Gaz Yapan Sebzeler Ve Gazı Azaltma Yolları!
Yazar Melike Karaca • 25 Nisan 2023 • Yorumlar:
Gaz Yapan Sebzeler Nelerdir?
• Soğan
• Sarımsak
• Turp
• Lahana
• Karnabahar
• Brüksel lahanası
• Pırasa
Yemek yedikten sonra sık sık gaz veya şişkinlik sorunları yaşıyorsanız, diyetinizde değişiklik yapmayı düşünmenin zamanı gelmiş olabilir!
Pek çok kişi yukarıda listelenen yiyecekleri herhangi bir sorun yaşamadan tolere edebilirken, bazılarımız için bitmek bilmeyen gaz, şişkinlik ve kramp şikayetleri bir anda gününüzü alt üst ederek yaşam konforunuzu düşürebilir.
Bunun sebebi sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan prebiyotikleri yoğun içermesidir.
Prebiyotikler besinlerin içerisinde bulunan ancak vücut tarafından sindirilemeyen karbonhidratların kalın bağırsakta bakteriler tarafından fermente edilmesiyle oluşan kısa zincirli yağ asitleri, hidrojen, karbondioksit ve metan gazlarını oluşturmaktadır.
• Bağırsak sağlığımız için çok faydalı olmasıyla birlikte prebiyotik besinlerin yoğun tüketimi aşırı gaz oluşumu, kramp ve şişkinlik problemi yaratarak günlük yaşamınızı zorlaştırıyorsa;
Bu sebzelerin gaz yapma etkilerini azaltma yolları!
Soğangiller
Pırasa, kuru soğan, arpacık soğanı, yeşil soğan, frenk soğanı ve sarımsak:
Yemeklerimizde sıklıkla kullandığımız soğangillerde bulunan fruktan gaz oluşumunun başlıca sebebidir.
Soğan: Yemeklerimizin olmazsa olmazı ve gaz yapıcı sebzelerin de başında gelir. Çiğ tüketmek yerine, soteleme, fırınlama, közleme gibi ısıl işlem uygulanması soğanın sindirimini kolaylaştıracağı gibi frenk soğanı tozu veya soğan tozu kullanmak da gazı azaltmanın iyi bir yoludur.
Sarımsak: Balık ve güveç yemeği tariflerinize ekleyerek fırınladığınızda, yemeklerinize aroma verirken pişirme işlemiyle gaz yapıcı etkisinden kurtulabilirsiniz. Ayrıca sarımsağı bir miktar soteledikten sonra yoğurdunuza eklemek veya sarımsak tozu kullanmak da iyi bir seçenek olacaktır.
Lahanagiller
Brokoli, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası:
Porsiyon boyutlarını azaltmak iyi bir yol olsa da kullanabileceğiniz diğer pişirme önerileri:
Brokoli: Kış aylarında brokoli salatası oldukça doyurucu bir seçenektir. Haşlama süresini uzun tutarak salatasını, haşlama suyunu attıktan sonra tekrar su ekleyerek hazırlayacağınız çorbasını ya da fırınlanmış halini kullanarak daha az gaz yapmasını sağlayabiliriz.
Karnabahar: Son zamanlarda karnabahardan kısır yapma fikri düşük kalorisi ile dikkatimizi oldukça çekmedi mi? Yine karnabaharı önden haşlayıp suyunu atarak kısır veya fırınlanmış karnabahar yemekleri yapabiliriz.
Lahana: Salatalarda çiğ kullanmak yerine kapuska yemeğinde olduğu gibi pişirerek kullanmak lahanayı değerlendirmenin iyi bir yoludur.
Brüksel lahanası: Haşlayarak kullanabileceğiniz gibi fırınlama yöntemi de Brüksel lahanasını lezzetlendirirken sindirim şikayetlerinden sizi kurtarır.
GAZI AZALTMANIN DİĞER YOLLARI
• Rezene tohumlarını kaynatarak, nane yapraklarını ise demleyerek hazırlayacağınız çayları, sindirim sorunları yaşadığınız günler için iyi bir içecek tercihi olacaktır.
• Baharat olarak kullanabileceğiniz kimyon ve kişnişi de salata, sos, çorba ve diğer tencere yemeklerine ekleyebilirsiniz.