Fonksiyonel Tıp ve Fonksiyonel Tıp Diyetisyenliği Nedir?
Yazar Merve İnal • 20 Kasım 2023 • Yorumlar:
Fonksiyonel tıp, hastalığın SONUCUNDAN ÖNCE NEDENİNE ODAKLANAN sistemdir. İyileşmeyi tek bölgede değil, tüm sistemde amaçlar.
Fonksiyonel Tıp İlgi Alanları Nelerdir?
Fonksiyonel Tıp temel olarak kronik inflamatuar ve otoimmun hastalıklar, oksidatif stres ile ilgilenir;
-
Otoimmün hastalıklar; Sedef, Multipl Skleroz, Romatoid Artrit, Hashimato Tiroiditi, Tip 1 Diyabet vb. Hastalıklar, polikistikover.
-
Bağırsak hastalıkları; İrritabl Bağırsak Sendromu, Ülseratif Kolit, Chron, sibo, gastrit, reflü, candida, kronik kabızlık.
-
Metabolizma hastalıkları; İnsülin Direnci, Tip 2 Diyabet, Kronik Yorgunluk Sendromu, Fibromiyalji, Kemik erimesi (Osteoporoz),
-
Depresyon.
-
Akne, Egzama, dermatit türleri.
Fonksiyonel Tıp Tedavileri
Fonksiyonel tıp; hasta sağlığını iyileştirmenin birincil yolu olarak fizyolojideki dengeli olmayan, dengesiz düzensiz durumda olan işlevi belirler ve dengeye getirecek araçları kullanır. İnsan biyolojisi, insan genomundan çok daha karmaşıktır.
Diyet ve yaşam tarzı seçimleri ve çevresel maruziyetler, belirli genleri etkinleştirerek veya devre dışı bırakarak hastalığı daha fazla veya daha az olası hale getirebilir.
Hastalarda; artan kronik inflamasyon, artan oksidatif stres, yüksek otoimmün aktivite, enerji eksiklikleri sıklıkla vücut kompozisyonda değişiklik oluşmasına neden olabilir. Bu sorunların çoğu diyet ve beslenme ile ilgilidir.. Araştırmalar, çoğu kronik rahatsızlığın temel nedeninin yaşam tarzı seçimlerimiz, özellikle de günlük yiyecek seçimlerimiz olduğunu gösteriyor.
İşlenmiş gıdaların raf ömrü arttıkça tüketilen gıdaların kalitesi düşmüştür. Sağlıklı beslenme seçimleri, uygun yemek zamanlaması ve iyileştirilmiş gıda kalitesi, hastalığın gidişatını etkiler ve hastaların optimal sağlığa dönüşünü destekleyebilir.
Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni neler yapar ?
BESİNLER İLACINIZ OLSUN. İLACINIZ BESİNLER OLSUN. YAKLAŞIMIYLA;
Diyetisyenler olarak hastalığın kök nedenini bulup, o kök nedeni arttıran durumları danışanın hayatından çıkarırken, gerekli takviyeleri ekleriz. Hastamız hayatındaki stres yönetimi, düzenli egzersiz ve meditasyon da yaparak iyileşir, bu iyileşme sürecinde zayıflar.