Gebelikte Grip Aşısı
Yazar Mustafa Sağlam • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 21 Eylül 2020 • Yorumlar:
Hamileyken Grip Aşısı Olmaktan Korkmayın!
Özellikle Covid pandemisi döneminde, gebelere Eylül ayında grip aşısı yapılması uygun görülemektedir.
Gebelikte oksijen ihtiyacının artması, kalbin daha hızlı atması, bağışıklık sistemindeki bazı değişimler gibi doğal değişimlere bağlı olarak basit bir gribal enfeksiyon, hamilelik döneminde çok daha ağır geçirilebilir. Hamile kadınların bağışıklık sistemlerindeki düşüşe bağlı gribe yakalanma oranı yüksektir ve belirtiler daha ağır seyretmektedir. Gebelerde grip (İnfluenza virüsü) virüsünün neden olduğu gribal enfeksiyon sadece üst solunum yolunu tutmakla kalmaz, alt solunum yollarına yani akciğerlere ilerleyerek; zatürreye (pnömoniye) dönüşerek, daha ağır bir enfeksiyona hatta yoğun bakım ihtiyacı olan ciddi bir duruma hızla dönüşebilir.
Aşı yapılması, gripten hem kendinizi, hem bebeğinizi korumanıza yardımcı olur, grip olduğunuzda oluşan antikorlar daha hafif atlamanızı sağlayarak yakınlarınıza hastalık bulaştırma riski düşürebilmektedir. Grip aşısı inaktif edilmiş ölü bir aşıdır. Hamilelik döneminde ölü bir aşı olan grip aşısı rahatlıkla yaptırılabilir. Aşı, gebeliğin 12. haftasından itibaren herhangi bir hamilelik haftasında yaptırılabilir. Etkisi 2-3 haftada başlar. Koruyuculuk 1 yıla kadar sürer.
Grip aşıları anneleri korumakla kalmaz, bebekleri doğduktan sonra da anneden geçen antikorlar sayesinde ilk 6 aya kadar gripten koruyabilir.
Grip mevsimi ülkemizde genellikle Ekim ve Kasım aylarında başlar. Bu nedenle grip aşısı için en ideal zaman Eylül sonu ile Ekim sonu arasıdır. Her sene tek doz aşı yaptırmak yeterlidir. Ayrıca gebelik planlayan bütün kadınlar bu dönemde grip aşısı ile aşılanabilir.
Aşının kendisi gribe neden olmaz. Gribe karşı korur, fakat aşının etkili olmadığı, yine gribal belirtilere neden olabilen başka bir viral enfeksiyona karşı koruyamaz.
Gebelikte anne adayı aşı olmadıysa emzirme döneminde aşı olabilir. Bu da emzirme sırasında bebeğe geçecek antikorlar ile bebek için koruma sağlamaktadır.
Covid Pandemisinin yaşandığı bu dönemde zatürre aşısı gündemde olan diğer bir aşıdır. Zatürre aşısı sadece risk gruplarına; yani 65 yaş üzeri, kalp veya akciğer hastalığı olanlara önerilmektedir. Gebelik, zatürrede risk grubu olarak görülmediği için gebelere zatürre aşısı rutin olarak önerilmemektedir. Ancak astım, şeker hastalığı, tansiyon hastalığı gibi ek hastalıkları olan hamilelere kontrollü bir şekilde tavsiye edilmektedir.