Gebelikte Beslenme
Yazar Serap Yaltı • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 31 Mart 2021 • Yorumlar:
Gebelik süresince kadının enerji ihtiyacı normal zamandan daha fazladır. Günlük 1800 kaloriden az enerji alınmaması gerekir. Günlük enerji alım miktarı normalden 300 kalori daha fazladır.
Tüm enerji gruplarından süt grubu, et grubu, sebze , meyve , ekmek , tahıl grubu ve yağlar bunlara örnektir. Alınan gıdaların en değerlisi proteinlerdir. Zira vücudumuzdaki en önemli yapı taşı proteinlerdir. Beslenmede proteinlerin de % 60’ı yüksek biyolojik değeri olanlar olmalıdır. Bunlar hayvansal kaynaklı et, süt, peynir, yumurta gibi besinlerdir. Gebenin aldığı protein kalitesine göre ortalama 20 gr / gün ek protein önerilir. Bu da günlük olarak ilave 2 bardak süt veya yoğurt , veya 2 köfte demektir. Günlük enerjinin % 30 u yağlardan temin edilir. Yağlar obeziteye yol açan başlıca besin grubu olup, dikkatli tüketilmeleri gerekir. Son yıllarda çok göz önünde olan Omega 3 ün bebeğin beyin, sinir ve göz gelişimine olumlu etki ettiği saptanmıştır. Omega 3 için haplar vardır, ancak besin olarak somon, ceviz,semiz otu,badem , avakado gibi ürünlerde Omega 3 bolca bulunur.
Gebelikte demir ihtiyacı da artar. Günlük ortalama 15-20 mg / gün demir alınması gerekir. Bunun için kırmızı et, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, kuru üzüm , incir bunun için uygun kaynaklardır.
Gebelikte artan çinko ihtiyacı için et, deniz ürünleri, süt ve türevleri, yumurta , yağlı tohum önerilir. Günlük alınması gereken miktar 20 mg/gündür.
Gebelikte en önemli vitamin folik asittir. Bu yeterince alınmazsa düşük doğum ağırlığı, yetersiz beyin gelişimi, sinir yolunda açıklıklar olabilir. İlk 3 ay günde 400 mikrogram folik asit alınmalıdır. Yumurta, yeşillikler, kuru baklagiller folik asitten zengin gıdalardır.
Gebelikte kalsiyum ihtiyacı da artar, bunun için ilave olarak 500 mg kalsiyum alınmalıdır. Süt, yoğurt, peynir, pekmez, fındık ve kuru baklagiller bunun için kaynaktırlar.
Gebelik döneminde artan B12 vitamin ihtiyacı için süt, kırmızı et, yumurta , balık tüketimi artmalıdır.
D vitaminin önemi yatsınamaz. Günlük 400 mikrogram D vit alınmalıdır. Güneş ışınları da çok faydalıdır.
C vitamini en çok kuşburnu, kırmızıbiber, patetes ve turunçgillerde bulunur .Günlük 70 mg alınmalıdır.