GAPS Diyeti ve Otizm
Yazar Asude Elçi Karnap • Diyetisyen • 2 Aralık 2019 • Yorumlar:
Otizm bir spektrum bozukluğudur. Bu çocuklarda buğday ve tahıllardan gelen büyük molekillü bir protein olan ‘’gluten’’ ile süt ve süt ürünlerinden gelen ‘’ kazein ’’ i sindirebilecek bağırsak yapısı bozuktur. Doğru sindirilemediğinde vücutta morfin etkisine benzer belirtilen oluşturan maddeler yayılır…’’Glutenomorfin ve Kazeinomorfin’’
Bunlar neredeyse tüm otizm teşhisi almış çocuklarda göz temasının kaybolması ,hiperaktivite, öğrenme güçlüğü , etrafa ve kendine karşı zarar verecek boyutta davranış gibi sonuçları doğurur.Diyet programında ilk amaç gluten ve kazeinin beslenme programından çıkarılmasıdır.
Bağırsak florası ya da astarı geçirgen olan bu çocuklarda yine tahıllardan ve kurubaklagillerden gelen ‘’lektin’’ de ciddi toksik yük oluşturur. Lektin tahıl ve kurubaklagillerin koruma kalkanıdır oldukça sert bir yapıdır. Tahrip gücünden dolayı diyet programının içinde bir müddet olmamalıdır.
*Market ürünleri, şeker ve şekerden yapılmış her şey, kimyasalı ve katkısı olan her şeyi programdan çıkarmak gerekir.
*Kimyasal ve ilaç almayan güvendiğimiz yada bulabiliyorsak organik et ve kemiklerden kaynattığımız suları yemeklerde kullanmak yağ asitleri ve kısa zincirli yağ asitleri açısından,kolajen ve aminoasit düzeylerinden dolayı mutlaka tüketime konulmalı ve miktarı arttırılmalıdır.
*Bu sularla pişmiş sebze yemekleri ve özellikler koyu yeşil yapraklı sebzelerin diyet programında çoğaltılması esastır.
*2-3 gün yoğurt suyu, baharatlar, yağ ve tuz karışımında bekletilmiş etler,tavuk ve balıklar yedirilebilir.Bu yapılan işlem uzun süreli bir marine yöntemidir ama aslında bizim için kıymetli kısmı proteinlerin sindiriminin yemeden önce başlatılmasıdır.
*Kuruyemişleri çiğ ve kavrulmamış olması önemlidir. Çiğ kuruyemişi geceden içine biraz yoğurt suyu eklenmiş suda ıslatıp sabah kalkınca süzün. Sonra tepsiye yayıp kurutabilirsiniz sonra rondodan geçirip ‘’kuruyemiş unu’’ elde edebilirsiniz. Bu da ekmek yapımında yada sebzelerle karıştırılarak krep yapımında kullanılabilir( tarifler bölümünde bulabilirsiniz)
,*Organik yumurtanın iyileştirici (kolin ve aminoasit oranı yüksek olduğu için)ve öğrenmeyi arttırdığı için günlük 5 taneye kadar tüketimi önerilir. Haşlama yada tereyağına - Hindistan cevizi yağına kırıp yedirilebilir. Hatta sarısı pişirilmeden aralarda kemik suyunun içine biraz limon ve ev sirkesiyle karıştırılıp içirilebilir
*Tereyağ, zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, susam yağı kullanılabilir.
*Omega 6 yönünden zengin olan Ayçiçek ,mısırözü, margarin gibi yağların omega 3/omega 6 dengesini bozduğu ve enflamasyonu arttırdığı için tüketimini önermeyiz.
* Probiyotiklerin çoğalması için ortam oluşturan’’ Prebiyotikler ‘’ in oldukça yoğun olan soğan ,sarımsak,yerelması,karnabahar,brokoli,lahana,şalgam,turpun diyet programlarına pişmiş ya da fermente olmuş haliyle mutlaka eklenmesi gerekir.
*Deniz ürünleri ağır metal oranının yüksek olmasından dolayı önerilmez.
BU DİYETİN UYGULAMA ŞEKLİNİ VE TAKİP SÜRESİNİ UZMANLA YAPMANIZ İŞİNİZİ KOLAYLAŞTIRIR.