Gebelik Döneminde Beslenme Çocuğun Zeka Puanında Söz Sahibi
Yazar Özden Kaçar • Diyetisyen • 22 Kasım 2019 • Yorumlar:
Gebelik döneminde annenin beslenmesine çok dikkat etmesi gerekiyor. Yanlış, düzensiz ve sağlıksız beslenme hem anneye hem de bebeğe zarar veriyor. Özellikle bebekte zeka puanının oluşmasında etkili olan faktörler genler ve beslenme.. Genlerimizi değiştiremeyeceğimize göre bu dönemde beslenmemizi en sağlıklı şekilde planlamalıyız ki geleceğimiz olan çocuklarımız sağlıklı bireyler olarak yaşamlarını sürdürsünler.
-
Gebelik boyunca annenin her sabah kahvaltı yapması ve kahvaltıda tam protein kaynağı, en değerli besin, olan yumurtayı yemesi çok önemli. Yumurtayı haşlanmış olarak tüketmek içindeki besin ögelerinden bütünüyle faydalanmayı sağlar. Kaynadıktan sonra yumurtanızı maksimum 10 dakika pişirin.
-
Ekmek tercihinizi tam buğday yada çavdar ekmeğinden yana kullanın. Kepekli ekmek ve beyaz ekmek tercih etmeyin.
-
Kullanılan demir haplarından tam olarak faydalanmak için süt grubu gıdalara kahvaltıda yer vermeyin. Öğünden 2 saat sonra süt grubu gıdalar tercih edebiliriniz.
-
İlk ara öğününüzü kahvaltıdan 2-2.5 saat sonra yapın. Tercihinizi meyve ve kuru yemişlerden ceviz, badem veya fındıktan yana kullanmanız daha sağlıklı bir alternatif olacaktır.
-
Gebelik döneminde öğle ve akşam yemeklerini aksatmayın. Öğünlerin birinde et grubu olursa diğer öğünde sebze tüketmeye özen gösterin.
-
Haftada iki kez taze yüzey balıkları yemeye dikkat edin. Tercihinizi palamut, sardalye, istavrit, hamsi gibi balıklardan yana kullanabilirsiniz. Dip balıkları ağır metaller ve civa içerdiğinden kaçınmakta fayda var.
-
Et sevmeyen veya et ürünleri yerken mide bulantısı yaşayan anneler alternatif olarak peynir ve yumurta tüketebilir. Peynir ve yumurtanın et yerine geçen besinlerden olduğunu unutmayın. Fakat yumurtada aşırıya kaçmamaya da özen gösterin.
-
Hamilelik döneminde iştahı ve kan şekerini dengede tutmak için ikindi ara öğününüzü atlamayın. Yoğun çalışma saatlerine sahipseniz ve akşam yemekleri geç saatlere kalıyorsa ikindi vakitlerinde iki ara öğün yapın.
-
Sindirim sisteminizin düzenli çalışması için ana öğünlerinizde salata yemeye özen gösterin. Mutlaka sirkeli suda 8-10 dakika bekletilip iyice yıkandığına emin olduğunuz yerlerden salata yemeye dikkat edin.
-
Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde, kullanılan demir hapının da etkisiyle, kabızlık sorunu yaşayabilirsiniz. Kabızlıkla başa çıkmak için haftada 2-3 kez kuru baklagillerden faydalanın. Kuru baklagillerden mercimek, nohut, kuru fasulye uzun süre tokluk sağlar ve sindirim sisteminizin çalışmasına yardımcı olur.
-
Barsaklarınızın aktif bir şekilde çalışması ve vücudumuzu savunan asker sayısını artırmak için probiyotik kaynaklarına yönelin. Kefir ve probiyotik yoğurtlardan faydalanabilirsiniz.
-
Tatlı isteğinizi taze meyvelerden karşılamaya gayret edin. Haftada 1-2 kez sütlü tatlılar tercih edebilirsiniz.
-
Hamilelik dönemi bir hastalık süreci değildir. Bu dönemde hareketinizi kısıtlayıcı herhangi bir sağlık probleminiz yoksa hafif tempolu yürüyüşler yapmaya özen gösterin.
-
Gün içerisinde en az 2-2.5 litre su tüketin. Organlarınızın çalışması, bebeğinizin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için su olmazsa olmaz.
-
Gebelik döneminde ilk 3 ay kullanılan folik asit bebeğin sağlıklı şekilde dünyaya gelmesi için, ilkel sinir sistemi, beyin ve omuriliğinin oluşumunda etkili. Annenin doktorun verdiği ilaçları eksiksiz tam alması gerek. Vücudun folik asitten tam olarak faydalanması ve yiyeceklerle depolarını doldurması için bu dönemde B vitamini kaynaklarına yönelmekte fayda var. Başlıca B vitamini kaynakları tahıllar, yağsız etler, tavuk, ceviz, yumurta ve yağlı tohumlardır.
-
Gebelik döneminde folik asit ve demirden maksimum faydalanmak bebekte oluşabilecek hasarı engeller. Doktor kontrolünde alınan takviyelere ek beslenmenin de destekleyici olması önemli. B grubu vitaminlerden zengin olan koyu yeşil yapraklı sebzeler, et, yumurta, mercimek, nohut gibi baklagiller, kuru meyveler daha çok tercih edilmeli. Ayrıca demir kaynağı olarak kırmızı ete ilave hindi eti, organik tavuk eti ; bitkisel kaynaklarından ise kuru baklagiller, yağlı tohumlar, kuru meyveler diyette bulunması gereken besinlerden.