Fue Tekniği ile Saç Ekimi
Yazar İrfan Erdem • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 1 Ekim 2018 • Yorumlar:
Kimler saç ektirebilir?
Ciddi kronik rahatsızlığı (Kalp damar, böbrek hastalıkları, kontrolsüz diyabet, hemofili gibi kanama, pıhtılaşma bozuklukları…) olmayan, saç alınacak sahada ekim için yeterli saçı bulunan, ekim yapılacak sahada herhangi bir deri rahatsızlığı bulunmayan erişkinler saç ektirebilir.
Sonuçlar ne zaman alınır?
Saç ekiminden sonra 2-6 hafta içinde ekilen saçların büyük kısmı dökülür. Ancak saç kökleri deri altında kalır. Ekimden yaklaşık 10 hafta sonra mevcut saç köklerinden yeni saçlar uzamaya başlar. Nadiren ekilen saç greftlerindeki saçlar dökülmeden uzamaya devam eder.
Saç ekiminden 8-12 ay sonra saç ekimin sonucunu değerlendirmek için en uygun zamandır. Saçların ilk çıkmaya başladığı zamandan bu tarihe kadar saçlar giderek kalınlaşır ve ensedeki saçların kalınlığına yaklaşır.
Ne zaman yapılmalıdır?
Saç dökülmesi genellikle kişilerde estetik kaygıya yol açar ve kişi kendini saç dökülme probleminden dolayı oldukça rahatsız hissedebilir. Saç ekimi konusunda kişi beklentilerini öncelikle iyi saptarsa sonuçlar daha umut verici olabilir.Saç ekiminden sonra hiçbir zaman anneden doğma gibi sık saçlar elde edilemez. Kişi bunu bilirse beklentileri daha gerçekçi olur ve saç ekimi sonrasında hayal kırıklığına uğramaz.
Saç ekimi yaptırmak isteyen kişilerde tüm saçlarım dökülsün ondan sonra saç ekimi işlemine başvururum gibi yanlış bir düşünce oluşabilir. Çünkü saç ekimi kişinin başındaki saçların gene kişinin saç ekimi ihtiyacı olan bölgelere saç naklidir. Tüm saçlar döküldükten sonra nakil yapılabilecek saç bulunamaz. Bu nedenle saç dökülmeniz başladıktan sonra doktora başvurmanız gereklidir.
Kadınlar saç ektirebilir mi?
Bayanlarda görülen saç dökülmesi problemi, erkeklerde görülenden farklıdır. Bayanlarda testosteron hormonu seviyesi, yaradılış olarak erkeklerdekinden oldukça azdır.
Bu nedenle bayanlarda saç kaybı sorunu çok farklı sebeplere dayanmaktadır. Bu sebeple doktor, hasta ile birlikte öncelikle bu sorunun sebebini araştırır. Yapılan incelemeler sonucu doktor, kişiyi operasyona uygun bulursa, bayanlarda da erkeklerdeki gibi aynı bölge (iki kulağın arasında ve ensenin üstünde kalan bölge) donör bölge olarak kullanılır ve aynı teknikle tek tek alınan saç kökleri açıklık olan bölgeye aynı şekilde tek tek yerleştirilir.
Eğer dökülme sorunu olmayan bölgelerdeki saçlarda zayıflık tespit edilirse, operasyon sonrası saç güçlendirme tedavileri uygulanabilir.
Saç ekiminden sonra nelere dikkat edilmelidir?
Yeni nakledilmiş kökler oldukça hassastır. Özellikle yeni köklerin sorunsuz uyum sağlaması için saç ekimi yaptıran kişilerin, operasyondan sonra ilk 2 gün suyla temastan ve kozmetik ürünlerinin kullanımından kesinlikle kaçınması şarttır. Saç ekimi yapıldıktan sonra 3.gün, ekim yaptırılan merkezde hastaya ilk yıkama yapılır ve devam eden günlerde nasıl yıkama yapacağı uygulamalı olarak gösterilir.
