Fistül Nedir?

Yazar Yasir Gözü • 23 Ocak 2019 • Yorumlar:

Fistül diğer adıyla makat apsesi makat bölgesinde önceden oluşan apsenin patlamasıyla meydana gelen delik veya deliklerdir. Bu delikler çift çıkışlı kanal oluştururlar. Bu deliklerden zamanla iltihaplı akıntı akmaya başlar. Fistüller üç şekilde görülürler. Basit fistül, komplike fistül ve at nalı fistül olarak adlandırılır.

Basit fistül’de iç ve dış delikler makata en yakın olandır. Dış delik dışarıdan çıplak gözle açıkça görülebilir. Doğru tedavi ile birlikte hastanın en kolay iyileştiği evredir.

Komplike fistül çeşidinde iç ağız makat bölgesinin fazla içerisinde kalmıştır ya da bağırsaktadır. Ameliyatlı bir tedavi gerçekleştirilirse eğer bu kasların zarar görme ihtimali yüksektir. Doğru tedavi uygulanmadığı takdirde hasta gaz ve dışkı kaçırabilir. Mr (emar) ile teşhis konulmalıdır.

At nalı fistülü ise görünüm itibariyle bir at nalı gibi 'U' şeklinde olması sebebiyle bu ismi almıştır. Bu fistülün iki ağızı da birbirine bakacak şekilde oluşur. U harfinin iki ucunda gibidirler. Bu evrede hastanın gündelik hayatı aksar. Oldukça ağrılı bir süreçtir. Tekrar etme olasılığı yüksek olan bir evredir. Anal Fistüllerin yaklaşık %90'nı basit fistüllerden oluşmaktadır. İhmal edilen fistüller zamanla ilerleyerek komplike fistüllere dönüşebilir. Komplike fistüllere dönüşmeden tedavi edilmesi gerekir.

Fistül Belirtileri Nelerdir?

Fistülde oluşan belirtiler apseye bağlı oluşmaktadır. Bunların başında makattan sarı ve kokulu iltihabi akıntı gelir. Vücut makat kasları içindeki apseyi dışarı atmak için makat yakınında delik oluşturarak kanal benzeri bir yol oluşturur. Makatta çok yakın meydana gelen bu delik fistülün çıkış ağzı olarak kabul edilir. Bu delikten devamlı iltihap, sarı sıvı, bazen kanlı akıntılar gelebilir. Kötü kokulu bu akıntılar kişinin iç çamaşırını kirletir. Sarı akıntılar bazen ara ara azalabilir ancak fistül müdahale edilmediği sürece kesinlikle iyileşmez.

Diğer bir belirtiler makat çevresinde oluşan dolgunluk hissi, yanma ve ağrıdır. Makatta bulunan kaslar içinde olan irin tamamen temizlenmediğinden kas boşluklarında kalır. Bu durum makat etrafında dolgunluk ve ağrı şikayetine sebep olur.

Makat etrafında oluşan enfeksiyon kişide halsizlik, ateş ve titreme gibi belirtiler vermeye başlar. Hastada görülen belirtiler tamamen fistülün ilerlemesiyle doğru orantılıdır.

Fistül Nasıl Geçer?

Eğer fistül rahatsızlığına yakalanmışsanız öncelikle uzman bir proktoloji doktoruna görünmelisiniz. Fistül kendi kendine geçebilen rahatsızlık değildir. Ama uzman bir doktor kontrolünde değiştireceğiniz birkaç alışkanlıkla fistül hastalığınızın iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. Öncelikle düzenli beslenerek ve kronik kabızlığı önlemesi açısından lifli gıdaları tercih etmelisiniz. Lifli besinlerin tercih edilmesinin en büyük nedeni lifli besinlerin dışkılama sırasında makat bölgesini zorlamadan vücuttan atılabilmesidir. Aynı zamanda bol bol su içilmeli, makat bölgesinin hijyenine önem verilmelidir. Makat bölgesinin hijyenini sağlamak adına oturma banyosu yapılmalıdır. Oturma banyosu sayesinde hastanın ağrıları da azalacaktır. Bu yöntemler hastalığınızı kalıcı bir şekilde tedavi etmez. Uzman bir proktoloji doktoru ile doğru tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Bu tarz yöntemler ise hastalığınızın sürecini hafifletecek ve tedavi süreciniz hızlanacaktır.

Fistül Tedavisi

Son yıllarda gelişen teknoloji ve tıbbı yöntemlerle birlikte fistül tedavisinde ameliyatsız lazer yöntemi tercih edilmektedir. Bu yöntemle birlikte kişi 5-10 dakika içerisinde tedavi olur. Fistül çok hassas bölgede geliştiği için, müdahale çok ince ve titiz yapılması gerekir. Makat kaslarının zarar görmemeli gerekir. Klasik yöntemlerde kasların zarar görmesi riski oldukça yüksektir. Klasik yöntemlerde kasların zarar görmesine bağlı hasta dışkı ve gaz kaçırma gibi şikayetle ile sıkıntılı bir sürece girebilir. Ayrıca klasik cerrahide hastalığın tekrarlama riski oldukça yüksek olmaktadır. Fistül işlemlerinde narkoz kullanılmaz, lokal anestezi altında yapılarak hasta doğacak herhangi bir risk ile karşılaşmaz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)