Filial Terapi
Yazar Aybegüm Çekiç • 5 Kasım 2024 • Yorumlar:
Çocuklarımızı karşımıza alıp defalarca konuşmayı deneriz. Bir problemin mi var, neden ağlıyorsun, neden bu kadar korkuyorsun, bize anlatabilirsin. Ama karşılığında istediğimiz cevabı alamayabiliyoruz, ya da davranışlarında bir değişiklik yaratıp ona fayda sağlayamayabiliyoruz. Hatta durum böyle olduğunda kendi ebeveynlik becerilerimizi yetersiz görebiliyoruz, kendimizi suçlayabiliyoruz, bu sefer çocuğumuzu bırakıp kendi yetersizliğimizle boğuşabiliyoruz. Biz yetişkinler olarak yetişkin diliyle konuşuruz, bir problemimiz olduğunda sevdiklerimize anlatırız, sorun yaşadığımız kişiyle konuşuruz, psikoloğa gideriz anlatırız, konuşarak çözüm ararız. Çocuklardan da bunu bekleriz ama unuturuz ki çocuklarla yetişkinlerin dili farklıdır. Çocuklarla konuşurken onların dilinden konuşmak gerekir. Oyun odasına gelen çocukların boyuna eğiliriz biz psikologlar, dizlerimizin üstünde onlarla aynı seviyeden konuşuruz tıpkı bu örnekte olduğu gibi çocukları anlamak için de oyunca dilinden konuşmak gerekir. Onların seviyesinden bakmak gerekir.
Çocuklar gerçek hayatı oyunda deneyimler. Çocuğun oyundan önce gerçek hayata geçmesi sert bir geçiştir. Önce oyunda öğretmen olur, anne olur, baba olur, oyunda rekabet eder, oyunda sorumluluk alır. Gelecekte gireceği rolleri oyunla deneyimler. Yaşadığı, gördüğü, şahit olduğu olayları oyunda tekrar yaşar. Onları yaşarken orada konuşur aslında.
Oyuncaklar çocuğun kelimeleri, oynadığı oyun ise cümleleridir.
Çocuklar bir sorun yaşadıklarında biz psikologlara gelerek oyun terapisiyle bu sorunlarını çözebiliyorlar. Peki aileler de oyun oynayarak çocuklarının sorunlarını çözmesine yardımcı olabilir mi ? Ya da bir sorun olmasına gerek yok aileler; çocuklarının dilinden konuşmayı, onları anlamayı öğrenebilir mi ? Evet öğrenebilir Filial Terapi sayesinde sizler de çocuğunuzun kendini daha iyi ifade etmesine yardımcı olabilirsiniz.
Filial Terapi hem aile terapisi, hem oyun terapisi hem de grup terapisi içeren çok kapsamlı bir terapidir. Filial terapi birden fazla ailenin katılımıyla gerçekleştirilir. Filial terapi grubu haftada bir kez tüm aileler bir arada gerçekleştirilir bu sayede tüm aileler daha çok uygulama örneği görür. Filial Terapi seanslarının ne kadar süreceği belirlidir. 10-12 seans arasında sürer. Bu seanslarda ebeveynlere nasıl oyun oynayacakları konusunda eğitim verilir. Aslında bizim oyun terapisi esnasında kullandığımız tekniklerin bir kısmı aileye öğretilir ardından çocuk ve ebeveynlerine özel düzenlenmiş 30 dakikalık oyun oynama saatlerini uygulanması istenir. Sonra da aileden bunları uygularken video çekmesi istenir bu videolar bizler yani filial terapi eğitimi veren kişiler tarafından izlenir. Sonra geri dönüt verilir. Öğrendiklerinizden doğru yaptıklarınızı, hatalarınızı fark etmenizi sağlar. Bu sayede sadece eğitimi almayıp, uygulama yani terapi kısmını da beraber yürütmüş oluyoruz. Kısaca özetlemek gerekirse; ailelere oyun terapisi teknikleri öğretilir ve oyun terapisi seansları evde aile ve çocuk arasında uygulanır. Daha sonra terapist bunları değerlendirir ve geri dönüş sağlar.
Filial terapi size ve çocuğunuza neler katar?
-
Çocuğunuzun ihtiyacınızı daha rahat görebiliyor ve onları anlayabiliyor olursunuz bu da aranızdaki bağı güçlendirir.
-
Çocuğunuzla empatik bir ilişki geliştirmenize yardımcı olur. Çocuğumun neye ihtiyacı var, neden böyle davranıyor, ona nasıl yaklaşırsam yardımcı olabilirim sorularına cevap bulmuş olursunuz.
-
Ebeveyn olarak çocuğunuzu anladığınızda sizin de kendinize olan güveniniz artar ve etkili ebeveyn olduğunuzu hissedersiniz.
-
Çocuklar iyi ilişki deneyimlediğinde, anlaşıldığını hissettiğinde size daha fazla güven duyar ve iyileşir.
-
Çocuklar sorumluluk almayı öğrenir.
-
Çocukların sorun çözme becerileri artar.
-
Çocuklar kendinin önemli olduğunu fark eder. Ebeveynleri tarafından olduğu gibi kabul edildiğini hisseder.
-
Çocuklar öz kontrollerini geliştirmeyi öğrenir.
-
Çocuklar duygularının farkına varır.
Psikolog Aybegüm Çekiç