Fissür Ameliyatı
Yazar Altan Karan • Genel Cerrah • 30 Mart 2018 • Yorumlar:
Anal fissürler yani makatta oluşan çatlaklar artmış anal spazmı beraberinde getirir. Dışkılama sırasında şiddetli ağrı duyan hasta tuvalete gitmeye korkar. Tuvaletini geciktirir. Dışkının su içeriği bekledikçe azalır, katılaşır. Bu dışkıyı çıkarmak daha zor ve daha ağrılı olur. Bu kısır döngü sürüp gider. İşte anal fissür tedavisinde amaç bu kısır döngüyü bir noktadan kırmaktır. Makat çevresinde iki çeşit kas grubu vardır. Bunlardan içte olanı istemsiz olarak çalışır. Hasta bu kası kontrol edemez. Fissürlerde bu kasta kalınlaşma ve sertleşme olur. Ayrıca bunu buradan dışkının geçmesi arttırır. Fissür tedavisinde bu kasa yönelik işlemler yapılır.
Anal fissürler genelde anüs arka duvarında oluşurlar. Bu bölge travmalara karşı en korunaksız ve en zayıf bölgedir. Arkada kemik yapı vardır. Sert dışkı geçerken burada yırtılma oluşturur. Çatlakların çoğu akut fissürlerdir. Diyet tedavisi ve birtakım önlemlerle kısa zamanda düzelir. Eğer yakınmalar 3-4 haftayı geçmişse artık kronik fissürlerden bahsedilir. Kronik anal fissürlerde anal spazm ortadan kaldırılmadığı sürece kendiliğinden iyileşme beklenmemelidir.
Kronik fissürlerde tanı kolaydır. Arka duvarda diklemesine bir yarık söz konusudur. Fissür zemininde genelde içteki kasın lifleri görülür. Buna ek olarak makat derisinde nöbetçi meme çatlağın tabanında ise hipertrafik bir papilla görülür. Bu papilla oradaki ter bezlerinin şişmesi sonucu oluşur.
Fissürlere en çok neden oluşan kronik kabızlıklardır. Ayrıca tam tersi uzun ishal nöbetleride buna neden olabilir. Bunların dışında lifli gıdalardan yoksun beslenme, sürekli laksatif kullanımı, hamilelik ve doğum olayı, makat yolu ile cinsel temas, makat içine çeşitli yabancı maddelerin sokulması yine fissür yapan nedenlerdendir. Makat çatlağı her yaşta görülen bir hastalıktır. Bebeklerde görülen çatlaklar genelde akut çatlaklardır ve basit tedbirlerle kolaylıkla düzelirler.
Çatlaklarda en belirgin semptom dışkılama sırasında ve sonrasında görülen ağrıdır. Bu ağrı yanma, yırtılma şeklindedir. Dışkılama sonrası saatlerce sürebilir. Bunun dışında fissür zemininden zaman zaman kanamalar olabilir. Bu kanama fazla değildir. Peçeteye bulaşır tarzda görülür. bunların dışında enfeksiyona bağlı cilt plisinde şişme ve akıntıya bağlı makat kaşıntısı görülebilir.
Makat çatlaklarının tedavisinde amaç iç sfinkter de oluşmuş spazmın ortadan kaldırılmasıdır. Bunun için ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemler mevcuttur.