Gebelik, Hamilelik Haftası Hesaplama

Gebelikte hafta hesabı zaman zaman hastalarımın kafasını karıştırıyor. Bir de gebeliğin son adetin ilk gününden başlaması… Bu kavram karmaşası gebelik haftası hesaplama konusunda anlaşmazlıklara yol açabiliyor. Evet, elbette gebelik son görülen adetin ilk gününde başlamıyor. Aslında kişiden kişiye farklı olmakla beraber genelde bundan 15 gün sonra yani yumurtanın döllenmesiyle başlıyor. Ancak tüm gebelik haftası hesaplama tabloları, tüm ultrason cihazları gebeliği son adetin ilk gününden başlatır. Bunun nedeni gebeliğin 40 hafta ya da 280 gün kabul edilmesine dayanıyor. Hamilelik süresine, gebelik haftasına bir standardizasyon yapılmış oluyor böylece. Yani hesaplanmış gebelik haftanız her ne ise siz dünyanın neresine giderseniz gidin o kadar haftalık hamilesinizdir.

Hamilelik süresi 9 ay 10 gün değil miydi peki?
Evet. 40 hafta 280 güne denk gelir. Bu da 9 ay 10 güne.

1. AY= 1-5 hafta

2.AY= 5-9 hafta

3.AY= 9-13 hafta

4. AY= 13-17 hafta

5.AY= 17-21 hafta

6. AY= 21-25 hafta

7. AY= 25-29 hafta

8. AY= 25-33 hafta

9. AY= 33-37 hafta

40 hafta tamamlanınca= 280 gün = 9 ay 10 gün.
 

Kaç aylık hamileyim?
Bir sorun da bu soruda ortaya çıkıyor genellikle. Karışır ya da karıştırılır. Gebeliğin hafta olarak hesaplanmasına alışılsa bile gebeye sorulabilir kaç aylık hamilesin ? diye ya da kendisi merak edebilir; Kaç aylık gebeyim ? Kaç ay bitti ? Kaç aya girdim ? Kaçıncı ayım bitti ? Ya da gebelik ayım, ayın kaçından kaçına doluyor diye. Yukarıdaki tablo gebelikte ay ve hafta açıklamasını az çok belirtiyor. Tekrar açıklayacak olursam;

  • 4-5 hafta gebelik 1 aylık

  • 8-9 hafta gebelik 2 aylık

  • 12-13 hafta gebelik 3 aylık

  • 17-18 hafta gebelik 4 aylık

  • 21-22 hafta gebelik 5 aylık

  • 25-26 hafta gebelik 6 aylık

  • 28-30 hafta gebelik 7 aylık

  • 34-35 hafta gebelik 8 aylık

  • 38-39 hafta gebelik 9 aylık

  • 40 hafta gebelik 9 ay 10 günlük gebelik süresi dolmuştur. Doğum artık beklenmektedir.

Kaç haftalık hamileyim ?
Son adet tarihi biliniyorsa gebelik haftası hesabı yapmak nispeten kolaydır. Diyelim ki son adet tarihinin ilk günü Pazar gününe denk geldi; bir hafta sonraki Pazar günü 7 gün, yani bir hafta geçmiş olur ve gebelik yaşı bir hafta daha artmış olur. Farz edelim ki son adet tarihinizin ilk günü bir Pazar gününe denk geldi ve sekiz hafta sonraki Pazar, 8 haftalık gebesiniz. Takip eden hafta çarşamba günü üç gün geçmiştir ve voilaaa!! 8 hafta üç günlük gebesiniz.

Şükürler olsun ki, gebelik haftası hesaplama tabloları var ve bu konu için çok da kafa yormaya gerek kalmıyor.

Tahmini doğum tarihi ne zaman?
Tahmini doğum tarihi hesaplama tablomuzu kullanarak bebeğinizin tahmini doğum tarihini öğrenebilirsiniz. Bu tabloyu kullanarak bulduğunuz tarih yine de kesin bir tarih olmayabilir. Bazı bebekler bu tarihten 2-3 hafta önce ya da 10-15 gün sonra gelmeye karar verebilirler. Bir genelleme yapacak olursak doğum genellikle 38. ve 42. haftalar arasında gerçekleşir. Yakın takibi yapılan bir gebelikte bu durum genellikle sorun yaratmaz.

Son adet tarihi bilinmiyorsa ne olacak?
Son adet tarihimi bilmiyorum. Son adet tarihimi hatırlamıyorum diyen gebe sayısı azımsanmayacak kadar çok. Bu gibi durumlarda ultrason imdadımıza yetişiyor. Gebeliğin ilk üç ayında yapılan ultrason muayenelerinde yapılan ölçümler oldukça güvenilirdir. Ölçüm ya da ölçümlerin kurallara uygun ve doğru yapılması şartıyla, +/- 3 gün kadar bir hata payıyla, günlük konuşma diliyle söylersek üç aşağı beş yukarı gebelik haftasını doğru hesaplanır. Tekrar eden ultrason muayeneleri de göz önüne alınarak yapılacak bir ortalama hesabıyla hem gebelik haftası hem beklenen doğum tarihi hatasız ya da az hatayla hesaplanmış olur. İleri gebelik haftalarında, yani ilk üç aydan sonra yapılan ultrason muayenelerinde yanılma payı anlamlı şekilde artar. Bu haftalarda yapılan ölçümler daha az güvenilirdir.

Bu nedenle, hep söylerim yine söyleyeceğim; Gebelik düşünüyorsanız, gebe kalmadan evvel, gebelik takibinizi yaptırmayı düşündüğünüz doktoru belirleyin. Seçtiğiniz doktora, gebelikten korunmayı bırakmadan en az 3 ay önce gitmelisiniz ki gebeliğin sağlıklı geçmesi için gerekli olan önlemler önceden alınabilsin. Gebeliğe hazırlık ve gebelik takibi konularında güncel bilgilerle, güvenilir danışmanlık hizmeti sunan bir hekim seçmeniz durumunda size, konuyu uzmanına bırakıp, sırtınızı arkaya yaslayıp, gebeliğin keyfini çıkarmak kalır. Doktor seçiminde dikkat edilmesi gereken konular hakkında araştırma yapın ve sizin doktor seçiminde öncelikleriniz nelerdir emin olun. Son dakikaya kalmış seçimleriniz sık doktor değiştirmenize neden olabilir ki bu durum gebeliğinizin sağlıklı bir şekilde takip edilmesine engel olabilir. Hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez de belirlediğiniz kadın doğum uzmanına başvurun. Çünkü son adet tarihinizden emin bile olsanız son adet tarihine göre olan gebelik haftası ile ultrason muayenesi sonrası ortaya çıkan gebelik haftası aynı olmayabilir. Neden mi? Çünkü o dönemde adet düzensizliği gelişmiş ya da yumurtlama günü geç gerçekleşmiş olabilir. Üstüne görme diye tabir edilen yerleşme kanamasını adetle karıştırmış da olabilirsiniz ki bu durum hiç de nadir değildir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ayşecan Enmutlu Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Ayşecan Enmutlu

Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al