Florürler

Yazar Yelda KasımoğluDiş Hekimi • 5 Aralık 2019 • Yorumlar:

Doğal bir mineral olan florür, dişlerin çürümesine neden olan asit saldırılarına karşı dişlerimizin minesini daha dirençli hale getirerek çocuklarda ve yetişkinlerde diş çürüklerini önlemeye yardımcı olması nedeni ile diş hekimliğinde uzun yıllardır kullanılır.

Florür Dişleri Nasıl Korur?

Florürler hem çocuklarda hem yetişkinlerde yarar sağlar. Florürlerin nasıl fayda sağladığını açıklayalım:

Bebeklik döneminde dişlerin çıkmasından önceki dönemde yiyecek, içecek ve takviye ürünlerden alınan florürler dişlerin minesine yapısal olarak katılarak diş minesini “sistemik” yol ile güçlendirir.

Dişler ağız içerisine sürdükten sonra, florürler zayıflamış mine alanlarını yeniden güçlendirmeye (remineralizasyon) yardımcı olur ve diş çürüğünün erken belirtilerini tersine çevirir. Dişlerinizi florür içeren diş macunları ile fırçaladığınızda veya başka florürlü ağız-diş sağlığı ürünleri kullandığınızda florür diş yüzeyine temas ederek “topikal” fayda sağlar.

Hangi Kaynaklardan Florür Alabilirim?

Florür Eklenmiş İçme Suları

Florürler doğal olarak tüm su kaynaklarında, göllerde, kuyu sularında ve hatta okyanuslarda düşük seviyelerde bulunur. Geçtiğimiz 70 yıl boyunca başta Amerika Birleşik Devletleri’nde olmak üzere birçok ülkede, florür seviyelerini diş çürümesini önlemeye yarayacak miktarlara yükseltmek için halka açık su kaynaklarına florür eklenmiştir.

Halka açık içme sularına florür eklenmesi; vitamin D ile güçlendirilmiş sütlerin veya folik asit ilave edilmiş ekmeklerin veya mısır gevreklerinin tüketilmesine benzer bir uygulamadır. İçme sularına florür eklenen ülkelerde, geçmişte sulara florür eklenmediği dönemlere oranla çocuklarda üç kat daha fazla diş çürüğünün bulunduğu bildirilmiştir. Diş çürüğünün azaltılmasında oynadığı bu önemli rol nedeni ile Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Centers for Disease Control and Prevention - CDC), suların florürlenmesini 20. yüzyılın on büyük halk sağlığı uygulamasından biri olarak ilan etmiştir. Bugün Amerika Birleşik Devletleri nüfusunun neredeyse yaklaşık yüzde 75’ine florlanmış su sistemi hizmeti verilmektedir. Türkiye’de ise sulara florür eklenmemekte ve içme sularındaki florür seviyeleri diş çürüklerini önleyebilecek düzeyden düşük kalmaktadır.

 

Florürlü Diş Macunu ve Ağız Gargarası Kullanın

Florürlü diş macunları 1960 yılından bu yana diş çürüklerindeki önemli düşüşten sorumludur.

Günde iki kez (sabah ve gece) veya diş hekiminizin önerdiği sıklıkta dişlerinizi florürlü diş macunları ile fırçalayın.

  • 3 yaşından küçük çocuklar için, dişler ağızda görünmeye başlar başlamaz bir pirinç tanesi boyutundan daha fazla olmayan bir miktarda florürlü diş macunu kullanın.

  • 3-6 yaş arası çocuklar için bezelye büyüklüğünde florürlü diş macunundan daha fazla macun kullanmayın.

  • Doğru miktarda diş macunu kullandıklarından emin olmak için çocuğunuzun dişlerini fırçalamasını her zaman denetleyin ve çocuğunuzun diş macununun çoğunu tükürmesini sağlayın.

Florürlü gargaralar dişlerinizi diş çürüğüne karşı daha dayanıklı hale getirmeye yardımcı olabilir, ancak altı yaşından küçük çocuklar diş hekimi tarafından tavsiye edilmedikçe kullanmamalıdır. 6 yaşından küçük çocukların çoğunun tükürmekten daha fazla yutması daha olasıdır, çünkü yutma refleksleri tam olarak gelişmemiştir.

 

Profesyonel Florür Uygulaması için Diş Hekiminizi Ziyaret Edin

Diş çürüğü riskiniz varsa, diş hekiminiz ziyaretiniz sırasında jel, köpük veya vernik ile doğrudan dişlerinize florür uygulayabilir.

 

Florür Takviyesi Alın

Yalnızca reçete ile alınabilen florür takviyeleri tablet, damla veya pastil formlarında bulunur. Türkiye gibi içme sularında yeterince florür bulunmayan toplumlarda ve yüksek çürük riski bulunan 6 ay ile 16 yaş arasındaki çocuklar için önerilmektedir. Çocuğunuzun kendisine özgü florür ihtiyacı hakkında diş hekiminize, çocuk doktorunuza veya aile hekiminize danışabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yelda Kasımoğlu Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti), Diş Hekimi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)