Saç nakli yapılan bölgelerde açılmış olan deliklerden ince kan sızıntıları olur ve bunlar pıhtılaşarak, saç derisinde kabuklanma şeklinde görülür. Bu kabuklanmaların kaldırılması veya bu kabuklanmalarla oynanması, yeni ekilen ve uyum sürecinde olan köklerin zarar görmesine, dahası yerinden çıkmasına sebep olabilmektedir. Bu sebeple kabuklanmalara kesinlikle müdahale edilmez.
Operasyon sonrası ilk günlerde mümkün olduğunca buzla kompress yapılması tavsiye edilir. Böylece operasyon sonrası oluşabilecek şişliklerin önüne geçilmiş olur.
Saç ekimi yaptıran kişilerin 1 ay süresince havuza, denize, solaryuma ve saunaya girmeleri ve spor yapmaları yasaktır.
Yaz aylarında ekim yaptıranlar için, güneş ışığı ve sıcaktan korunmak amaçlı şapka kullanılabilir.
Ekimden sonra bir hafta boyunca hastanın sırt üstü yatması ve ekim yapılan bölgeyi mümkün olduğunca yastığa değdirmemesi tavsiye edilir.
Saç ekimi operasyonundan itibaren 5 gün süreyle, doktorun önereceği antibiyotikler ve ağrı kesiciler kullanılmalıdır.
SAÇ EKİMİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Günümüzde en sık FUT (Follicular unite transplantation), FUE (Follicular unite extraction) teknikleri ile saç ekimi yapılmaktadır. Bazı hastalarda her iki teknik bir arada kullanılabilir. FUT tekniğinde ense üzerindeki sağlıklı saç bölgesinden saçlı deride gerginlik yaratmayacak ölçüde iğ şeklinde bir deri parçası saç köklerinin açısına dikkat edilerek çıkartılır. Daha sonra bu deri parçası mikroskop altında 1,2 ya da 3,4 saç kökü içeren saç greftlerine ayrılır. Derinin alındığı saha cerrahi dikiş ile onarılır. Bu bölgede saçlar ile kapatılabilecek ince çizgi şeklinde bir iz oluşur. FUE yöntemi FUT yönteminden daha sonra geliştirilen saç greftlerinin özel bir alet tarafından tek tek alındığı daha konforlu bir yöntemdir. Bu yöntem ile saçların alındığı sahada iz kalmaz, kulak üzerindeki saçlı deriden de greft almak mümkün olur. Ayrıca birkaç seans FUT yöntemi yaptırmış ve tekrar FUT yöntemi uygulanamayacak hastalara da FUE yöntemi ile saç ekimi yapılabilir.
Her iki yöntemde de alınan saç greftleri içerdikleri saç köküne göre gruplara ayrılarak ekime hazırlanır. Saçekimi yapılacak sahada ön saç çizgisi belirlenir. Bölgedeki mevcut kılların yönüne dikkat edilerek küçük delikler açılır. Bu işlem sırasında alanda mevcut olan saç köklerine zarar verilmez ve bölgedeki saç yoğunluğuna dikkat edilerek delikler açılır. Saç greftlerinin 1,2 kök içerenleri tercihen ön saç çizgisini oluşturmak üzere kullanılır. Daha fazla saç kökü içeren greftler tepe bölgesinde oluşturulan saç helezonundaki saç sıklığını arttırmak için kullanılır. Ekim sonrası bölgenin temizliği yapılır.
FUE TEKNİĞİ NEDİR?
Gelişen teknoloji ile saç ekiminde kullanılan teknoljide Fue saç ekimi yöntemi ile tam anlamı ile zirve yapmıştır. Kelime anlamı olarak kıl kökünün alım şeklini tarif etmektedir.Kıl kökünü FUT saç ekiminde olduğu gibi blok halinde değil tek tek alındığını tanımlamaktadır.
