Fibromiyalji

Yazar Şeyma Ceren GencerFizyoterapist • 3 Haziran 2019 • Yorumlar:

Son yıllarda adını çok sık duymaya başladığımız özellikle kadınlarda daha çok görülen fibromiyalji nedir, biraz bu konuya değinelim.

İşler son dönemlerde biraz karışık, devamlı bir stres altındasınız gece sizi uyandırmayan güzel bir uykuya yatıyorsunuz, sabah kalkıyorsunuz sanki hiç uyumamışsınız gibi uykusuz, bedeninizin bazı bölgeleri tutuk, kaslarınız ağrıyor ve yataktan çıkmak istemiyorsunuz. Ve hatta gitgide uyku düzeniniz de bozulmaya başlıyor. Giderek artan ağrılar ve stres ile başa çıkamamaya başladınız. Hekime başvurdunuz ve Fibromiyalji teşhisi koyuldu. Peki nedir bu fibromiyalji ?

Fibromiyalji; 3 aydan uzun süren yaygın kas iskelet sistemi ağrısı ile karakterize kas romatizmasıdır. Vücuttaki 18 noktadan en az 11 inde hassasiyet olması, ödem olması, hormon ve kan testinde bazı değerlerdeki anlamlı değişiklikler ve benzeri tetkikler ile teşhisi koyuluyor. Çoğunlukla orta yaşlarda görülmektedir, çocukluk döneminde ve ileri yaşlarda da görülebilmektedir.

Fibromiyaljide kas ağrısının, bazı çalışmalarda azalmış kan akımına bağlı olduğu bazı çalışmalarda düşük oksijenizasyona bağlı olduğu söylenmektedir. Daha başka çalışmalarda beyin yapılarının fonksiyonel aktivitesinde bozukluklar olabileceği bildirilmiştir. Yani fibromiyaljide sebep santral sinir sistemindedir. Ağrı yollarının doğru çalışmamasıdır. Bu sebeple tedavi yöntemleri de santral sinir sistemine yönelik olmalıdır. Ağrı yolunu tekrar düzenleyecek tedavi yöntemleri uygulamak esastır.

Fibromiyalji hastalarında seratonin seviyesinin düşük olduğu saptanmıştır. Ve seratonininde uyku regülasyonunda önemli olduğu bilinmektedir. Buna bağlı olarak derin uyuyamayan bireylerin kas dolaşımında azalma meydana gelmekte.

Fibromiyaljinin kendi içerisinde tipleri bulunmakta ileri safhaları çene kitlenmesine kadar gidebilmektedir.

Biz fizyoterapistler fibromiyalji hastaları için detaylı muayene sonunda kişiye özel tedavi programı çıkarır ve uygularız. Bunlar neler olabilir ?

Fizyoterapist eşliğinde derin doku masajı, vakumlu terapi yöntemleri, germe ve gevşeme egzersizleri, kaplıca gibi sıcak sularda yüzme, hafif tempolu yürüyüş gibi yöntemler fibromiyaljili kişilere iyi gelmektedir. Sizler de egzersizi yaşamınıza düzenli olarak entegre etmeli, soğuktan kendinizi korumalısınız.

Sağlıklı günler…

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Şeyma Ceren Gencer

Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al