Gebeler İçin Vitamin ve Mineraller

Vitaminlerin doğru kullanılması hayat boyu önemlidir. Sadece vitaminler değil bazı minerallere de dikkat etmemiz gerekiyor. Yalnızca eksiklikleri değil bazı vitaminlerin fazla alınması da ciddi problemlere sebep olabilmektedir. Hamilelik döneminde takviyeler yapmak önemli. Bazı vitaminler ve mineraller gebelikten önce kullanılırken bazıları da gebeliğin son aylarında ve emzirirken özellikle içiliyor. Doğal beslenmek, vitaminleri taze besinlerden almak elbette en değerli yol. Fakat bazı vitaminleri ve mineralleri diyetle almak hamilelik döneminde yeterli gelmiyor.




DEMİR

Gebe kadınlara günlük 27mg demir desteği verilmesi önerilmektedir. Demir gereksinimi ilk 4 ayda hafif olduğundan bu dönemde demir desteği zorunlu değildir. Ayrıca ilk aylarda demir verilmesi mevcut bulantı ve kusma gibi şikayetlerin artmasına neden olabilir. Demirin gece yatarken ya da boş mideye alınması emilime yardımcı olur. Emziren annelerde demir ihtiyacı günlük 9mg’dır.

KALSİYUM

Günlük diyetle alınması gereken kalsiyum miktarı 1000 mg’dır. Özellikle gebeliğin son aylarında bebeğin kemikleri için kalsiyum ihtiyacı artar ve annenin bağırsaklarından kalsiyum emilimi iki katına çıkar. Bebeğin ihtiyacı diyetle karşılanamaz ise annenin kemiklerinden kalsiyum kaybı olur. Özellikle iskeletleri hala gelişmekte olan 18 yaşından küçük hamilelerde son aylarda kalsiyum desteği çok önemlidir. Adölesanlar için önerilen günlük doz 1300 mg’dır.

İYOT

Günlük iyot ihtiyacı 220 mikrogramdır. Toplumda zeka geriliğinin önemli bir sebebi annedeki iyot eksikliğidir. Özellikle Karadeniz Bölgesi iyot eksikliğinin en sık görüldüğü bölgedir. Burada yaşayan hamileler mutlaka iyot takviyesi almalıdır. Marketlerden tuz satın alırken iyotlu olanların tercih edilmesi gerekmektedir. Emziren annelerde iyot ihtiyacı günlük 290 mikrogramdır.

ÇİNKO

Bir kişide ciddi çinko eksikliği iştahsızlığa, yetersiz büyümeye ve yara iyileşmesinin bozulmasına yol açabilmektedir. Gebelik sırasında önerilen günlük alım yaklaşık 12 mg’dır. Özellikle yoksul, düşkün ve yetersiz beslenen kadınlarda çinko takviyesi önemlidir.


FOLİK ASİT

Bir grup sinir sistemi hastalığının yarısı gebelik öncesi dönem boyunca 400 mikrogram folik asit alımıyla önlenebilir. Yalnızca besin kaynakları yeterli olmadığından folik asit gebelikte en çok tavsiye edilen vitaminlerden biridir.

A VİTAMİNİ

Gebelik sırasında yüksek dozda alınması doğumsal bazı hastalıklara sebep olmaktadır. Özellikle bazı sivilce ilaçlarında yüksek doz A vitamini vardır ve gebelik planlayan kadınlar bu ilaçları kesinlikle kullanmamalıdır. Meyve ve sebzelerle alınan A vitamininde böyle olumsuz etkiler gözlenmez. Tam tersi durumda ise Dünya’da A vitamini eksikliği nedeniyle yaklaşık 6 milyon kadının gece körlüğü yaşadığı tahmin edilmektedir. Diyetle alınması önerilen günlük A vitamini dozu 770 mikrogramdır.

 

 

B12 VİTAMİNİ

Yalnızca hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur ve katı vejeteryan gebeler, B12 depoları düşük bebekler doğurabilir. C vitaminini aşırı tüketmek B12 eksikliğine yol açabilir. Diyetle önerilen günlük B12 dozu 2,6 mikrogramdır.

 

 

C VİTAMİNİ

Gebelik sırasında önerilen günlük C vitamini alımı 85 mg’dır. Makul bir diyet bu miktarı kolaylıkla sağlamaktadır. Emziren annelerde günlük önerilen doz 120 mg’dır.

 

 

D VİTAMİNİ

Bağırsaktan kalsiyum emilimini artıran ve kemik gelişimi ile büyümeyi uyaran bir vitamindir. Çoğu vitaminden farklı olarak güneş ışığına maruz kalan cildimizde kendiliğinden üretilir. Gebelik sırasında D vitamini eksikliğinin yaygın olduğunu görmekteyiz. Özellikle cildi güneş görmeyen, koyu tenli ve vejeteryan kadınlar risk altındadır. Bebekte kemik gelişim problemleri ve yenidoğan kırıkları olabilmektedir. Gebelik ve emzirme döneminde günlük diyetle önerilen doz 15 mikrogramdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Kadir Fatih Uçar Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Kadir Fatih Uçar

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al