Her iki yöntemde de alınan saç greftleri içerdikleri saç köküne göre gruplara ayrılarak ekime hazırlanır. Saç ekimi yapılacak sahada ön saç çizgisi belirlenir. Bölgedeki mevcut kılların yönüne dikkat edilerek küçük delikler açılır. Bu işlem sırasında alanda mevcut olan saç köklerine zarar verilmez ve bölgedeki saç yoğunluğuna dikkat edilerek delikler açılır. Saç greftlerinin 1,2 kök içerenleri tercihen ön saç çizgisini oluşturmak üzere kullanılır. Daha fazla saç kökü içeren greftler tepe bölgesinde oluşturulan saç helezonundaki saç sıklığını arttırmak için kullanılır. Ekim sonrası bölgenin temizliği yapılır.
Saç dökülmesi toplumda hem erkek hem de kadınları etkileyen, kişinin sosyal yaşantısında olumsuz etkileri olan yaygın bir sağlık sorunudur. Saç dökülmesinin birçok nedenleri vardır. En sık gördüğümüz saç dökülme tipi erkek tipi saç dökülmesi olarak da bilinen genetik yatkınlığın etken olduğu “androjenik alopesi” dir. Bu tip saç dökülmesi genellikle alının iki yanında arkaya doğru saç dökülmesi ile başlar. Daha sonra ön saç çizgisi bozulur. Bu durum kişinin sabah aynada saçını düzeltmek için daha çok vakit harcamasına neden olur. Bazen tepedeki saçlarda dökülme de tabloya kısa bir süre sonra eklenir. Kadınlarda da benzer şekilde başlayan saç dökülmesi genellikle ön saç çizgisinde bozulmaya neden olmaz. Ön saç çizgisinden tepe bölgesine kadar genel bir seyrelme ile kendini gösterir. Saç kaybı ne kadar erken başlarsa, kellik gelişmesi de o kadar hızlı olur. Kullanılan çeşitli şampuan, krem, ampul tarzındaki medikal tedaviler ile saç dökülmesi durdurabilir.
Saç ekiminde “minimal invaziv”(çok az hasar yapan) yöntem FUE saç ekimidir ve eski yöntemlerle kıyaslanamayacak kadar az doku hasarı ve buna bağlı iş gücü kaybına sebep olmamaktadır. FUE saç ekimi yöntemi diğer saç ekimi teknikleri gibi bir ameliyat değildir ve ameliyata bağlı ağrı, yara,enfeksiyon,kanama,yara açılması,yara izi gibi genel ameliyat risklerini taşımaz. FUE saç ekiminde alınan greft standart ve tek tip olduğu için ekilecek alanda cildi kesmeden ve kıla istenilen açı verilerek ekim yapılabilmektedir fue saç ekimi tarzı da saça doğala en yakın görünümü kazandırmaktadır. Saç ekimi uzmanlarına göre FUE saç ekiminin FUT saç ekimiminden en önemli farklarından biri de saç ekimi açısının saç ekimi uzmanının elinde olmasıdır.
Fakat tedavi bırakıldığında saç dökülmesi devam eder. Kalıcı ve etkin çözüm uygun hastalarda saç ekimi uygulamasıdır.
SAÇ EKİMİ SONRASI BAKIM NASIL OLMALIDIR?
Fue yöntemi ile yapılan ekim sonrası ilk gece ve sonrasında ağrı olmaz. Ağır ve stresli durumlardan, spor yapmaktan kaçının.
Uyku pozisyonlarından sac ekim bölgesi etkilenmemektedir, istediğiniz pozisyonda uyuyabilirsiniz.
Ensenizde herhangi bir damar veya sinir kesilmediği için kalıcı iz, uyuşukluk yada gerginlik olması beklenmez.
Saç ekiminden 48 saat sonra ekim yapılan bölge dahil saçlar yıkanabilir. Saçın yıkanabilmesi için önce bakım losyonu uygulanması gerekir, ardından sac ekimine özel şampuanla yıkanır.
Özellikle ilk 3 gün ekim yapılan bölgeye darbe gelmemelidir, daha sonraki dönemlerde de aynı özen gösterilmelidir.
İlk 15 gün dışarı çıkarken güneşten koruyucu şapka kullanılmalıdır, havuza ve denize başınızı sokmayacak şekilde girmeniz önerilir.