Gebelik Öncesi Danışmanlık

  • Bir kadının hayatındaki en önemli kararlardan biri de kesinlikle gebelik planlamasıdır.
  • Önceden planlanan gebelikler hem bebeğiniz hem de sizin daha güvenli ve daha konforlu gebelik geçirmenizi sağlayacaktır.

Eğer kararınızdan eminseniz ve korunmayı bıraktıysanız mutlaka folik asit kullanmaya başlamalısınız. WHO (Dünya Sağlık Örgütü) gebelik öncesi dönemde ve gebeliğin ilk 12 haftalık döneminde folik asit alımının nöral tüp defekti denilen beyin ve omurilik gelişim bozukluğunu kapsayan hastalıkların önlenmesinde çok önemli olduğunu vurgular ve folik asit kullanımı asla bebeğe ve anneye olumsuzluk oluşturmaz az önce söylediğim gibi bebeğinizin sağlıklı gelişimine katkıda bulunur.

  • Folik asit kullanımı aynı zamanda megaloblastik anemi ve dekolman plasenta denilen gebeliği olumsuz etkileyebilecek rahatsızlıklarında sıklığını azalttığı ispatlanmıştır.
  • Gebelik öncesi dönemde sigara ve alkol kullanımını en aza indirmeli mümkünse tamamen bırakmalısınız.

Gebe kalmadan önce muayene olmalı mıyım?

Bu güne kadar hiç bir jinekoloğa muayene olmadıysanız en azından varolan bir miyomun, yumurtalık kistinin değerlendirilmesi; vajinal ya da üriner sistem enfeksiyonlarının tanı ve tedavisinin önceden yapılabilmesi için muayene olmanız sizin avantajınızadır.

  • Gebe kaldıktan sonra rahimde bulunan bir miyoma ya da yumurtalığınızda gördüğümüz bir kiste müdahalemiz oldukça zor olacaktır.
  • Aynı şekilde enfeksiyonlara olan yaklaşımımızda sizin gebe olup olmamanıza hatta gebeyseniz kaç haftalık hamile olduğunuza göre değişecektir. Çünkü enfeksiyonlara karşı bir çok ilacı gebelikte gönül rahatlığıyla kullanamıyoruz. Gebelik öncesi tedavi alan enfeksiyonlardan sonra planlanan gebeliklerde düşük yapma oranınız azalır.
  • Eğer gebelik planlıyorsanız ve adetleriniz düzensiz ise hormon tahlilleri için sabah aç karnınıza ve adetliyken doktora gitmenizi öneririm.
  • Eğer hiç smear aldırmadıysanız kanamanızın olmadığı bir günde muayeneye gitmelisiniz, smear kesinlikle ağrılı bir işlem değildir.
  • Gebelik planlarken dikkat edilmesi gereken başka bir konu ise kronik bir hastalığınız ve ya uzun süredir kullandığınız bir ilacın olup olmadığıdır. Diyabet ve epilepsi gibi hastalıkların kendileri ve tedavilerinde kullanılan ilaçların gebeliğe olumsuz etkileri bulunabilir bu yüzden rahatsızlıklarınızı ve kullandığınız ilaçları doktorunuza mutlaka anlatmalısız.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hande Yurtsever Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)