Gebelik Takibi
Yazar Mustafa Serdar Yaşartekin • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 8 Eylül 2021 • Yorumlar:
Gebelik, hemen hemen her kadının yaşamak istediği bir durumdur.
Kendi kanından, canından olan bir bebeğin rahminde büyüdüğüne şahit olmak, onu kucağına almanın hayalini kurmak çok çok değerli ve özeldir.
Bu durum, ortalama 40 hafta kadar sürer.
Anne adayları için mutluluk vermesinin yanı sıra bir o kadar da hassas geçen bir dönemdir.
Peki Gebelik Takibi Nedir? Nasıl ve Ne Sıklıkta Yapılması Gerekir?
Gebelik takibi, kadın doğum ve hastalıkları uzmanı olan doktorun, anne ile annenin karnındaki bebeğin sağlığının korunması için kontrollerde bulunması ve yönlendirmeler yapmasıyla devam eden bir süreçtir.
Gebelik takibi süreci, annenin gebe kaldığı andan itibaren başlar ve doğumdan 6 hafta (1,5 ay) sonra sona erer. Bu süreçte doktor gerekli tüm ultrason muayenelerini , test ve tetkikleri yaparak sonuçları değerlendirir. Elde ettiği bilgiler sonucundaki yorumlarını aileye ve özellikle de aileye tüm detayları ile açıklar. Anne adayının sormak istediği soruları cevaplar ve merak edilen tüm karanlık noktaları aydınlatır.
Eğer ki gebelik çoğul (ikiz, üçüz…) değil yani tek ise, anne adayının ilk trimester (gebeliğin ilk 3 ayı) döneminden itibaren ayda bir kere kontrol edilmesi yeterli olur.
Son 2 aylık dönemde ise, 2 haftada (15 günde) bir kere doktor muayenesi yeterli olacaktır.
Tabii ki, gebelik takibi sürecinde, anne adayında bir sorun veya bebekte bir anomali tespit edilirse, bu muayene aralıkları daha da kısalabilir yani sıklaşabilir.
Unutulmamalıdır ki;
Her gebe ve bebek çok değerlidir…
Her anne adayının bu hassas süreçte, işinde uzman bir hekimle birlikte hareket etmesi en temel hakkıdır.
İşte bu nedenle gebe kalmayı planlayan her kadın, planlama yaparken, kadın doğum uzmanının seçimi konusunda titiz bir araştırma yapmalıdır. Gerçekleştirdiği detaylı araştırmaların sonucunda, 9 ay yani gebeliği boyunca takibini yapacak doktora karar vermelidir.