Ganglion Kisti Nedir?

Yazar Vedat ÜlkerFizyoterapist • 24 Aralık 2019 • Yorumlar:

Ganglion kistleri el bileği ekleminden veya tendon kılıflarından kaynaklanır. el bileğinin farklı yerlerinde ortaya çıkabilir. El bileğinin sırtında da olabilir, el ayası tarafında da bulunabilir. Bazen de parmaklarda olur.

Ganglion Kisti Sebepleri

Ganglion kistinin içinde yumurtanın beyazına benzeyen bir sıvı bulunur. Neden oluştuğuna dair tam bir bilgi yoktur. Kadınlarda daha sık görülür. El bileğine fazlaca yük bindiği için jimnastik yapanlarda görülme sıklığı genel nüfusa göre daha fazladır.

Klinik Şikayetler ve Tanı

Yer kaplayan kitle olmaları hasabiyle sinir ve tendon gibi komşu dokulara bası yaparak ağrılı olabilirler. İlginç olarak büyük ganglionlar genellikle ağrılı olmazkan, sıklıkla küçük ganglionlar ki bunlara gizli ganglionlarda denir, elbileğinde eklem arasına girerek ağrılı olabilirler.Küçülüp büyüyebilen, bazen yeşil mercimek bazen nohut bazen de daha büyük muhtelif boyutlarda olabilir. Aktif elde genellikle büyük olmaya meyillidir, dinlenme ile küçülebilir.

Teşhis noktasında hekim el ile muayene eder. Işık kaynağı ile şeffaflık değerlendirilir. Ayırıcı tanı açısından kemik tümörlerini ekarte etmek için röntgen çekilir. MR ve Ultrason kistin tam yapısını degerlendirmek için istenebilir.

 

Ganglion Kisti Belirtileri

İçi sıvı ile dolu bu kistler el bileğinde seyreden sinirlere baskı yaparsa ağrıya neden olur. Bazen çok büyür ve bileğin görüntüsünü bozabilirler. Ganglionlar eklemden kaynaklanır ve bir sap eklemine bağlantılarını devam ettirir. Kemik ve kasların arasından cilt altına kadar gelirler. El bileği aktifleştikçe kist de büyük. İstirahat ise kisti küçültür.Teşhis Doktor hastasına ganglionun ne zamandan beri var olduğunu, büyüklüğünün değişip değişmediğini ve ağrı yapıp yapmadığını sorar. Ganglion üzerine basarak hassas olup olmadığına bakar. Bazen MR ve ultrason yaptırmak da gerekebilir.

Ganglion Kisti Tedavisi

Başlangıçta tedavi ameliyatsız yapılır. Ganglion kansere dönüşmediği ve zamanla kendiliğinden kaybolabileceği için herhangi bir işlem yapılmaz. Beklenmeyen gelişmeler açısından hasta belirli aralıklara kontrola çağırılır. Aktivite kisti büyüttüğü için el bileği istirahate alınır. Bunun için el bileği bir atel ile hareketsiz kılınabilir. Kist küçüldükten sonra hastaya egzersiz yapılması tedavi edilir. Kist çok büyürse ve ağrıya neden olursa bir enjektör yardımı ile boşaltılabilir. Bunun için önce lokal olarak uyuşturma gerekebilir Bu yöntemler başarılı olmazsa ve kist büyürse, ameliyatla çıkarılabilir ama tekrarlanmayacağına dair bir garanti yoktur. Tekrarlanmaması için eklem kapsülü veya tendon kılıfana da müdahale gerekebilir. Ameliyattan 2-6 hafta sonra el bileği normal hale kavuşur.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Vedat Ülker Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)