Fiziksel Ağrılarda Ağrı Bandı (Kinesio bant) Kullanımı
Yazar Yasemin Soytürk • Fizik Tedavi Uzmanı • 23 Ekim 2020 • Yorumlar:
Ağrı Bandı yani orijinal adıyla kinesio bant pamuk ve naylondan oluşan özel bir karışım banttır. Cildin elastik yapısını taklit etmek gibi bir özelliği vardır. Bu sayede vücut hareketlerini de kısıtlamaz. Ağrı bandı yapıştırıldıktan sonra su geçirmez özelliği, egzersiz sırasında hatta duş alırken bile çıkmaz. Ağrı bandı vücutta yaklaşık olarak 5 gün dayanabilecek yapıya sahiptir.
Ağrı bandı vücutta nasıl etki gösterir?
Ağrı bandı kendine özgü yapısı ile cildi hafifçe kaldırması sayesinde cilt altındaki dokularda boşluk oluşturur. Bu durum kılcal kan dolaşımı, lenfatik dolaşımı ve serbest sinir uçlarında rahatlama meydana getirir.
Ağrı bandı, ağrı ve bası hissini beyne ileten duyu sinir liflerinin gönderdiği bilgileri de değiştirir.
Bütün dokularımız ağrı, sıcaklık ve dokunma hissini algılayan duyusal reseptörler kapsamaktadır. Bu reseptörlerin hepsi propriyosepsiyon dediğimiz uzaysal pozisyona katkıda bulunur. Yani beynimiz vücudumuzun nerede olduğunu ve ne yaptığını algılar. Cildi yukarı nazikçe kaldırarak beyne giden sinyalleri değiştirir. Tetik nokta güzel bir örnektir. Hekim tetik nokta üzerine uyguladığında tetik nokta üzerindeki baskı azalır ve ağrı reseptörler beyne farklı sinyal gönderir. Tetik nokta üstündeki gerilimler azalır. Yapılan bir çalışma, ağrı bandının manuel terapiyle birlikte uygulanmasının tetik nokta üzerindeki gerginliği azalttığını göstermiştir.
Yaralanmalarda ağrı bandı dolaşımın artmasına ve incinme bölgesinde oluşan şişliğin azalmasına yardımcı etki gösterir.
Ağrı bandı cildin kan akışını iyileştirerek bir katkı sağlar. Bunun yanısıra lenfatik sıvıların dolaşımını da artırması söz konusudur. Lenfatik likit genellikle sudur ancak protein, bakteri ve diğer bazı kimyasalları da barındırır. Lenfatik sistem vücudumuzda sıvı dengesini sağlar, ödem dediğimiz dokular arasında sıvı birikmesini önler. Uygulandığında, cildin altında boşluk yaratarak basıncı azaltır. Basınçtaki bu değişiklik lenfatik sıvının akışını artırır.
Ağrı bandı hangi durumlarda kullanılır?
Yaralanma tedavisi
Zayıf bölgeleri desteklemek
Kasları yeniden eğitmek
Performansı arttırmak
Ağrı bandı uygulamaları hangi hastalıkların tedavisinde yardımcı olur?
Baş ağrısı, kulak çınlaması, baş dönmesi, boyun ağrısı, boyun fıtığı, donuk omuz, omuz kas yırtığı, bisipital tendinit, omuz impingment sendromu, tetik parmak, göğüs ağrısı, astım, bronşit, adet ağrısı, diz ağrısı, patellar tendinit, iliotibal bant sendromu, diz kireçlenmesi, menüsküs yaralanması, pes anserine bursit, çapraz bağ yaralanması, skolyoz, omurga eğriliği, bel ağrısı, sırt ağrısı, miyofasial ağrı sendromu, fibromiyalji, dar kanal, bel fıtığı, ankilozan spondilit, bel kayması, spondilolistezis, aşil tendinit, topuk dikeni, düz taban, halluks valgus, topuk ağrısı, plantar fasiit, tenisçi dirseği, golfçu dirseği, lateral epikondilit, medial epikondilit, olekrenon bursit, ulnar sinir ağrısı, de quervain tendinit, karpal tünel sendromu, yazıcı krampı, el bilek yaralanması ve el bilek ağrısı, sakroilit, siyatik ağrısı, priformis sendromu, kalça kireçlenmesi.