Gebelikte Beslenme
Yazar Melis Atay • 9 Ocak 2019 • Yorumlar:
Gebelikte 9-12 kilogram ağırlık kazanımı normaldir ancak gebeliğe fazla kilo ile başladıysanız 7-8 kilogram ile gebeliği tamamlamak da mümkün olabilir. Eğer ikiz bebek bekliyorsanız, ortalama 17-22 kilogram ağırlık kazanımı normal kabul edilir.
Bebeğin gelişimi için günlük ortalama 300 kalorilik bir enerji ilavesi tüm gereksinimleri karşılar ve sağlıklı düzeyde vücut ağırlığında artış sağlanır.
TRİMESTERLARA GÖRE ANNE ADAYLARI;
İlk 3 Ay (I. Trimester)
Gebeliğe fazla kilo ile başladıysanız, ilk 3 ay aldığınız kaloriyi çok fazla artırmaya gerek yoktur. İlk 3 ay kilo almamak sorun yaratmaz. Bu dönemde mide ekşimeleri, sabah bulantıları, iştah kaybı, kabızlık problemleri gözlemlenebilir.
Mide ekşimeleri
Gebelik sürecinde kadınların en çok şikayetçi olduğu durum “mide ekşimeleri”dir. Bunun nedeni, bebeğin sindirim organlarına baskıda bulunması olabilir. Mide ekşimesi ile ilgili rahatsızlıkları hafifletmek için;
-
Yemeklerinizi azar azar ve sık sık tüketebilirsiniz (5- 6 öğün gibi).
-
Rahat elbiseler giyebilirsiniz.
-
Kafeinli içeceklerden uzak durabilirsiniz.
-
Yemek sonrası yürüyüş yaparak, mide öz suyunu bastırabilirsiniz.
-
Uyurken başınızı yüksek olacak şekilde yerleştirebilirsiniz. Soslu, yağlı ve baharatlı besin tüketiminizi sınırlandırabilirsiniz.
Sabah bulantıları
Anne adaylarının yüzde 50-90’ı, özellikle gebeliğin ilk aylarında sabah bulantısı sorunuyla karşı karşıya kalır. Bu bulantılar gün içinde de rahatsız edici boyutlarda kendini gösterebilir. Gebelik süresince yaşanabilen bu bulantılar psikolojik değildir. Bu bulantılara hormonal değişikliklerin sebep olduğu bilinmektedir.
-
Sabah yataktan kalkmadan önce, kraker veya sade kızarmış ekmek gibi nişastalı besinleri tüketebilirsiniz,
-
Midenizin boş kalmasını engellemek için gün içinde azar azar ve sık sık beslenmelisiniz,
-
Yağ içeriği yüksek besinler yerine makarna, patates, kraker, pirinç, meyve ve sebze gibi kolay sindirilebilir karbonhidratları tercih edebilirsiniz,
-
Yemeklerinizi yavaş tüketmeye çalışın,
-
İçinde fazla baharat olan besinlerden, yemek kokularından veya mide bulantısına neden olabilecek diğer kokulardan mümkün olduğunca uzaklaşmalısınız,
İkinci Üç Ay (II. Trimester)
Gebeliğin özellikle 20. haftasından sonra vücudun gereksinimleri artar. Bebeğin hızlı büyümeye başladığı ve iştahın arttığı bir dönemdir. Annede oluşmaya başlayan yağ birikimleri özellikle emzirme döneminde artan enerji ihtiyacını karşılamak ve anne sütü salınımı için gerekli enerjiyi depolama açısından önemlidir ve metabolizmayı oluşan değişikliklere karşı korur.
Üçüncü Üç Ay (III. Trimester)
Bu dönem, bebeğin en hızlı büyüdüğü dönemdir. Kilonuz artmaya devam eder. Ayaklarda ve ellerde şişme, sık idrara gitme problemleri normaldir. Kabızlık şikayeti artabilir.
Gebelikte bebeğin büyüme ve gelişmesinin, annenin aldığı besinlerin bebeğe plasenta ile taşınması sonucu olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bebek tüm enerji ve besin öğesi gereksinimlerini annenin depolarından karşılar. İyi beslenme, gebeliğin her dönemi için önemlidir.
GEBELİKTE BESLENMEDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
-
Yumurta anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağıdır. Bu yüzden hergün 1 haşlanmaış yumurta muhakkak tüketilmelidir.
-
Günlük en az 5-6 porsiyon taze sebze-meyve tüketilemelidir. Bunların 1 porsiyonu folik asit yönünden zengin yeşil yapraklı sebzelerden sağlanmalıdır.
-
Günlük en az 3 porsiyon süt, yoğurt, peynir grubu tüketilmelidir. Yeterli kalsiyum alımı sağlanmalıdır.
-
Çiğ sebze ve meyvelerin tüketilmeden önce hijyen kurallarına uygun olduğundan emin olunmalıdır.
-
E vitamini ve magnezyum yönünden zengin kuruyemişler, porsiyon kontrolü sağlanarak düzenli olarak tüketilmelidir.
-
Omega 3 alımını arttırmak adına haftada en az 2 kez balık, günlük 2 adet ceviz tercih edilmelidir.
-
Günlük sıvı alımı yeterli olmalıdır. En az 3 litre su tüketilmelidir.
-
Yeterli vitamin ve mineral alabilmek için dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir. Tüm besin gruplarında çeşitlilik sağlanarak öğünler oluşturulmalıdır.
-
Demir emilimini azaltıp anemi riskini arttırmamak adına çay ve kahve tüketimi kısıtlanmalıdır, yemeklerle tüketimi arasında en az 45 dakika olmalıdır.
-
Doktor kontrolünde düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır.
-
Tam tahıllı ürünler, kurubaklagiller ve kabuklu sebze- meyve tüketimi arttırılmalıdır. Günlük uygun miktarda posa alımı sağlanmalıdır.
Basit şeker tüketimi azaltılmalıdır. Gebelikte kilo alımı kontrol altında tutulmalıdır.