekle ilgili sorunlar, konsantrasyon bozukluğu, gerilim tipi baş ağrıları, uyuşma, karıncalanma, depresyon ya da anksiyete, pelvik ağrı, yüz veya çene ağrısı, çenede diş sıkmaya bağlı ağrı ve kulakta çınlama gibi yakınmalar eşlik edebilir.
Fibromyalji Kimlerde Görülür
Fibromiyalji, kadınlarda fazla görülse de erkeklerde de görülebilir. kadınlarda erkeklere göre 10 kat fazla görülür. Orta yaş grubunda fazladır ancak ergenlik yılları veya yaşlılıkta da ortaya çıkabilir. Osteoartrit, lupus, romatoid artrit veya ankilozan spondilit gibi bir romatizmal hastalığı olanlarda fibromiyalji ortaya çıkma olasılığı artar.
Fibromiyalji Tanısı Nasıl Konur
Fibromiyalji sendromu'nun neden geliştiği tam olarak bilinememektedir. Yapılan araştırmalarda bazı teoriler ileri sürülmüştür. Bu teoriler, uyku bozukluğu, ağrı algılama bozukluğu, santral sinir sisteminde nörotransmitter denilen maddelerin dengesizliği, sinir sistemi ve hormonal sistem bozukluğu, kas ve kas işlevlerinde bozukluk, sempatik sistemin(otonom sinir sistemiyle ilgili dengesizlik) aşırı çalışması olarak sıralanabilir.
Yakınmalarınıza bakarak fibromiyaljiden şüphelenilebilir. Muayenede bazı vücut noktalarına, dokunmakla hassasiyet veya bastırmakla ağrı vardır.
Ağrıya neden olabilecek diğer hastalıkları (Sjögren sendromu, polimiyaljia romatika, gibi) ekarte etmek için bazı tanı testleri gerekebilir.
Fibromiyaljide inflamasyon (iltihap) belirtileri görülmez.
Fibromiyaljideki ağrının karakterinin farklı olması ve laboratuvar testlerinin doğal olması kas ve eklem ağrısına neden olan diğer hastalıklardan ayırt etmeye yarayabilir.
Fibromiyalji Nasıl Tedavi Edilir
Hastanın bilgilendirilmesi ve eğitimi çok önemlidir. Hastaya sanıldığının aksine hastalığının "gerçek" olduğunu, ancak sakatlık bırakıcı bir hastalık olmadığı anlatılmalıdır. Tedavi uzun sürebilir ve bulgularda belirgin düzelme olana kadar hekimin düzenli takibi gerekebilir. Hastanın öncelikle bu hastalığın uzun süreli bir hastalık olduğunu ve ağrının sürekli olmasına rağmen vücuda zarar vermediği anlatılmalıdır.
Egzersiz hastalıkta en önemli tedavi ve korunma yöntemidir. Özellikle gevşeme ve germe egzersizleri, yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme oldukça etkilidir. Egzersiz tipi ve şiddeti hastaya göre ayarlanmalıdır. Kas gerginliklerinin azaltılmasında masaj gevşeme ve basınç teknikleri olumlu etkiler sağlar. Hastalara ayrıca hobilerine daha çok zaman ayırmaları, yoğun çalışma sırasında sık sık ara vermeleri önerilir.
Korunmada sağlıklı bir diyet, düzenli egzersiz, yeteri kadar su içmek, bedeni asitleştiren hayvansal besinlerden uzak kalmak ve yeterli istirahat etkilidir.