Flört Şiddeti
Toplumda yıllardır var olan ve her geçen gün artan şiddeti; başka bir kişiye karşı yapılan tehdit edici veya gerçek olarak potansiyel yaralanmaya, psikolojik zarara, ölüme yol açan güç kullanımı olarak tanımlayabiliriz. Ülkemizde özellikle son yıllarda artan şiddet türlerinden birisi de flört şiddetidir. Flört şiddeti, partnerlerden birinin karşı tarafa şiddet kullanarak egemenlik kurma, kontrol etme ve güç gösterme isteğidir.
Flört şiddeti, romantik ilişki içerisinde düşünülenin aksine sadece fiziksel şiddet olarak değil, ısrarlı takip ve dijital şiddet de dahil olmak üzere cinsel, sözlü ve duygusal şiddet olarak kendini gösterebilir. Flört şiddeti, hem kadın hem de erkek tarafından uygulanabilir ve iki taraf için de manipülatif bir şiddet biçimidir.
Romantik ilişki içerisindeki flört şiddeti özellikle de fiziksel şiddet temeline dayanmıyorsa her zaman gözle görülür olmayabilir, farkına varılmayabilir. Birçok durumda istismara uğrayan kurban, partnerinin kendisine şiddet uyguladığının farkında olamazken, aynı şekilde istismarı uygulayan partner de durumun farkına varmayabilir.
Flört şiddeti, diğer şiddet türleri ile karşılaştırıldığında; yaşanma şekli, nedenleri ve sonuçları ile değerlendirildiğinde farklılaşmaktadır. İçinde yaşanılan toplumun normları, bireylerin doğdukları andan itibaren geliştikleri süreçte yaşadıkları çevre ve karşılaştıkları tutumlar, sevgiden yoksun büyüme, çocuklukta reddedilme ve ihmal, şiddete eğilimin artışına sebep olabilecek etmenlerden bazılarıdır.
Fiziksel Flört Şiddeti: Partnerlerden birinin diğerine kasıtlı olarak bedenen zarar vermesidir.
Cinsel Flört Şiddeti: Partnerlerden birinin “hayır” kelimesini kabul etmeyerek diğerini cinsel birlikteliğe, yakınlaşmaya, temasa zorlamasıdır.
Psikolojik Flört Şiddeti: Partnerinin öz güvenini ve öz saygısını zedeleyecek şekilde konuşması, üzerinde hakimiyet kurması, korku uyandıracak şekilde davranmasıdır.
Sosyal Flört Şiddeti: Partnerin sosyal çevresinden soyutlanması için uğraşması, kontrol etmesi ve kısıtlayıcı davranışlarda bulunmasıdır.
Dijital Flört Şiddeti: Teknolojik araçlarla partneri kontrol ve tehdit etmesidir.
Israrlı Takip (Stalking): Romantik ilişkisi devam eden veya ilişkisini sonlandırmış olan bireylerin sosyal medya gibi platformlardan sürekli olarak takip etmesi ve izlemesidir. Sürekli olarak yapılan takip davranışı ile kişi üzerinde hakimiyet kurma, tehdit ve korku salma, güvensiz hissettirmeye sebep olmasıdır.
Bir ilişkide flört şiddetini yaşayan birey, partnerinin değişip düzeleceğine ve yaptığı şeylerin sebebinin kişiyi sevdiğinden yaptığı inancına sahip olabilir. Durumu kabullenmek, yok saymak, ilişkiye devam etmek, görmezden gelmek ilerleyen süreçte içinden çıkılamaz bir hal alabilir. Şiddet sadece fiziksel değildir ve cinsel, psikolojik, sosyal, dijital şiddet ve ısrarlı takip de kişiye zarar verir. Flört şiddeti yaşayan kurbanın durumu yakın çevresiyle paylaşması ve profesyonel yardım alması sorunla başa çıkabilmek adına atılacak en önemli adımlardan biridir. Şiddet, şiddettir ve hiçbir türlüsü kabul edilmemelidir.
Psikolog Buse Kaya