Gebelikte Düşük Tansiyon
Yazar Ömer Dai • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 14 Ocak 2021 • Yorumlar:
Gebelik boyunca yaşanan düşük tansiyon normal bir durumdur. Dalgalanan hormonlar ve değişen kan dolaşımı özellikle ilk ve ikinci üç ayda tansiyonun düşmesine sebep olur.
Gebelikteki düşük tansiyon çok ciddi bir sağlık sorunudur diyemeyiz.
Ancak tansiyonun çok düşmesi soruna yol açabilir. Rahatsız edici belirtileri olabilir. Aşağıda size sebeplerinden, tedavilerinden ve ne zaman doktora görünmeniz gerektiğinden bahsedeceğim.
GEBELİKTEKİ DÜŞÜK TANSİYONUN SEBEPLERİ NELERDİR?
Gebelik bir kadının vücudunda bir bebeği büyütme çabasıyla birçok değişikliğe sebep olur. Bu nedenle gebeliğin tüm aşamaları doktor kontrolünde olmalıdır.
Tüm rutin kontrollerde doktor gebenin hayatındaki, vücudundaki tüm değişiklikleri takip edilir. Gebenin tansiyonu rutin kontrollerde mutlaka gözlenmelidir.
Kan basıncı gebenin harcadığı enerjiye, stres durumuna, yaşam tarzına göre değişir. Ayrıca tansiyon günün bazı saatlerinde düşer bazılarında çıkar.
Gebeliğin ilk 24 haftasında tansiyon genelde düşüktür. Bu durum dolaşım sistemindeki uterusa kan akışını sağlamak için genişleyen kan hücreleriyle alakalıdır.
Tansiyonu etkileyen diğer geçici faktörler aniden ayağa kalkmak ya da sıcak banyoda uzun kalmak olabilir.
Yukarıda bahsettiğimiz faktörler çok görülür. Bunun haricinde tansiyonun düşmesine sebep olan diğer faktörler ise;
-
Alerjik reaksiyonlar
-
Enfeksiyonlar
-
Uzun süreli yatak istirahati
-
Susuz kalma
-
Yetersi beslenme
-
İç kanama
-
Kansızlık
-
Kalp ile ilgili sorunlar
-
Endokrin hastalıklarıdır.
-
Baş dönmesi ve zihin bulanıklığı
-
Bulantı
-
Yorgunluk
-
Nefes darlığı
-
Aşırı susama
-
Renginin sararması
-
Bulanık görme
-
Depresyon
Tansiyonu dengelemek için doktorunuz size bazı ilaç tedavileri uygulayabilir. Aşırı yüksek tansiyon dış gebelik belirtisi olabilir.
GEBELİKTE NORMAL KAN BASINCI SEVİYELERİ
Gebelik boyunca kan basıncı seviyeleri bebeğin ve annenin sağlık durumunu yansıtır. Doktorlar tansiyon değerleri sayesinde bir rahatsızlık var ise teşhisini koyabilirler.
İlk 12 haftada gebeler tansiyon düşüklüğü yaşayabilirler. Hatta ilk 6 ay boyunca tansiyon düşük seyreder ancak son 3 ayda tekrar yükselir.
Doğum sonrası doktorunuz kontrollerinizde herhangi bir komplikasyona karşı tansiyonunuzu takip etmeye devam edecektir.
BELİRTİLERİ
Düşük tansiyon bazen tehlikeli olmasa da belirtileri hayat kalitenizi düşürüp, rahatsız edici olabilir. Bu belirtiler nelerdir bir bakalım.
Bu belirtileri görmeye başladığınızda zaman mutlaka doktorunuza bilgi vermelisiniz. Doktorunuz bu belirtilerin sebebini araştırıp ona göre tedbirler alacaktır.
YÜKSEK TANSİYONUN BEBEK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ VE RİSKLERİ
Yüksek tansiyon problemi yaşayan kadınlarda oturdukları yerden aniden kalkmaları durumunda baygınlık yaşama durumları olabilir. Gebelikte bu durumun sıklaşması tehlikeli olabilir. Bayılma durumunda düşmesi ve iç kanama yaşaması çok riskli olabilir.
Ayrıca aşırı düşük tansiyon şok ve organ hasarına sebep olur. Buda bebeğe giden kan akışına engel olur ve bebeğin sağlığı tehlikeye girebilir.
Genelde sadece düşük tansiyon bebek için ciddi komplikasyonlar yaratmaz ancak başka rahatsızlıklarla birleşince ciddi sorunlar yaratabilir.
TEDAVİ
Genelde gebelikte düşük tansiyon için kesin bir tedavi yoktur. Son üç ayda tansiyon dengelenir. Aşırı düşük tansiyon sorunu için ilaç tedavisi uygulanabilir. Kansızlık ve hormonel dengesizliklerden kaynaklanan tansiyon düşüklüğü için öncelikle sebep olan rahatsızlıklar tedavi edilmelidir. Ayrıca kullanılan ilaçlardan birisinin tansiyon düşüklüğüne sebep olduğunu fark ederseniz bunu değiştirmek için doktorunuza başvurun.
DİNLENME
Eğer gebeliğinizde düşük tansiyon problemi varsa yaptığınız işleri yavaş yapmaya çalışın. Sabah yataktan yavaşça kalkın. Oturduğunuz koltuktan ya da sandalyeden kalkarken de acele etmeyin. Bayılmalar yaşıyorsanız düşmemek için hissettiğiniz an oturun. Sol tarafınıza yatmaya çalışın. Ayrıca gebelerin düşük tansiyon problemi yaşarken sık sık dinlenmesi gerekmektedir. Rahat ve geniş kıyafetler tercih edin.
BESLENME VE SIVI TÜKETİMİ
Özellikle sabah bulantılarınız var ise ve kusuyorsanız bolca sıvı tüketin. Eğer düşük tansiyon bulantı yapıyorsa doktorunuz tavsiyesiyle bitki çayları deneyip midenizi rahatlatabilirsiniz. Sıvı tüketimi için suyu tercih edin.
Doktorlar büyük öğünler yerine küçük öğünleri sık aralıklarla tüketmenizi önerir. Besin değeri yüksek bol çeşitli bir beslenme tercih edin.
DOKTORUNUZA NE ZAMAN DANIŞMALISINIZ?
Rutin kontrollerinizde doktorunuz tansiyonunuzu kontrol eder ve tansiyonunuza göre sizi tedavi eder ya da tavsiyeler verir. Gebelikte yüksek tansiyon bir problemdir. Düşük tansiyon normal bir durumdur. Ancak ciddi baş dönmeleri ve bayılmalarla birlikte baş ağrıları, nefes darlığı ve görüntünüzde değişiklikler yaşıyorsanız tedavi gerekebilir. Ayrıca göğüs ağrısı ve uyuşma yaşıyorsanız acil müdahale gerekebilir. Eğer son üç aya girdiğinizde hala düşük tansiyon probleminiz ediyorsa doktorunuza danışmalısınız. Gebelikten önce de düşük tansiyon probleminiz var ise bu bilgiyi doktorunuzla mutlaka paylaşın. Gebelik takibiniz boyunca doktorunuzu bilgilendirdiğiniz sürece doktorunuz sizi doğru yönlendirip sizin ve bebeğinizin sağlığını koruyacak tedbirler alacaktır.
Sağlıklı günler dilerim