GEBELİK BULANTISI
Yazar Deniz Güleryüz Çakmak • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 18 Ocak 2018 • Yorumlar:
Gebelik bulantısı, hamileliğin en erken belirtilerinden biridir. Genellikle gebeliğin 6. haftasından itibaren başlayıp 13. Haftasına kadar devam eder. Sonraki haftalarda azalarak kaybolur. Hamileliğin ilk belirtilerinden biridir. Hamile kadınların büyük bir bölümünde bulantı görülür. Bulantıya kusmada eşlik edebilir. Artan gebelik hormonlarının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Genellikle günün erken saatlerinde görüldüğü için de sabah bulantısı da denilmektedir. Sabah bulantısı anne adayı ve bebek için zararlı değildir. Hiç yemek yiyemeyecek duruma geldiyseniz veya yediğiniz her şeyi kusuyorsanız doktorunuza başvurmanızda fayda var.
Bulantı ve Kusmayı azaltmak için yapılması gerekenler
►Az az sık sık yemek yiyelim, öğünleri atlamayalım
►Sıvı gıdaları yemeklerden yarım saat önce veya sonra tüketin, yemeklerle birlikte tüketmeyin
►Sabah uyandıktan sonra bisküvi, çubuk kraker ve leblebi yiyip 15 dakika sonra yataktan kalkın.
►Gün boyunca bol bol dinlenin ve yeterli miktarda uyuyun. Kendi kendinizi rahatlatın. Yavaşça burundan nefes alın, ağızdan verin
►Limon, zencefil çayı, limonata bulantıyı gidermeye yarar
►Mide asidini nötrlemek için süt içebilirsiniz.
►Yemek kokusu sizi rahatsız edebilir. Ortamın havalandırılması önemlidir. Gene sıcak ortamlarda bulantı hissini artırabilir.
► Baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durun.
► Susuzluğu önlemek için gün boyu azar azar sık sık sıvı alın
Aşırı bulantı ve kusma durumuna hiperemezis gravidarum denilmektedir. Bu duruma halsizlik, yorgunluk, tansiyon düşüklüğü, kilo kaybı ve elektrolit dengesizliği, daha ciddi olgularda böbrek ve karaciğer bozukluğu eşlik edebilir. Bu durumda bulantıyı önleyici ilaçlar, vitamin ilaçları ve daha da şiddetlenirse damar yolundan serum takviyesi yaparız. Hastane koşullarında takip ederiz.
Şiddetli bulantı ve kusma durumunda ve hamileliğin 13. Haftasından sonra hala devam etmesi durumunda doktorunuza başvurmalısınız.
Yazar
Deniz Güleryüz Çakmak Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Uzm. Dr.
Randevu al Profili görüntüleyinYorumlar: (0)
Yazar
Deniz Güleryüz Çakmak
Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Uzm. Dr.